Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Μ. Βερροιόπουλος (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή): Οι όροι σύνδεσης ο κρίσιμος παράγοντας για τα PPA

Μ. Βερροιόπουλος (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή): Οι όροι σύνδεσης ο κρίσιμος παράγοντας για τα PPA

Ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα για να καλύψουν την αγορά για διμερή συμβόλαια

 

«Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με πολλούς ενδιαφερόμενους για PPA και θέλουμε να δώσουμε όσο πιο πολλά συμβόλαια γίνεται. Το ενδιαφέρον υπάρχει αλλά πρέπει να δοθούν νέοι όροι σύνδεσης γιατί έχουμε ένα ολόκληρο χαρτοφυλάκιο που περιμένει. Το πρόβλημα δεν είναι οι τιμές ενέργειας αλλά οι όροι σύνδεσης που δεν δίνονται» δήλωσε ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης για την υπογραφή του PPA της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ με την ΕΥΑΘ Α.Ε.


«Είχαν φτιάξει ένα σύστημα προτεραιότητας, κι ενώ ήμασταν από τους πρώτους δεν παίρνουμε όρους σύνδεσης. Είμαστε και στην ομάδα Α και στην Β, είμαστε οι πρώτοι στους πρώτους 500 στη Β και περιμένουμε. Έχουμε έργα στην Α6, Α7, Α8 και Α9 και τίποτα», σημείωσε ο κ. Βερροιόπουλος, επισημαίνοντας την ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα για να μπορέσουν να καλύψουν την ανάγκη της αγοράς για διμερή συμβόλαια.

Στο πλαίσιο της σύμβασης που υπεγράφη χθες η ΕΥΑΘ, θα προμηθεύεται από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ηλεκτρική ενέργεια έως και 100 GWh ετησίως, για χρονική διάρκεια 8 ετών με δικαίωμα προαίρεσης 4 επιπλέον ετών.
Η ενέργεια αυτή θα προέρχεται τόσο από αιολικούς όσο κι από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Συγκεκριμένα, η ΕΥΑΘ θα προμηθεύεται ενέργεια από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με μέση τιμή κάτω των 80 €/MWh, 75 GWh από αιολικό πάρκο που είναι ήδη σε λειτουργία και 25 GWh από φωτοβολταϊκό σταθμό που είναι υπό κατασκευή.
Η τιμή αυτή αν και με τα δεδομένα του 2023 είναι χαμηλή, δεν μοιάζει τόσο ελκυστική με τα σημερινά δεδομένα όταν η τιμή χονδρεμπορικής φτάνει στα 76 ευρώ/μεγαβατώρα.
Ωστόσο, καθώς πρόκειται για λειτουργούντα πάρκα η ΕΥΑΘ άμεσα πετυχαίνει εξοικονόμηση πάνω από 2,4 εκατ και όταν μπει και το φωτοβολταϊκό πάνω από 3 εκατ.

Γιατί επιλέχθηκαν έτοιμα έργα

Η διοίκηση της ΕΥΑΘ τόνισε ότι προτεραιότητα για την εταιρεία ήταν να μειώσει το ενεργειακό της κόστος και κάνοντας ανάλυση ευαισθησίας με βάση τα δεδομένα της αγοράς, αποδείχθηκε ότι αν επεδίωκαν χαμηλότερες τιμές PPA συνδεδεμένα με έργα που θα ολοκληρώνονταν στο μέλλον, το παραπάνω κόστος που θα κατέβαλαν για τις ενεργειακές ανάγκες της εταιρείας μέχρι τότε θα ήταν μεγαλύτερο.

Γι αυτό και προτίμησαν άμεση λύση και PPA με έτοιμα και λειτουργούντα έργα. «Προτιμήσαμε να πάμε σε συμφωνία με έτοιμο έργο και με τις τιμές που πετύχαμε θεωρούμε ότι έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και κυρίως εκτός από τη μείωση κόστους, εξασφαλίσαμε να καλύπτουμε το 50% των αναγκών μας με πράσινη ενέργεια, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τα πράσινο προφίλ της ΕΥΑΘ», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ Άνθιμος Αμανατίδης.

«Μπορεί σε δύο χρόνια το ενεργειακό κόστος να είναι χαμηλότερο, αλλά εμείς ήδη έχουμε εξασφαλίσει τιμή προ της ενεργειακής κρίσης. Και κυρίως, καθώς έχουμε και επέκταση των δραστηριοτήτων μας και πρόσθετες ενεργειακές ανάγκες στα επόμενα χρόνια, αν οι τιμές πράγματι είναι χαμηλότερες, θα κάνουμε και δεύτερο PPA στο μέλλον σε καλύτερες τιμές και θα μειώσουμε επιπλέον το μέσο κόστος», σημείωσε ο κ. Αμανατίδης.

«Οι τιμές ενέργειας θα πέφτουν και θα ανεβαίνουν»

«Όταν πας να κάνεις PPA δεν μπορείς να έχει οπορτουνιστική διάθεση και να κοιτάς την τιμή εκείνη τη στιγμή. Οι τιμές θα έχουν διακυμάνσεις. Δεν έχει μειωθεί το ενδιαφέρον για τα PPA και υπάρχει και ενδιαφέρον για μεγάλες ποσότητες. Αυτοί που ενδιαφέρονται ξέρουν ότι σε μια συμφωνία δεκαετίας, κάποιες χρονιές η τιμή θα πέφτει και κάποιες θα ανεβαίνει, αυτό που εξασφαλίζει ο συμβαλλόμενος είναι το σταθερό ενεργειακό κόστος και η πράσινη ενέργεια», τόνισε ο κ. Βερροιόπουλος.

Και εξήγησε ότι κάνοντας μια τέτοια συμφωνία και οι δύο πλευρές παίρνουν ρίσκο για την πορεία των τιμών που δεν μπορεί κανείς να τις προβλέψει για τα επόμενα χρόνια ενώ και το κόστος υλικών είναι ένα ρίσκο για την κατασκευή των έργων αποτελεί ένα ρίσκο, καθώς και αυτό αλλάζει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης