Ενέργεια

Πτώση στην τιμή του TTF στα 23,48 ευρώ/MWh - Προς μείωση παραγωγής στις ΗΠΑ

Πτώση στην τιμή του TTF στα 23,48 ευρώ/MWh - Προς μείωση παραγωγής στις ΗΠΑ

Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη έκαναν χαμηλό στα  23,4 ευρώ/ MWh και στις ΗΠΑ συνεχίζουν να διαπραγματεύονται κάτω από 1,70 $ ανά MMBtu

 

Οι τιμές του φυσικού αερίου συνέχισαν να υποχωρούν, με ήπιο χειμώνα και υπερπαραγωγή που οδήγησε τους παραγωγούς στο αμερικανικό σχιστολιθικό να προσπαθούν να μειώσουν την παραγωγή σύμφωνα με το OilPrice.

Στον Ολλανδικό κόμβο η τιμή του TTF για το συμβόλαιο του Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 22,9 ευρώ ανά MMBtu καταγράφοντας υποχώρηση 1,2% με το συμβόλαιο του Απριλίου να υποχωρεί και αυτό κατά 1,1% στα 23,025 ευρώ ανά MMBtu.

Για τους traders εμπορευμάτων στις ΗΠΑ, το κατώτατο όριο είναι πιθανώς περίπου 1,50 $, με τις τιμές Φεβρουαρίου τώρα κάτω από 1,70 $ ανά MMBtu.

Αυτή η κατάσταση ώθησε την Chesapeake Energy στην έκθεση αποτελεσμάτων της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να ανακοινώσει ότι θα μειώσει τις γεωτρήσεις της στη χαμηλότερη παραγωγή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο από αυτή την κίνηση, αλλά εξακολουθούσαν να κυμαίνονται στο εύρος των 1,66 δολαρίων το απόγευμα της Πέμπτης και κάτω από 5% την ημέρα.
Το Ελ Νίνιο είναι ένας βασικός ένοχος, που εξασθενεί τους εμπορικούς ανέμους και σπρώχνει το ζεστό νερό προς τη δυτική ακτή, με αποτέλεσμα θερμές καιρικές συνθήκες που μειώνουν την ανάγκη για φυσικό αέριο για θέρμανση.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, το Ελ Νίνιο προκάλεσε μεγάλη πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου που οδήγησε σε σημαντικές απολύσεις, αναδιαρθρώσεις και συγχωνεύσεις στον κλάδο.

Μεταξύ 1986 και 1995, υπήρξαν τρεις χειμώνες Ελ Νίνιο – όλοι τους συνέπεσαν με τις χαμηλές τιμές του Henry Hub, αλλά και με την αναδιάρθρωση της βιομηχανίας, σύμφωνα με ιστορική έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Offshore Magazine τη δεκαετία του '90.

Από την έκρηξη του σχιστόλιθου στις ΗΠΑ, αυτό έχει γίνει πιο περίπλοκο να αντιμετωπιστεί, με τους παραγωγούς αμιγώς φυσικού αερίου και τους παραγωγούς πετρελαίου να παράγουν αέριο ως υποπροϊόν όχι απαραίτητα με τους ίδιους στόχους παραγωγής.


Λιγότερες γεωτρήσεις

Ενώ το Reuters επισημαίνει ότι οι αμερικανοί παραγωγοί φυσικού αερίου προσπαθούν να περιορίσουν την παραγωγή εδώ και ένα χρόνο, οι ομολόγοι τους στο πετρελαίο δεν έχουν κινηθεί αντίστοιχα. Πέρυσι, αναφέρε το Reuters, οι αμερικανικές εταιρείες φυσικού αερίου μείωσαν τις γεωτρήσεις κατά 22%. Ωστόσο, η χώρα αναμένεται να παράγει 105 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα φέτος – μια αύξηση 2,5 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών την ημέρα σε ετήσια βάση.

Το 2022, η μέση τιμή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ ήταν 6,50 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες. Φέτος, είναι μόνο ένα κλάσμα αυτού.
Ωστόσο, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί κατά 75% στις ΗΠΑ, ο δείκτης αναφοράς του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) τα πήγε πολύ καλύτερα. Η μέση τιμή του WTI για το 2022 ήταν 94,9 δολάρια ανά βαρέλι. Σήμερα, είναι 78,90 $, αντικατοπτρίζοντας μια απώλεια μικρότερη από 20%.
Ο κύριος λόγος για την αποσύνδεση εδώ είναι επειδή υπάρχει καρτέλ που παρεμβαίνει στις τιμές του πετρελαίου, ενώ δεν υπάρχει κανένα για το φυσικό αέριο.

Οι παγκόσμιες περικοπές της προσφοράς από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ κρατούν τις τιμές του πετρελαίου υπό έλεγχο, ενώ οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου που παράγουν φυσικό αέριο ως υποπροϊόν είναι «σχετικά αναίσθητες στις τιμές», ανέφερε το Reuters επικαλούμενο τη Northern Oil and Gas GEO Nicholas O'Grady νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι στο φυσικό αέριο οι παραγωγοί διστάζουν επίσης να μειώσουν την παραγωγή λόγω των ελκυστικών προοπτικών για τροφοδοσία νέων μονάδων LNG στο μέλλον.

Το επόμενο φυσικό άλμα σε αυτή τη γραμμή είναι ότι όταν ξεκινήσουν όλα αυτά τα νέα έργα LNG, ο μεγάλος όγκος εξαγωγών θα μείωνε το απόθεμα των ΗΠΑ σε ένα επίπεδο που οι εταιρείες φυσικού αερίου μπορούν να αρχίσουν να σκέφτονται μεγάλα κέρδη.

Είναι ένα μακροπρόθεσμο παιχνίδι που επίσης βρίσκεται σε ροή μετά την παύση της κυβέρνησης Biden στα νέα έργα LNG.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης