Τελευταία Νέα

Ναι από την ΕΕ στην κρατική ενίσχυση μαμούθ 1,3 δισ. ευρώ στην ArcelorMittal

Ναι από την ΕΕ στην κρατική ενίσχυση μαμούθ 1,3 δισ. ευρώ στην ArcelorMittal

Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

 

Σχετικά Άρθρα
Τη χορήγηση γιγαντιαίας κρατικής ενίσχυσης ύψους 1,3 δις ευρώ από το γερμανικό κράτος στην χαλυβουργία ArcelorMittal για την εφαρμογή προγράμματος παραγωγής πράσινου χάλυβα με τη χρήση υδρογόνου, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και αφορά τη στήριξη της ArcelorMittal Bremen και της Arcelor Mittal Eisenhüttenstadt για την απαλλαγή της παραγωγής τους από εκπομπές άνθρακα.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού το μέτρο θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της ΕΕ για το υδρογόνο και του Green Deal, ενώ παράλληλα θα οδηγήσει στον τερματισμό της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Πάντως σε πρώτη φάση οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στην παραγωγική διαδικασία της εταιρίας προϋποθέτουν λειτουργία με φυσικό αέριο και εν συνεχεία τη μετάβαση στο πράσινο υδρογόνο που παράγεται από ΑΠΕ.

Απανθρακοποίηση παραγωγής

Σύμφωνα με το σχέδιο που υπέβαλε η γερμανική κυβέρνηση προς έγκριση στην DG Comp, η ArcelorMittal θα προχωρήσει στην απανθρακοποίηση μέρους των διαδικασιών παραγωγής χάλυβα στη Βρέμη και στο Eisenhüttenstadt, όπου σήμερα η εταιρία παράγει ακατέργαστο χάλυβα λειτουργώντας τρεις υψικάμινους και τέσσερις φούρνους οξυγόνου.
Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσης επιχορήγησης και θα στηρίξει την κατασκευή μιας μονάδας άμεσης μείωσης (direct reduction plant) και τριών νέων ηλεκτρικών κλιβάνων. Οι νέες εγκαταστάσεις θα αντικαταστήσουν δύο από τις τρεις υπάρχουσες υψικαμίνους και δύο από τις τέσσερις υπάρχοντες φούρνους οξυγόνου. Η νέα μονάδα θα λειτουργεί αρχικά με φυσικό αέριο που θα καταργηθεί σταδιακά από τις διαδικασίες παραγωγής χάλυβα για να αντικατασταθεί από υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Προοπτικά η νέα εγκατάσταση θα λειτουργεί με χρήση αποκλειστικά ανανεώσιμου υδρογόνου.
Οι νέες εγκαταστάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το 2026 και προβλέπεται να παράγουν 3,8 εκατομμύρια τόνους πράσινου ακατέργαστου χάλυβα ετησίως, που θα αντικαταστήσει ίση ποσότητα ακατέργαστου χάλυβα που παράγεται σήμερα μέσω της συμβατικής διαδικασίας των υψικάμινων.

Η λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια των 16 ετών της ζωής τους αναμένεται να αποτρέψει την απελευθέρωση περισσότερων από 70 εκατ. τόνων CO2.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ArcelorMittal έχει δεσμευτεί να μοιραστεί ενεργά την εμπειρία και την τεχνογνωσία που θα αποκτήσει μέσω του έργου με τη βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό κόσμο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Γερμανία επέλεξε το έργο της ArcelorMittal στο πλαίσιο ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας που έγινε το 2021 για να αποτελέσει IPCEI για τεχνολογίες και συστήματα υδρογόνου.

Το σκεπτικό της DG Comp

Σύμφωνα με το σκεπτικό της DG Comp το έργο εγκρίθηκε για να λάβει κρατική ενίσχυση αφού:

• Διευκολύνει την ανάπτυξη μιας οικονομικής δραστηριότητας, μέσω διαδικασιών χαμηλών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
• Υποστηρίζει τους στόχους βασικών πρωτοβουλιών της ΕΕ όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η Στρατηγική της ΕΕ για το Υδρογόνο, το Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας και το Σχέδιο REPowerEU.
• Η στήριξη είναι απαραίτητη για την προώθηση της παραγωγής πράσινου χάλυβα, ενώ το επίπεδο της ενίσχυσης αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες χρηματοδότησης.
• Διαθέτει επαρκείς διασφαλίσεις ότι περιορίζονται οι αδικαιολόγητες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και συγκεκριμένα προβλέπεται ότι εάν το έργο αποδειχθεί πολύ επιτυχημένο, δημιουργώντας επιπλέον καθαρά έσοδα, ο δικαιούχος θα επιστρέψει στη Γερμανία μέρος της ενίσχυσης που έλαβε (μηχανισμός claw-back).

Όπως καταλήγει η Επιτροπή η ενίσχυση επιφέρει θετικά αποτελέσματα που αντισταθμίζουν κάθε πιθανή στρέβλωση του ανταγωνισμού και του εμπορίου στην ΕΕ.
Μάλιστα όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Margrethe Vestager, «η απαλλαγή της βαριάς βιομηχανίας από τις εκπομπές άνθρακα είναι το κλειδί για την επίτευξη της πράσινης μετάβασης. Αυτό το γερμανικό σχέδιο ενίσχυσης καθιστά τη χαλυβουργία πιο πράσινη, συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Ταυτόχρονα, το μέτρο διασφαλίζει ότι οι πιθανές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού παραμένουν περιορισμένες».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης