WindEurope: Έτος ρεκόρ για την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων  το 2023  - Στα 30 δισ. έφθασαν οι επενδύσεις   

WindEurope: Έτος ρεκόρ για την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων  το 2023  - Στα 30 δισ. έφθασαν οι επενδύσεις    

Ελπίδες για την εκπλήρωση  των στόχων της ΕΕ για την πράσινη ενέργεια

 

 

Μια χρονιά ρεκόρ για την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων και την ανάκαμψη των επενδύσεων στον τομέα έχουν δημιουργήσει ελπίδες ότι η ΕΕ μπορεί να επιτύχει τους στόχους της για καθαρή ενέργεια, ανακοίνωσε  την Τετάρτη ο βιομηχανικός όμιλος WindEurope.

Σε ετήσια έκθεση, η WindEurope περιέγραψε το 2023 ως έτος «σημαντικών βελτιώσεων» σε βασικούς τομείς του τομέα της αιολικής ενέργειας της Ευρώπης, ο οποίος το 2022 αντιμετώπισε ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, των επιτοκίων και των ασταθών ενεργειακών αγορών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 Οι επενδύσεις στην ευρωπαϊκή υπεράκτια αιολική ενέργεια εκτινάχθηκαν πέρυσι στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα πενιχρά 0,4 δισεκατομμύρια ευρώ που επενδύθηκαν το 2022. Οι χώρες της ΕΕ εγκατέστησαν επίσης 16,2 γιγαβάτ νέας ισχύος αιολικής ενέργειας πέρυσι, περίπου το 80% χερσαία αιολικά πάρκα, είπε η ομάδα.

Ανέφερε  επίσης ότι οι πολιτικές της ΕΕ για την επιτάχυνση των αδειών έργων ενθάρρυνε τον τομέα, επιπλέον των προτάσεων του μπλοκ να βοηθήσουν τα αιολικά έργα να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση και να αναπροσαρμόσουν τις τιμές σε κρατικές δημοπρασίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 Η Γερμανία και η Ισπανία επέτρεψαν η καθεμία  σε 70% περισσότερα χερσαία αιολικά  το 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι αιολικές εταιρείες της Ευρώπης αντιμετώπισαν μια ζοφερή περίοδο οπισθοδρομήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού, πληθωρισμού και προβλημάτων εξοπλισμού - αν και ο δανικός κατασκευαστής ανεμογεννητριών Vestas επέστρεψε στα κέρδη το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

29 GW ετησίως για την Ευρώπη

Η WindEurope ανέφερε ότι αναμένει τώρα η Ευρώπη να εγκαθιστά κατά μέσο όρο 29 GW ετησίως από το 2024 έως το 2023, φτάνοντας συνολικά τα 393 GW αιολικής ενέργειας το 2030 - πλησιάζοντας τα 425 GW που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με τους στόχους της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030.

«Αυτό μας φέρνει σε απόσταση αναπνοής από την επίτευξη των αιολικών στόχων του 2030, οι οποίοι είναι εξαιρετικά φιλόδοξοι», δήλωσε ο Chief Policy Officer του ομίλου Pierre Tardieu.

Η ΕΕ προειδοποίησε πέρυσι ότι τα ενεργειακά σχέδια των ίδιων των χωρών σημαίνουν ότι δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο για τον συνολικό στόχο του μπλοκ για το 2030 να λάβει το 42,5% της ενέργειάς του από ανανεώσιμες πηγές, συμπεριλαμβανομένων άλλων πηγών όπως η ηλιακή ενέργεια και η ενέργεια από βιομάζα.

Η WindEurope εκτιμά  ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την επέκταση της αιολικής ενέργειας της Ευρώπης είναι τώρα οι υποτονικές επενδύσεις στην αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας για τη διαχείριση του ταχέως αυξανόμενου μεριδίου της ανανεώσιμης ενέργειας.

 

 

www.wolrdenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης