Ενέργεια

ΕΕ: Προσφορές από 19 εταιρείες στον νέο διαγωνισμό για την κοινή αγορά φυσικού αερίου

ΕΕ: Προσφορές από 19 εταιρείες στον νέο διαγωνισμό για την κοινή αγορά φυσικού αερίου
Οι 19 αυτές εταιρείες -συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανικών καταναλωτών φυσικού αερίου - υπέβαλαν αιτήσεις για συνολικό όγκο σχεδόν 34 δισ. κυβικών μέτρων.
Προσφορές για περίπου 34 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κατέθεσαν 19 εταιρείες σε νέο κοινό διαγωνισμό αγοράς για πολυετείς συμφωνίες, όπως δήλωσε την Πέμπτη (22/2) ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Maroš Šefčovič.
 
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Euractiv, στο νέο σύστημα διαγωνισμού που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, οι εταιρείες είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν προσφορές για προμήθειες φυσικού αερίου μέχρι και για πέντε χρόνια έως τον Οκτώβριο του 2029, ανέφερε ο Šefčovič.
 
Πιο συγκεκριμένα, οι 19 αυτές εταιρείες -συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανικών καταναλωτών φυσικού αερίου - υπέβαλαν αιτήσεις για συνολικό όγκο σχεδόν 34 δισ. κυβικών μέτρων.
 
Από αυτά, πάνω από 15,3 δισ. κυβ. μέτρων αφορούν το υγροποιημένο φυσικό αέριο, ενώ τα 18,3 δισ. κυβ. μέτρων ζητήθηκαν για παράδοση μέσω αγωγού, ανέφερε η δήλωση.
 
Όπως αναφέρει το Euractiv, οι προμηθευτές θα μπορούν να απαντήσουν με προσφορές στις 26 Φεβρουαρίου.
 
Η ΕΕ εγκαινίασε έναν κοινό μηχανισμό αγοράς φυσικού αερίου με την ονομασία AggregateEU κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του 2022, όταν η Ευρώπη έχασε σχεδόν όλες τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, στέλνοντας τις τιμές στα ύψη.

Ο πέμπτος διαγωνισμός της ΕΕ

Μέσα στο 2023, η ΕΕ πραγματοποίησε τέσσερις βραχυπρόθεσμους διαγωνισμούς.
 
Ο νέος αυτός μηχανισμός λειτουργεί φέρνοντας «κοντά» τα ενδιαφερόμενα μέρη μεταξύ τους, οπότε οι εταιρείες πρέπει να συνάπτουν συμφωνίες ιδιωτικά.

«Το AggregateEU πρόκειται τώρα να γίνει ένα μόνιμο εργαλείο στο πλαίσιο των πρόσφατα συμφωνηθέντων κανονισμών μας για την αγορά φυσικού αερίου, βασιζόμενο στην επιτυχία του ως εργαλείο διαχείρισης κρίσεων πέρυσι», δήλωσε ο Šefčovič.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης