Είσοδος της MET Group στην ελληνική αγορά ΑΠΕ με άδεια ΦοΣΕ 1000 MW για 20 έτη

Είσοδος της MET Group στην ελληνική αγορά ΑΠΕ με άδεια ΦοΣΕ 1000 MW για 20 έτη

Εντείνεται ο ανταγωνισμός καθώς όλοι οι μεγάλοι παίκτες διαθέτουν άδειες ΦοΣΕ

 

Την παρουσία του στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ με την ιδιότητα του ΦοΣΕ (εκπροσώπησης παραγωγών ΑΠΕ) δρομολογεί ο όμιλος MET Group μέσω της θυγατρικής του MET Energy Trading Bulgaria EAD (METBG). Η εταιρία διασφάλισε από τη ΡΑΑΕΥ άδεια ΦοΣΕ 20ετούς διάρκειας για συνολική ισχύ 1000 MW.

Η MET Group είναι μια εταιρεία πολλαπλών εμπορευμάτων με έδρα στο Zug της Ελβετίας, που δραστηριοποιείται στο εμπόριο ενέργειας, με παρουσία στις χώρες: Ελβετία, Ουγγαρία, Κροατία, Σλοβακία, Αυστρία, Γερμανία, Τουρκία, Αγγλία, Ρουμανία, Σερβία, Ουκρανία και Ισπανία.

Η MET Energy Trading Bulgaria EAD ιδρύθηκε το 2017 για να εκπροσωπηθεί ο όμιλος ΜΕΤ στις αγορές φυσικού αερίου και ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και επικεντρώνεται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε πελάτες λιανικής και χονδρικής μέσω διασυνοριακών συναλλαγών.


Δραστηριότητες στην Ελλάδα

Στην ελληνική αγορά δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα του trading και αποτελεί έναν από τους βασικούς εισαγωγής LNG στη Ρεβυθούσα με προορισμό των φορτίων τη Βουλγαρία, ενώ πραγματοποιεί συναλλαγές σε προθεσμιακά προϊόντα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Από το 2021 διαθέτει και άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 50 ΜW.

Mε την άδεια ΦοΣΕ που ενέκρινε η ΡΑΑΕΥ στις 28 Φεβρουαρίου 2024, η MET Energy Trading Bulgaria παίρνει θέση για την ενίσχυση της δραστηριότητάς της στο trading και στην ¨πράσινη¨ ενέργεια αξιοποιώντας τις δυνατότητες για διασυνοριακές συναλλαγές στις διασυνδεδεμένες αγορές Ελλάδας- Βουλγαρίας αλλά και μελλοντικά στην ευρύτερη περιοχή.

Η παρουσία της ΜΕΤ αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων ομίλων της χώρας που δραστηριοποιούνται ήδη ως ΦοΣΕ. Αδειες ΦοΣΕ έχουν λάβει μεταξύ άλλων, η ΔΕΗ για 1000 MW, η Mytilineos για 500 MW, η ΤΕΡΝΑ για 350, η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες για 300 MW, η Eunice 300 MW και η NRG του ομίλου Motor Oil για 200 MW.


Διαχείριση μονάδων

Οι ΦοΣΕ χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία και εξειδικευμένες ομάδες καλούνται να βελτιστοποιήσουν την εμπορική διαχείριση των μονάδων πράσινης ενέργειας ελαχιστοποιώντας το κόστος εξισορρόπησης με την ακριβή πρόβλεψη της παραγωγής τους.

Καθώς η συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά αυξάνεται και τα επόμενα χρόνια θα γίνεται με ανταγωνιστικούς όρους, οι ΦοΣΕ ή αλλιώς οι πράσινοι aggregators θα καθίστανται όλο και πιο αναγκαίοι για τη διαχείριση πολλών έργων ΑΠΕ, ώστε να αυξάνεται το όφελος για τον παραγωγό. Οι ΦοΣΕ μπορούν να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις για τους παραγωγούς ΑΠΕ καθώς διαχειρίζονται μεγάλο αριθμό έργων, με γεωγραφική διασπορά, περιορίζοντας την αβεβαιότητα και τη μεταβλητότητα της παραγωγής, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν από μόνοι τους παραγωγοί ΑΠΕ με μικρά χαρτοφυλάκια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης