Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Με γρήγορα βήματα προχωράει το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Λιθουανίας

Με γρήγορα βήματα προχωράει το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Λιθουανίας
Συντάσσεται έκθεση σχετικά με τις οικολογικές επιπτώσεις του έργου
Η Ignitis Renewables, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην πράσινη ενέργεια, εκπόνησε ένα πρόγραμμα εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΕ) για το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Λιθουανία.

«Όταν αναπτύσσουμε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το περιβάλλον αναπόφευκτα επηρεάζεται, αλλά για να επιτύχουμε ισορροπία μεταξύ της καθαρής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της προστασίας της φύσης, θα λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα για να ελαχιστοποιήσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του υπεράκτιου αιολικού πάρκου, και όταν οι επιπτώσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν, θα εφαρμόσουμε αντισταθμιστικά μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης», δήλωσε η Anne-Marie Roikjær, Διευθύντρια έργου για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο.

Σύμφωνα με τη Lina Žibienė, επικεφαλής του τμήματος περιβάλλοντος και αδειοδότησης της Ignitis Renewables, η εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει διάφορους στόχους.

Πρώτον, είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν και να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του σχεδιαζόμενου αιολικού πάρκου συνολικά στο περιβάλλον, δηλαδή στην επιφάνεια της γης και στις περιοχές κάτω από αυτήν, στον αέρα, στο νερό, στο οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα, με ιδιαίτερη έμφαση στα προστατευόμενα είδη ζώων, φυτών και περιοχών, δήλωσε η Žibienė.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος στη δημόσια υγεία και σε άλλες κοινωνικές πτυχές, σύμφωνα με την Žibienė.

Η εν λόγω έκθεση ανατέθηκε από την Ignitis Renewables στο Ινστιτούτο Έρευνας και Σχεδιασμού Ακτών, με την τελική απόφαση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του υπεράκτιου αιολικού πάρκου να αναμένεται να ληφθεί έως το τέλος του 2025, δήλωσε η Ignitis Renewables.

Πληροφορίες για το έργο

Η έκθεση θα αξιολογήσει το υπεράκτιο αιολικό πάρκο που σχεδιάζεται στη Βαλτική Θάλασσα, της οποίας η καθορισμένη θαλάσσια περιοχή είναι περίπου 120 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Να σημειωθεί πως η περιοχή του έργου βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 36 χιλιομέτρων από την ακτή, περίπου 60 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Klaipėda.

Το βάθος κυμαίνεται από 28 έως 48 μέτρα και ολόκληρη η περιοχή εμπίπτει στη ζώνη μέσης ετήσιας ταχύτητας ανέμου 9-10 m/s. Ο δυνητικός αριθμός ανεμογεννητριών που θα ανεγερθούν θα είναι έως 55, με μέγιστο ύψος έως 350 μέτρα, δήλωσε η Ignitis Renewables.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης