Ενέργεια

Τιμολόγια: Πτώση κάτω από 10 λεπτά/kwh για τα πράσινα τον Μάρτιο - Σε κίτρινα και μπλε οι ευκαιρίες - Όλες οι τιμές

Τιμολόγια: Πτώση κάτω από 10 λεπτά/kwh για τα πράσινα τον Μάρτιο - Σε κίτρινα και μπλε οι ευκαιρίες - Όλες οι τιμές
Πιο σύνθετες οι επιλογές για τους καταναλωτές καθώς τα πράσινα δεν είναι τα φθηνότερα τιμολόγια της αγοράς

Ακολουθώντας την πορεία των τιμών χονδρεμπορικής, εμφάνισαν μειωμένες τιμές, είτε λόγω του τύπου διακύμανσης που υπολογίζει την τιμή χονδρεμπορικής του προηγούμενου μήνα, είτε λόγω των εκπτώσεων που έβαλαν κάποιες εταιρείες αν οι συντελεστές που είχαν θέσει δεν έφερναν μείωση στην τιμή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εύρος της μείωσης εξαρτάται από την τιμολογιακή πολιτική κάθε προμηθευτή, που μπορεί είτε να αυξάνει είτε να μειώνει την έκπτωση που κάνει κάθε μήνα. Για πράδειγμα η έκπτωση της ΔΕΗ μειώθηκε στο 10% για το Μάρτιο από 20% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Συνολικά όμως όλες οι εταιρείες είναι φθηνότερες αυτο το μήνα και από 11 έως 14,6 λεπτά που ήταν η τιμή της κιλοβατώρας το Φεβρουάριο, το Μάρτιο οι τιμές στα πράσινα κινούνται από 8-11,9 λεπτά/κιλοβατώρα.
Και για αυτό το μήνα το χαμηλότερο πράσινο τιμολόγιο προσφέρει η ΕΛΙΝ με 8 λεπτά/κιλοβατώρα από 11,7 λεπτά/κιλοβατώρα του Φεβρουαρίου.
Η Elpedison προσφέρει το πράσινο τιμολόγιο στα 9,9 λεπτά/κιλοβατώρα για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και στα 10,7 λεπτά για τις υπόλοιπες.
Η ΗΡΩΝ για το Μάρτιο έχει τιμή 10,3 λεπτά/κιλοβατώρα στο πράσινο τιμολόγιο με έκπτωση συνέπειας 15% από τα 13,9 λεπτά/κιλοβατώρα που είχε το πράσινο τιμολόγιό της το Φεβρουάριο.

Η τιμή της Volton διαμορφώθηκε στα 10,3 λεπτά/κιλοβατώρα, με αρχική έκπτωση και έκπτωση συνέπειας, από 12,48 λεπτά που ήταν τον Φεβρουάριο.
Η Ζενίθ προσφέρει το πράσινο τιμολόγιο με τιμή 10,467 λεπτά/κιλοβατώρα και πάγιο 5 ευρώ.

Η Protergia ακολουθεί με τιμή στα 10,77 λεπτά / κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και 17,76 λεπτά χωρίς έκπτωση συνέπειας.
Η ΔΕΗ δίνει τιμή 10,8 λεπτά/κιλοβατώρα για καταναλώσεις εως 500 κιλοβατώρες. και 11,9 λεπτά /κιλοβατώρα, για πάνω από 500 κιλοβατώρες.

Η NRG για το Μάρτιο δίνει το πράσινο τιμολόγιο στα 11,5 λεπτά/κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας. Χωρίς έκπτωση συνέπειας η τιμή είναι 19 λεπτά/κιλοβατώρα.
Η τιμή Μαρτίου για το πράσινο τιμολόγιο της Volterra ειναι 11,5 λεπτά/ κιλοβατώρα.

Στα 8 λεπτά/κιλοβατώρα είναι το χαμηλότερο πράσινο τιμολόγιο του Μαρτίου και είναι από την ΕΛΙΝ ενώ όλες οι εταιρείες προμήθειας ανακοίνωσαν μειωμένες τιμές για τα πράσινα τιμολόγια αυτό το μήνα σε σχέση με τον προηγούμενο.


Δείτε εδώ αναλυτικά τις τιμές:

https://invoices.rae.gr/oikiako/

Στα κίτρινα και στο μπλέ της Protergia οι χαμηλές τιμές

Όπως έγραφε το WEN τα κίτρινα τιμολόγια έχουν λόγω των μηχανισμών την τιμητική τους για τον μήνα Μάρτιο καθώς όπως όλα δείχνουν το myhome 4All της ΔΕΗ αναμένεται να ρίξει την τιμή στα 8 λεπτά ανά κιλοβατώρα ενώ η Protergia εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί οριακά πάνω από τα 9 λεπτά.

Να σημειωθεί ότι το μπλε τιμολόγιο της Protergia έχει για έξι μήνες τιμή 9,75 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Έτσι ασκείται περαιτέρω πτωτική πίεση και ισχυροποιείται ο ανταγωνισμός με τους καταναλωτές να απολαμβάνουν τελείως διαφορετικών δεδομένων σε σχέση με την ενεργειακή κρίση που κυριάρχησε μέχρι και πριν από λίγους μήνες.,

Για τρίτο σερί μήνα μειώνονται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο, καθώς όσοι επέλεξαν τα πράσινα τιμολόγια, θα δουν τις τιμές να κινούνται περίπου 15% χαμηλότερα σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το Money Review που επικαλείται ρεπορτάζ της Καθημερινής, η τιμή συγκεκριμένα θα φτάσει στα 10-11 λεπτά/κιλοβατώρα μεσοσταθμικά (από 13,3 λεπτά) και στα κίτρινα κυμαινόμενα κάτω από τα 10 λεπτά/κιλοβατώρα – και μάλιστα για τα κίτρινα ex ante (με προγνωστοποίηση της τιμής χρέωσης) μέχρι και κάτω από τα 8 λεπτά/κιλοβατώρα, ύστερα από μια σημαντική μείωση της τάξης του 34%.

Η πτώση των τιμών ρεύματος που αναμένεται να ανακοινωθεί από τους παρόχους σήμερα το απόγευμα, είναι το αποτέλεσμα αφενός της συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF και της συνακόλουθης αποκλιμάκωσης της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος και αφετέρου των μηχανισμών τιμολόγησης που εφαρμόζουν οι πάροχοι, βάσει νόμου στην περίπτωση των πράσινων τιμολογίων και βάσει κώδικα προμήθειας για τα κίτρινα κυμαινόμενα.

Μάλιστα οι διάφοροι συντελεστές που επέλεξαν οι πάροχοι στον μηχανισμό τιμολόγησης των πράσινων τιμολογίων έχουν φέρει ανατροπές, καθιστώντας τους ακριβότερους παρόχους των δύο προηγούμενων μηνών στους φθηνότερους για τον μήνα Μάρτιο.

Ζeniθ και Elpedison

Οι συντελεστές συνδέονται με τη διακύμανση της χονδρεμπορικής τιμής, με αποτέλεσμα ένας υψηλός συντελεστής (πάνω από 1) πολλαπλασιαζόμενος με μια χαμηλή χονδρεμπορική τιμή να μεγεθύνει το όφελος και αντίστροφα πολλαπλασιαζόμενος με μια υψηλή χονδρεμπορική τιμή να το περιορίζει.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των εταιρειών Elpedison και Zeniθ, οι οποίες έχουν δώσει τις υψηλότερες χρεώσεις κιλοβατώρας στα πράσινα τιμολόγια, αλλά έχουν επιλέξει υψηλούς συντελεστές (1,31 και 1,35 αντίστοιχα).

Η αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής από τα 93,2 ευρώ/ MWH τον Ιανουάριο στα 72,86 ευρώ/mwh τον Φεβρουάριο και η περαιτέρω αποκλιμάκωση (βάσει πρόβλεψης) κάτω από τα 70 ευρώ/μwh τον Μάρτιο, σπρώχνει την τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας για τις καταναλώσεις του Μαρτίου λίγο πάνω από τα 10 λεπτά από τα υψηλά του Φεβρουαρίου των 14,65 λεπτών για την Elpedison (για πάνω από 100 κιλοβατώρες) και από τα 14,468 για τη Zeniθ.

Ακόμη πιο χαμηλά αναμένεται να διαμορφωθεί το πράσινο τιμολόγιο της Elin, κοντά στα 8,2 λεπτά από τα 11,8 λεπτά του Φεβρουαρίου (το χαμηλότερο πράσινο της αγοράς).

Το φθηνότερο τιμολόγιο του Μαρτίου φαίνεται να είναι το κίτρινο ex ante της ΔΕΗ (myhome 4All) το οποίο ακολουθεί τον μηχανισμό του πράσινου τιμολογίου, με τον συνδυασμό υποχώρησης της χονδρεμπορικής τιμής και συντελεστών τιμολόγησης να οδηγεί την τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας τον Μάρτιο κοντά στα 8 λεπτά, από 12,2 λεπτά τον Φεβρουάριο (για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες), μείωση κατά 34,4%.

Τέλος, λίγο πάνω από τα 9 λεπτά/κιλοβατώρα αναμένεται να κυμανθεί και το ex ante κίτρινο τιμολόγιο (Value Fair) της Protergia.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης