Ενέργεια

Τουρκικό τερματικό σταματά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου εν μέσω κυρώσεων

Τουρκικό τερματικό σταματά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου εν μέσω κυρώσεων

Η Global Terminal Services εκμεταλλεύεται τον τερματικό σταθμό Dortyol στη Μεσόγειο και αποφάσισε να σταματήσει να αποδέχεται όγκους ρωσικής προέλευσης

 

Τουρκικός τερματικός σταθμός πετρελαίου στη Μεσόγειο θα σταματήσει να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο εν μέσω εντεινόμενων πιέσεων από τις αμερικανικές κυρώσεις στις εξαγωγές της Μόσχας, δήλωσε ο διαχειριστής του τερματικού σταθμού στο Reuters την Τρίτη.

Η Global Terminal Services (GTS) εκμεταλλεύεται τον τερματικό σταθμό Dortyol μεσαίου μεγέθους στη Μεσόγειο και αποφάσισε να σταματήσει να αποδέχεται όγκους ρωσικής προέλευσης για να αποφύγει πιθανές συνδέσεις με ρωσικό πετρέλαιο.

«Η GTS αποφάσισε να διακόψει όλες τις πιθανές συνδέσεις με το ρωσικό πετρέλαιο και το ανακοίνωσε αναλόγως στους πελάτες της στα τέλη Φεβρουαρίου 2024 ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει παραβίαση οποιωνδήποτε νόμων, κανονισμών ή κυρώσεων, δεν θα δεχόταν κανένα προϊόν ρωσικής προέλευσης ή οποιαδήποτε προϊόντα φορτωμένα από ρωσικά λιμάνια ως πρόσθετο μέτρο στους ισχύοντες κανόνες κυρώσεων», δήλωσε η εταιρεία στο Reuters.

Όλες οι προηγούμενες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου συμμορφώνονται με τις ισχύουσες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου τιμών της G7 για το ρωσικό αργό και τα προϊόντα πετρελαίου, πρόσθεσε η GTS.

Αφού η ΕΕ απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικού αργού και προϊόντων πέρυσι, η Τουρκία έγινε ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου.

Επιβολή επιπλέον κυρώσεων

Ωστόσο, μια πρόσφατη απειλή κυρώσεων των ΗΠΑ για επιβολή δευτερευουσών κυρώσεων σε χρηματοπιστωτικές εταιρείες και άλλους μεσάζοντες που συναλλάσσονται με τη Ρωσία έχει ήδη οδηγήσει στο χαμηλότερο επίπεδο το τουρκο-ρωσικό εμπόριο, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου.

Το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας έχει υποστεί οπισθοδρόμηση από τα τέλη Δεκεμβρίου με ορισμένες πληρωμές για εισαγόμενα ρωσικά φορτία πετρελαίου να καθυστερούν, καθώς οι τράπεζες ενισχύουν τους ελέγχους συμμόρφωσης μετά την απειλή των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για διευκόλυνση των συναλλαγών με τη Ρωσία.

Τον Δεκέμβριο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Οικονομικών, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, να επιβάλει δυνητικά κυρώσεις σε ξένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα εάν διαπιστωθεί ότι «διεξήγαγε ή διευκόλυνε οποιαδήποτε σημαντική συναλλαγή ή συναλλαγές για ή για λογαριασμό οποιουδήποτε προσώπου που ορίζεται» στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ως αποτέλεσμα αυτής της νέας απειλής κυρώσεων, οι πληρωμές έχουν διακοπεί με ορισμένες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στις πληρωμές για φορτία πετρελαίου που εισάγει η Τουρκία από τη Ρωσία, ανέφεραν πηγέ του Reuters.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης