Reuters: Η Shell πουλάει assets ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης στις ΗΠΑ

Reuters: Η Shell πουλάει assets ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης στις ΗΠΑ

Μειώνει τις δραστηριότητές της στις ΑΠΕ και θα δώσει βάση ξανά σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Η Shell γυρίζει στο παρελθόν… και συγκεκριμένα στα ορυκτά καύσιμα. Η κολοσσιαία ενεργειακή εταιρεία έχει διαθέσει στην αγορά το 1/4 των στοιχείων της ηλιακής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως υποστηρίζει το Πρακτορείο Ειδήσεων Reuters το οποίο επικαλείται έγγραφο της εταιρείας και ανώνυμες πηγές του κλάδου.

Τα περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται συνολικά σε περίπου 10,6 GW σε ικανότητα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας, ανέφερε η έκθεση επικαλούμενη το έγγραφο που έστειλε η Shell στους επενδυτές.

Τα περιουσιακά στοιχεία είναι υπό κατασκευή και η Shell προσφέρει τόσο ολόκληρα έργα όσο και τμήματα έργων προς πώληση.

Η κίνηση έρχεται μετά από μια στροφή που ανακοίνωσε πέρυσι ο Wael Sawan (νέος Διευθύνων Σύμβουλος), σύμφωνα με την οποία η Shell θα επικεντρωθεί εκ νέου στον πυρήνα της δραστηριότητας εξόρυξης και πώλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ήταν επικίνδυνη και ανεύθυνη, καθώς ο κόσμος εξακολουθεί να χρειάζεται απεγνωσμένα αυτούς τους υδρογονάνθρακες», είπε ο Sawan στο BBC τον Ιούλιο του 2023, δείχνοντας ότι η Shell επανεξετάζει τα σχέδιά της μετάβασης.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες του ΟΗΕ ότι η επένδυση σε νέες υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν «ηθική και οικονομική τρέλα», ο Sawan απάντησε ως ακολούθως:

«Αυτό που θα ήταν επικίνδυνο και ανεύθυνο είναι να μειωθεί η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, ώστε το κόστος ζωής, όπως είδαμε πέρυσι, να αρχίσει να εκτινάσσεται ξανά».


Η επιχείρηση ηλιακής ενέργειας της Shell στις Ηνωμένες Πολιτείες λειτουργεί από μια εταιρεία που ονομάζεται Savion, η οποία έχει 21,8 GW στο χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης σε έργα παραγωγής καθώς και άλλα 17,4 GW σε έργα αποθήκευσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.

Το ολοκληρωμένο έργο του ανέρχεται συνολικά σε 2,3 GW σε χωρητικότητα παραγωγής και αποθήκευσης, σε 18 έργα.

Με τη νέα εστίασή της στις βασικές δραστηριότητές της στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η Shell επαναπροσανατολίζεται σε έργα υψηλότερου περιθωρίου, σύμφωνα με τη νέα στρατηγική της εταιρείας.

Αυτή η στρατηγική δίνει έμφαση στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας και όχι στην κατασκευή δυναμικότητας η οποία έχει χαμηλότερες αποδόσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης