Μεγάλες πιθανότητες να μια γεωλογική συνέχεια με την Αλβανία, όπου ανακαλύφθηκε το τεράστιο κοίτασμα καθαρού φυσικού υδρογόνου
Ουσιαστικά, οι ελπιδοφόρες ενδείξεις ήρθαν όταν οι επιστήμονες διέκριναν φυσαλίδες σε ορισμένες γεωτρήσεις, οι οποίες αποτελούν ένδειξη για ύπαρξη μεθανίου ή υδρογόνου. Έτσι, ξεκίνησαν τις συστηματικές δειγματοληψίες και έχουν αρχίσει να αποστέλλουν τα δείγματα σε κατάλληλα εργαστήρια του εξωτερικού για αναλύσεις.
Εντοπισμός γεωλογικών χώρων
Στόχος είναι να εντοπιστούν οι γεωλογικοί χώροι που ενδέχεται να «κρύβουν» φυσικό υδρογόνο. Τέτοιοι είναι υπερβασικά πετρώματα όπως οι οφιόλιθοι και σε αυτούς εστιάζουν την προσοχή τους για τις πρώτες έρευνες οι Έλληνες επιστήμονες.
Σε τέτοιου είδους πετρώματα έγινε και η πρόσφατη ανακάλυψη στην Αλβανία, όπου ερευνητές εντόπισαν μια μικρή λίμνη θερμών υδάτων, σε βάθος περίπου ενός χιλιομέτρου από την επιφάνεια του εδάφους, από την οποία αναδύονται «σύννεφα» πλούσια σε υδρογόνο. Μάλιστα, η ομάδα των Ελλήνων ειδικών θεωρούν ότι οι πιθανότητες είναι μεγάλες, καθώς υπάρχει μια γεωλογική συνέχεια με την Αλβανία, όπου ανακαλύφθηκε το τεράστιο κοίτασμα καθαρού φυσικού υδρογόνου στον πυθμένα ενός ορυχείου χρωμίου.
Ανακαλύψεις κοιτασμάτων
Αλλά οι επιστήμονες δεν ψάχνουν μόνο στην περιοχή μας για το …λευκό υδρογόνο. Ήδη στη Γαλλία, το προηγούμενο έτος ανακαλύφθηκε ένα τεράστιο κοίτασμα λευκού υδρογόνου, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία σε μια περιοχή στην οποία τη 2028. Κοιτάσματα φυσικού υδρογόνου έχουν επίσης εντοπισθεί και εκτός Ευρώπης όπως στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στη Ρωσία, στο Ομάν αλλά και στο Μάλι, όπου από το το 2011, μια εταιρεία υδρογονανθράκων σε μια γεώτρηση εντόπισε ένα αέριο που διαπιστώθηκε ότι ήταν κατά 98% υδρογόνο, το οποίο χρησιμοποιείται έως και σήμερα για την τροφοδοσία του χωριού.
Σύμφωνα με μελέτη της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ που παρουσιάστηκε στην τελευταία ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης στο Ντένβερ, σε υπόγειους ταμιευτήρες, ανά τον πλανήτη, εκτιμάται ότι υπάρχουν έως και πέντε εκατ. τόνοι υδρογόνου. Ωστόσο δεν είναι γνωστό πόσο από αυτό είναι προσβάσιμο.
www.worldenergynews.gr