Σήμερα η κατάθεση της ρύθμισης στη Βουλή
Το δρόμο για την υλοποίηση των φωτοβολταϊκών έργων που έχουν συνάψει PPAs με τη βιομηχανία ανοίγει η νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να καταθέσει πιθανότατα και σήμερα στη Βουλή το ΥΠΕΝ για το πρόγραμμα φθηνό ρεύμα στους αγρότες.
Η ρύθμιση θα προβλέπει την κατά παρέκκλιση και κατά απόλυτη προτεραιότητα έκδοση όρων σύνδεσης σε φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 1300 MW. Eξ αυτών τα 560 MW περίπου αφορούν έργα που έχουν υπογράψει ήδη συμβάσεις προμήθειας μακροχρόνιας διάρκειας (PPAs) με τις βιομηχανίες Βιοχάλκο, Τιτάν και Αγέτ και βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε αδιέξοδο καθώς έβαλε ¨πάγο¨ στη διαδικασία αξιολόγησης για όρους σύνδεσης ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ για την αύξηση του ηλεκτρικού χώρου.
Τελικά τα έργα θα πάρουν προβάδισμα και από την Α κατηγορία σε όρους σύνδεσης και επίσης δεν θα προβλέπεται υποχρεωτική χρήση μπαταρίας που περιελάμβανε ο σχεδιασμός για την αύξηση του ηλεκτρικού χώρου, κάτι που οδηγούσε σε αύξηση του κόστους για τους παραγωγούς των ΑΠΕ και της προμήθειας ενέργειας για τις βιομηχανίες ανατρέποντας τα μεταξύ τους συμφωνηθέντα. Το πιθανότερο είναι τα έργα αυτά να εξαιρεθούν και από τις αυξημένες περικοπές ισχύος που θα προβλέπει το σχέδιο του ΥΠΕΝ για τα νέα έργα αφού η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα προηγηθεί της θεσμοθέτησης των μέτρων για την αύξηση του ηλεκτρικού χώρου.
Kερδισμένες οι βιομηχανίες
Στην ουσία τα μέτρα για φθηνό πράσινο ρεύμα στους αγρότες διέσωσαν και τα βιομηχανικά PPAs για τις τρεις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας που είδαν τα PPAs ως εργαλείο για μείωση του ενεργειακού κόστους και διασφάλιση σταθερού κόστους ρεύματος σε βάθος δεκαετίας.
Τα αγροτικά PPAs
Σε ότι αφορά τα αγροτικά PPAs η νομοθετική ρύθμιση θα εξουσιοδοτεί τον αρμόδιο υπουργό ΠΕΝ για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος. Το ΥΠΕΝ θα απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής σε φωτοβολταϊκά έργα που θα συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα , αν και κατά βάση αφορά τη ΔΕΗ που συγκεντρώνει σχεδόν το σύνολο των αγροτικών καταναλώσεων. Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, κάθε αγρότης ή ομάδες αγροτών μετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή παραγωγοί που ασκούν συμβολαιακή γεωργία θα συνάπτουν δεκαετής συμβάσεις προμήθειας ρεύματος. Για την πρώτη διετία (με αρχή τιμολόγησης από την 1η Απριλίου), οι τιμές θα είναι σταθερές για το σύνολο της κατανάλωσης και θα κινούνται από 9,3 – 11 λεπτά/KWh (κιλοβατώρα).
Ειδικότερα, οι τιμές για δύο χρόνια θα διαμορφώνονται σε:
– 9,3 λεπτά/KWh για τους αγρότες που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία και δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.\
– 9,8 λεπτά/KWh για τους υπόλοιπους αγρότες που δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
– 10,5 λεπτά/KWh για όσους αγρότες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία και
– 11 λεπτά/KWh για τους μεμονωμένους αγρότες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Για τα υπόλοιπα 8 χρόνια της διμερούς συμφωνίας, μέσω των PPAs, οι αγρότες θα προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά που θα έχει εντός της πρώτης διετίας κατασκευάσει η ΔΕΗ (ή όποιος άλλος προμηθευτής) με σταθερή τιμή 9 λεπτά/KWh για το 1/3 της κατανάλωσής τους. Για την υπόλοιπη κατανάλωση οι αγρότες θα προμηθεύονται ελεύθερα ρεύμα από την αγορά (από τον ίδιο ή άλλον πάροχο). Τα δεκαετή αγροτικά PPAs θα έχουν ενιαία ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές
Όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών, τις οποίες θα μπορούν να ρυθμίσουν στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε βάθος δεκαετίας και μηδενικό επιτόκιο, υπολογίζονται σε περίπου 82 εκατ. ευρώ.
Η χρηματοδότηση της ρύθμισης θα προέλθει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), θα είναι ισοκατανεμημένη στη διάρκεια της δεκαετίας και υπολογίζεται σε 6 με 8 εκατ. ευρώ ανά έτος. Σημειώνεται ότι η αγροτική κατανάλωση υπολογίζεται στις 1,9 TWh (τεραβατώρες) η οποία αντιστοιχεί στο 4% της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος.
www.worldenergynews.gr