Νέα υποσχόμενη και πολύ φθηνή μέθοδος αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας

Νέα υποσχόμενη και πολύ φθηνή μέθοδος αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας

Το θείο μπορεί να προσφέρει ό,τι αδυνατεί το λιωμένο αλάτι (thecooldown.com)

Οι ερευνητές αναπτύσσουν πολλά υποσχόμενη και πολύ φθηνή μέθοδο αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας η οποία αναμένεται μελλοντικά να προσφέρει τις απαραίτητες λύσεις.


Η ηλιακή τεχνολογία παράγει καθαρή ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σπίτια, εμπορικά κτίρια, ακόμη και σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Αλλά η πιθανή απόδοση εξαρτάται από τον καιρό, την εποχή και την ώρα της ημέρας.

Ως εκ τούτου, η αποθήκευση ηλιακής ενέργειας ή θερμότητας για χρήση τους χειμερινούς μήνες και τη νύχτα, όταν η παραγωγή δεν είναι σε επίπεδα αιχμής, είναι απαραίτητη για να καταστεί βιώσιμο το ενεργειακό σύστημα χωρίς άνθρακα.


Τα πλεονεκτήματα του θείου έναντι του λιωμένου αλατιού

Οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει ότι οι κύκλοι του θείου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συγκράτηση της θερμικής ενέργειας που μπορεί να απελευθερωθεί όταν χρειάζεται.

«Στα υπερσύγχρονα συστήματα ηλιακής θερμικής ενέργειας (τα οποία αξιοποιούν τη συμπυκνωμένη ηλιακή ενέργεια ως θερμότητα), το λιωμένο αλάτι είναι το υλικό επιλογής για την αποθήκευση ενέργειας», όπως εξήγησε ο οργανισμός SolarPACES.

Αλλά το θείο μπορεί να είναι πολύ φθηνότερο και να παρέχει υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα (βασικά την ποσότητα ενέργειας που αποθηκεύεται σε σχέση με τη μάζα του υλικού), επιτρέποντας μεγαλύτερη αποθήκευση.

«Η ενεργειακή πυκνότητα του θείου είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή του λιωμένου αλατιού και επίσης λαμβάνετε θερμότητα υψηλής αξίας.

Έχετε ένα πολύ φτηνό μέσο αποθήκευσης στο θείο και αφού προτείνουμε χημική καύση, μπορείτε να προσαρμόσετε τη θερμοκρασία σε οποιοδήποτε επίπεδο θερμοκρασίας χρειάζεστε», δήλωσε ο Christian Sattler (επικεφαλής της έρευνας του Ινστιτούτου Μελλοντικών Καυσίμων του DLR), σύμφωνα με τον SolarPACES.

Όπως εξήγησε ο SolarPACES, το θείο θα αποθηκευόταν σε ένα σωρό έξω και όταν χρειάζεται θερμότητα, θα καίγονταν χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια.

Η καύση άνθρακα παράγει ρύπανση που θερμαίνει τον πλανήτη όταν καίγεται, όπως εξήγησε ο SolarPACES, αλλά η καύση του θείου δημιουργεί διοξείδιο του θείου το οποίο μπορεί να υποστεί επεξεργασία σε θειικό οξύ και στη συνέχεια να μετατραπεί ξανά σε θείο. Το θείο μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ξανά ως ηλιακό υλικό αποθήκευσης ή μπορεί να διατηρηθεί ως θειικό οξύ.

«Αυτός ο κύκλος σάς επιτρέπει να παίρνετε ενέργεια από το θείο και να το αποθηκεύετε ενδιάμεσα.

Ο λόγος που βρίσκεται στο επίκεντρο τώρα είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - συγκεντρωμένη ηλιακή ενέργεια - για να θερμάνουμε την αντίδραση. Γι' αυτό έρχονται τώρα χημικές εταιρείες και ενδιαφέρονται να επιδείξουν το εργοστάσιο», πρόσθεσε ο Sattler.  

Ο SolarPACES σημείωσε επίσης ότι το θειικό οξύ έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλιακής ενέργειας, που είναι ένας φθηνότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό από ό,τι με τη χρήση ηλεκτρόλυσης.

Ο κύκλος του θείου μπορεί να μην είναι έτοιμος να τεθεί σε εφαρμογή, αλλά ο Sattler ελπίζει ότι μπορεί να αποτελέσει μια λύση αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας στο μέλλον.

«Το βιομηχανικό ενδιαφέρον αντικατοπτρίζει ότι η διαδικασία έχει καλές πιθανότητες», είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης