Μεγάλη αβεβαιότητα δημιουργεί για τα Υπεράκτια πιθανή επανεκλογή Τραμπ (Politico)

Μεγάλη αβεβαιότητα δημιουργεί για τα Υπεράκτια πιθανή επανεκλογή Τραμπ (Politico)

Θεωρείται «τρομακτική» προοπτική για τον σύγχρονο ενεργειακό κλάδο

Φόβος και τρόμος έχει γίνει για τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) το ενδεχόμενο να ξαναγίνει ο Ντόναλντ Τραμπ Πρόεδρος των ΗΠΑ. Μάλιστα το politico.com μέσω άρθρου του εξηγεί τι σκοπεύει να κάνει ο «εκλεκτός» των Ρεπουμπλικάνων σε περίπτωση που ξαναγίνει κάτοικος του Λευκού Οίκου.

Θεωρούν ότι θα επαναληφθεί (τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα) ότι συνέβη στην πρώτη θητεία (παραλίγο να εκτροχιάσει τη Vineyard Wind ), ενώ στο νέο του πρόγραμμα δεν υπάρχει αναφορά στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, αλλά υπόσχεση εξάλειψης των «τρελών επιδοτήσεων ανέμου».

Θυμίζουμε ότι τέτοιου είδους φόβοι είχαν εκφραστεί προ ημερών. Μάλιστα το Πρακτορείο Ειδήσεων Reuters είχε δημοσιεύσει άρθρο μέσω του οποίου υποστήριζε ότι ο «O Τραμπ θα ανατρέψει τις ενεργειακές και κλιματικές πολιτικές του Μπάιντεν».

Η σθεναρή αντίθεση του Τραμπ στις ανεμογεννήτριες (με αβάσιμους λόγους ότι προκαλούν καρκίνο και σκοτώνουν τις φάλαινες) κρατά τα στελέχη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας σε επαγρύπνηση.

«Η νεοσύστατη βιομηχανία είναι νευρική… στο ενδεχόμενο ο πρώην πρόεδρος να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου», γράφει ο Benjamin Storrow.

Ένας ανώνυμος αξιωματούχος του κλάδου είπε στον Storrow ότι η νίκη του Τραμπ είναι μια «τρομακτική» προοπτική, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι όποιος λέει στον εαυτό του ότι θα βρει έναν τρόπο να το αντιμετωπίσει, κοροϊδεύει τον εαυτό του».

Ο Τραμπ έχει κερδίσει τη μερίδα του λέοντος των αντιπροσώπων σε 15 Πολιτείες έναντι της πρώην πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών, Νίκι Χέιλι στην φαινομενικά αναπόφευκτη πορεία του προς την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση των πιθανών ψηφοφόρων από τους New York Times, ο Τραμπ προηγείται του προέδρου Τζο Μπάιντεν κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου έχουν ζητήσει ανακωχή για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών υλικών και ο Τραμπ έχει ήδη περάσει χρόνια στην αντιανεμοδικία…

 

«Ο Τραμπ ήταν αρκετά αισθητός σχετικά με την απέχθειά του για την υπεράκτια αιολική ενέργεια», δήλωσε ο Mads Nipper (Διευθύνων Σύμβουλος του δανέζικου κολοσσού αιολικής ενέργειας Οrsted), σε πρόσφατη εκδήλωση με οικονομικούς αναλυτές.

Η αδειοδότηση είναι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε περίπτωση κυβέρνησης Τραμπ», πρόσθεσε.

 

 

Η περιβόητη «Ατζέντα 47» του Τραμπ

Η πλατφόρμα πολιτικής του Τραμπ γνωστή ως «Ατζέντα 47», δεν κάνει καμία αναφορά στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, αλλά υπόσχεται να εξαλείψει τις «τρελές επιδοτήσεις ανέμου».

Οι σύμμαχοι του Τραμπ έχουν προτείνει την κατάργηση του νόμου του Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) ο οποίος παρέχει επιδοτήσεις σε έργα καθαρής ενέργειας όπως η υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Η υπεράκτια αιολική βιομηχανία θυμάται επίσης την πρώτη θητεία του Τραμπ, όταν το Υπουργείο Εσωτερικών παραλίγο να εκτροχιάσει τη Vineyard Wind  (μια ανάπτυξη 62 στροβίλων στα ανοικτά των ακτών της Μασαχουσέτης) διατάσσοντας απροσδόκητα μια πρόσθετη, σαρωτική περιβαλλοντική αναθεώρηση.

«Μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ θα έθετε σε μεγαλύτερο κίνδυνο τα υπεράκτια αιολικά έργα χωρίς ομοσπονδιακές άδειες.

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα μπορούσαν να εκτρέψουν τους πόρους μακριά από τις υπεράκτιες αιολικές άδειες και προς τα έργα ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο Tim Fox (αναλυτής της ClearView Energy Partners).

Η διοίκηση θα μπορούσε ακόμη και να συμφωνήσει να επανεξετάσει τις υπάρχουσες άδειες που έχουν αμφισβητηθεί στο δικαστήριο, αν και η Fox χαρακτήρισε αυτό το λιγότερο πιθανό χειρότερο σενάριο.

 

Ενέργειες Πολιτειών σε έργα ΑΠΕ ενόψει εκλογών

Εάν κερδίσει ο Τραμπ, ο υπεράκτιος άνεμος θα γίνει επίσης πιθανότατα πεδίο μάχης μεταξύ των μπλε Πολιτειών και της κυβέρνησης.

Οι Πολιτείες υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών (ιδιαίτερα στα βορειοανατολικά), καταναλώνουν υπεράκτια αιολική ενέργεια για να τα βοηθήσουν να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους τους.

Πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ έχουν πρόσφατα αναθέσει νέες συμβάσεις ενέργειας σε κατασκευαστές αιολικής ενέργειας, ενώ 3 ακόμη πολιτείες δέχονται προσφορές για συμβόλαια φέτος.

«Αυτές οι Πολιτείες έχουν το δικό τους κλίμα, στόχους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Θα το καταφέρουν και θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν αυτά τα υπεράκτια αιολικά έργα ανεξάρτητα από το τι θέλει να κάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση», είπε ο Kevin Beicke (αναλυτής που παρακολουθεί τη βιομηχανία στο Morningstar).

Χρηματοδότηση πυρηνικών έναντι ερευνών Διαχείρισης Άνθρακα

Ένας δικομματικός λογαριασμός δαπανών που θα περάσει στο Κογκρέσο θα αύξανε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ενέργειας στα 50,25 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερο από το δημοσιονομικό του 2023), ενώ θα περικόψει τα κεφάλαια για ένα γραφείο που έχει ως αποστολή τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, γράφουν οι Brian Dabbs και Carlos Anchondo.

 

Το νομοσχέδιο αυξάνει τη χρηματοδότηση για προγράμματα πυρηνικής ενέργειας και το DOE Office of Science (Γραφείο Επιστημών του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ), αλλά μειώνει τους προϋπολογισμούς για την τεχνολογική έρευνα δέσμευσης άνθρακα και το Γραφείο Ορυκτών Ενέργειας και Διαχείρισης Άνθρακα.

Η χρηματοδότηση για το Γραφείο Ενεργειακής Απόδοσης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και για κρατικά και κοινοτικά ενεργειακά προγράμματα, θα παραμείνει σταθερή.

Η χρηματοδότηση του DOE θα λήξει αυτή την εβδομάδα, εκτός εάν το Κογκρέσο εγκρίνει το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση.

Άλλες υπηρεσίες, όπως τα τμήματα Εσωτερικών και Μεταφορών, κινδυνεύουν επίσης να κλείσουν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στοχεύουν στην «εντολή» του ηλεκτρικού οχήματος της D.C.

Η Επιτροπή Εποπτείας και Λογοδοσίας της Βουλής πρόκειται να επισημάνει ένα νομοσχέδιο που θα εμπόδιζε την Περιφέρεια της Κολούμπια να υιοθετήσει τους αυστηρούς κανόνες της Καλιφόρνια για τη ρύπανση της εξάτμισης, γράφει η Kelsey Brugger.

Τον Δεκέμβριο, η DC ολοκλήρωσε ένα νόμο που θα απαιτούσε όλα τα νέα οχήματα που ταξινομούνται στην πόλη να έχουν μηδενικές εκπομπές έως το 2035, δίνοντας στις εταιρείες αυτοκινήτων χρόνο να αυξήσουν τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής λένε ότι η κίνηση θα αυξήσει το κόστος για τους Αμερικανούς, ενώ οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι θα βελτιώσει τη δημόσια υγεία σε μια πόλη με υψηλά ποσοστά άσθματος.

Άλλοι επικριτές λένε ότι η ακρόαση για τη σήμανση είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης ανάμειξης του Κογκρέσου στις τοπικές υποθέσεις της D.C.


Η
BLM δίνει έμφαση στη διατήρηση της δημόσιας γης

Σε αυτό που ένας ειδικός των δημοσίων γαιών περιέγραψε ως «αλλαγή κουλτούρας», το Γραφείο Διαχείρισης Γης σχεδιάζει πολιτική για την προστασία των δημόσιων εκτάσεων από την εξερεύνηση πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών, γράφει ο Scott Streater.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να εφαρμόσει προστασία από τη μίσθωση ορυκτών και την ανάπτυξη για 2,2 εκατομμύρια στρέμματα δημόσιας γης, που ισοδυναμεί με τη συνολική έκταση του Ντέλαγουερ και του Ρόουντ Άιλαντ.

Η κίνηση θα μπορούσε να είναι μια προεπισκόπηση ενός επικείμενου κανόνα διατήρησης ορόσημων και υγείας του τοπίου.

Οι επικριτές του άξονα της BLM λένε ότι η μεγάλη έμφαση στη διατήρηση προδίδει την εντολή του γραφείου να φιλοξενήσει μια σειρά χρήσεων στα 245 εκατομμύρια στρέμματα γης που διαχειρίζεται.

Οι υποστηρικτές λένε ότι η αλλαγή είναι απαραίτητη για μια υπηρεσία που έχει ευνοήσει ιστορικά τα συμφέροντα της βιομηχανίας έναντι της διατήρησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης