Ιδιαίτερα ευνοϊκές και οι συνθήκες για την εμπορία ενέργειας από μπαταρίες
Με βάση τις ωριαίες δημοπρασίες του 2023 η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας προσέφερε υψηλά έσοδα στα συστήματα αποθήκευσης με δύο ώρες εκφόρτισης χωρητικότητας, που χρησιμοποιούνται για το αρμπιτράζ ενέργειας με μέγιστο τα 170 € ανά μεγαβατώρα (MWh).
Η ανάλυση υποθέτει ότι η μπαταρία φορτίζεται κατά τις δύο ώρες της ημέρας όταν οι τιμές του ρεύματος είναι στο το χαμηλότερο τους, με την ισχύ να πωλείται κατά τη διάρκεια των δύο ωρών με τις ακριβότερες ώρες της ημέρας.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη διαφορά μεταξύ του κόστους ενέργειας και των εσόδων της πώλησης, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η βόρεια Ιταλία καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις. Η Κροατία και η Σλοβενία σημείωσαν επίσης υψηλή βαθμολογία, στην πέμπτη και έβδομη θέση, μεταξύ των 26 αγορών. Το Μαυροβούνιο είναι τέταρτο , αλλά εξακολουθεί να είναι κερδοφόρο για τους επενδυτές αποθήκευσης.
«Με βάση τις ωριαίες δημοπρασίες του 2023 στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, η ανάλυσή μας δείχνει ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας προσφέρει τις περισσότερες ευκαιρίες για υψηλά έσοδα, με ένα σύστημα αποθήκευσης μπαταριών με χωρητικότητα εκφόρτισης δύο ωρών που χρησιμοποιεί ενεργειακό αρμπιτράζ για τη δημιουργία μέγιστου 170 ευρώ ανά MWh ετησίως ως προς τα μέσα έσοδα της αγοράς spot», είπε ο Rystad.
Τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) θα έχουν ένα όλο και πιο σημαντικό ρόλο στα παγκόσμια ενεργειακά συστήματα, παρέχοντας ταχεία απόκριση στην εξισορρόπηση πλεγμάτων όταν διακόπτεται η παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Κερδοφόρες αγορές
Τα δεδομένα της μελέτης της Rystad δείχνουν ότι η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ιταλια προσφέρουν πιο ευνοϊκές συνθήκες για την εμπορία ενέργειας από μπαταρίες, από ότι οι υπολοιποι. Επίσης, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως είναι σήμερα η Βουλγαρία, η Εσθονία και η Λιθουανία είναι επίσης κερδοφόρες αγορές για το ενεργειακό αρμπιτράζ.
Το ενεργειακό αρμπιτράζ έχει αποδειχθεί προσοδοφόρος τρόπος δημιουργίας εσόδων για τις μπαταρίες και εξηγεί το μεγάλο ενδιαφέρον για την δημιουγία έργων αποθήκευσης ενέργειας στην ελληνική αγορά.
Η πώληση ενέργειας στην αγορά από τις ευέλικτες μονάδες που μπορούν να δώσουν ενέργεια στο σύστημα όταν τη χρειάζεται έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλής τρόπος στην Ευρώπη για την αύξηση της αποδοτικότητας των μονάδων αποθήκευσης και φυσικού αερίου.
Αυτό είναι συνέπεια, όπως αναφέρει η Rystad, της αυξημένης εγκατάστασης διακοπτόμενης ενέργειας από πηγές παραγωγής όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.
Αύξηση της ζήτησης το 2024
Όσον αφορά την πορεία της ζήτησης ενέργειας, για το 2024, η Rystad αναμένει ότι η ζήτηση ενέργειας θα αυξηθεί από τα επίπεδα του 2023 λόγω των συνεχιζόμενων μειώσεων στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, στον πληθωρισμός και στη χαλάρωση των επιτοκίων, συνθήκες που θα ενισχύσουν τη βιομηχανική και εμπορική δραστηριότητα. Ως εκ τούτου, Rystad
Στην ενέργεια αναμένει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1% και 3% φέτος, με πιο πιθανό το 2%. Αν και αυτό σημαινει χαμηλή ζήτηση, σε σύγκριση με τα επίπεδα «προ της ενεργειακής κρίσης», αποτελεί ένα βήμα προς την ομαλοποίηση στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.
www.worldenergynews.gr