Σήμα κινδύνου για την ευρωπαϊκή αγορά φωτοβολταϊκών - Σίμσον: Κριτήρια εκτός της τιμής στις δημοπρασίες

Σήμα κινδύνου για την ευρωπαϊκή αγορά φωτοβολταϊκών - Σίμσον: Κριτήρια εκτός της τιμής στις δημοπρασίες

Ισχυρές πιέσεις από βιομηχανίες τρίτων χωρών

 

Έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί στην Ευρώπη για το μέλλον της αγοράς ηλιακής ενέργειας, η οποία παρά την τεράστια ανάπτυξη των προηγούμενων ετών εμφανίζει σημάδια κόπωσης, η βιομηχανική παραγωγή φωτοβολταικού εξοπλίσμου εντός της ΕΕ καταρρέει λόγω της ισχυρής πίεσης που υφίσταται από βιομηχανίες τρίτων χωρών, ενώ ο κίνδυνος μη επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί για το 2030 είναι ορατός.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να λύσει το πρόβλημα με την εισαγωγή κριτηρίων εκτός τιμής στους μελλοντικούς διαγωνισμούς εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, αλλά και με μια σειρά ενισχύσεων προς την ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής φωτοβολταϊκών.

Η κατάσταση του κλάδου που φαίνεται ότι ήδη από το 2024 θα πάψει να καταγράφει τους διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης του παρελθόντος, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης τόσο κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας των Υπουργών Ενέργειας κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του στις Βρυξέλλες όσο όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι της βιομηχανίας (Solar Power Europe και European Solar Manufacturing Council), όσο και κατά τη διάρκεια συνεδρίου SolarPower Summit στο οποίο συμμετείχε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου η κ. Σίμσον υπογράμμισε την ανάγκη της χρήσης κριτηρίων εκτός της τιμής στις δημοπρασίες για την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα των Ευρωπαίων κατασκευαστών Φ/Β πάνελ και άλλων εξαρτημάτων.

Αναζητείται ισορροπία

«Το καθήκον μας τώρα είναι να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ της διατήρησης της ανάπτυξης Φ/Β σε προσιτή τιμή και της υποστήριξης των κατασκευαστών της ΕΕ» δήλωσε η κα Σίμσον, διευκρινίζοντας ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν κριτήρια που θα βασίζονται στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και στην ασφάλεια των δεδομένων.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η Κομισιόν σκοπεύει να εφαρμόσει τους κανονισμούς για τον οικολογικό σχεδιασμό και την ενεργειακή σήμανση στις φωτοβολταϊκές μονάδες για να διασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού με τρίτες χώρες, όσον αφορά τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις.
Όπως προαναφέρθηκε το θέμα απασχόλησε και το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας. Μάλιστα εν όψει της συνεδρίασης του η κ. Σίμσον είχε στείλει επιστολή σε όλους τους υπουργούς, στην οποία περιέγραφε πιθανά μέτρα.

Μιλώντας για ίδιο θέμα στη συνεδρίαση η Ελληνίδα υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου κάλεσε το Συμβούλιο να βοηθήσει τον τομέα να καταστεί ανταγωνιστικός και να διασφαλίσει, με καθαρές πολιτικές και στέρεα μέτρα, ότι η πράσινη μετάβαση της ΕΕ δεν θα τεθεί σε κίνδυνο από ενδεχόμενη διατάραξη της αλυσίδας αξίας στα μέρη εκείνα των τεχνολογιών ΑΠΕ που παράγονται κυρίως, ή και σχεδόν αποκλειστικά, από τρίτα κράτη.
Τελικώς το Συμβούλιο Ενέργειας συμφώνησε ότι χρειάζεται στοχευμένη απάντηση, που θα βοηθήσει τους κατασκευαστές της ΕΕ χωρίς να επηρεάσει την υπόλοιπη αγορά.

Νέες προκλήσεις

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για τα φωτοβολταικά ο πρόεδρος της Solar Power Europe, Aριστοτέλης Χαντάβας υπογράμμισε ότι εποχές που η φωτοβολταϊκή αγορά αναπτυσσόταν με ρυθμούς 40% ετησίως ανήκουν στο παρελθόν, δήλωσε ο κ. Χανταβάς και παρότι κάποια ρεκόρ μπορεί να συνεχίζονται, η αγορά έχε πλέον ωριμάσει και αντιμετωπίζει πιο πολύπλοκες προκλήσεις. Ο πληθωρισμός, οι καθυστερήσεις των διαγωνισμών, η γραφεικρατία, οι αυξήσεις στις χρεώσεις δικτύων κλπ δημιουργούν νέα προβλήματα στην αγορά, τόνισε, ζητώντας στις μελλοντικές δημοπρασίες να ενταχθεί ο δείκτης του πληθωρισμού για την αποζημίωση των παραγωγών.

Η Ευρώπη παραμένει μακριά από το στόχο της εγκατάστασης ηλιακής ισχύος της τάξης των 70 GW ετησίως που χρειάζονται για να επιτευχθεί ο στόχος για το 2030 και την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές βυθίζονται βαθιά στην κρίση, λόγω του οξύτατου ανταγωνισμού από τρίτες χώρες, τόνισε ο κ. Χαντάβας. Εταιρίες χρεωκοπούν και η παραγωγή σταματά. Έτσι και ο στόχος για την κατασκευή εντός ΕΕ 30 φωτοβλταϊκών ισχύος 30 GW ετησίως ως το 2030 μοιάζει ανέφικτος αν δεν ληφθούν μέτρα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τα φωτοβολταϊκά αποτελούν βιομηχανία έντασης κεφαλαίου. Περισσότερο από το 75% της τιμής ενός ηλιακού ηλεκτρονίου αποτελεί κεφαλαιουχικό κόστος. «Λύσεις υπάρχουν. Υπάρχουν τρόποι μείωσης του κόστους κεφαλαίου για τις πράσινες επενδύσεις. Οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να εισάγουν τον δείκτη του πληθωρισμού στις δημοπρασίες για την εγκατάσταση νέων έργων» τόνισε ο πρόεδρος της Solar Europe.
Ας σημειωθεί τέλος ότι το 2023 η ΕΕ εγκατέστησε 56 GW φωτοβολταϊκά, αριθμός ρεκόρ, σχεδόν διπλάσιος από ότι μόλις δύο χρόνια πριν και ότι οι απασχολούμενοι στον κλάδο έχουν ξεπεράσει ήδη από το 2022 τις 650.000 με στόχο να φθάσουν το 1 εκατομμύριο εργαζόμενους τα επόμενα χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης