Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Αυστραλία: Επενδύσεις 570 εκατ. δολ. στην ανάπτυξη μπαταριών ετοιμάζει το Queensland

Αυστραλία: Επενδύσεις 570 εκατ. δολ. στην ανάπτυξη μπαταριών ετοιμάζει το Queensland
Το Queensland διαθέτει μεγάλες ποσότητες κρίσιμων ορυκτών, συμπεριλαμβανομένων του βαναδίου, του χαλκού, του λιθίου και άλλων που θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα για την πράσινη μετάβαση
Χιλιάδες κάτοικοι του Queensland της Αυστραλίας θα μπορούσαν σύντομα να βρουν εργασία στην άκρως ανταγωνιστική και εξελισσόμενη βιομηχανία της κατασκευής και εξαγωγής μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας, με την πολιτεία να δεσμεύεται ότι θα υποστηρίξει τον τομέα με επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Ο διευθυντής του Centre for Future Work, Jimm Stanford, δήλωσε ότι η στροφή της πολιτείας προς την ενεργειακή βιομηχανική πολιτική είναι απολύτως σωστή, δείχνοντας τον δρόμο για ολόκληρη τη χώρα, όχι μόνο για το Queensland.

Σύμφωνα με τον Guardian, η αυστραλιανή πολιτεία έχει χρηματοδοτήσει στο παρελθόν προγράμματα για την κατασκευή τρένων και λεωφορείων πριν αποφασίσει να καταπιαστεί τώρα με τις μπαταρίες, ενώ προετοιμάζεται και σχέδιο για επενδύσεις στο υδρογόνο.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Steven Miles, ανακοίνωσε την Πέμπτη (22/2) σχέδια για την υποστήριξη του τομέα των μπαταριών, ο οποίος ελπίζει ότι θα φτάσει σε ύψος το 1,3 δισ. δολάρια έως το 2030, απασχολώντας περίπου 9.100 εργαζομένους.

Σε συνέντευξη Τύπου σε μια εγκατάσταση μπαταριών του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Queensland, ο υπουργός Μεταποίησης δήλωσε πως πρέπει να αρχίσει άμεσα η κατασκευή μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας στην Αυστραλία και πιο συγκεκριμένα στην πολιτεία του Queensland.

Το κράτος θα επενδύσει περίπου 570 εκατ. δολάρια κατά τα επόμενα πέντε χρόνια:

-275 εκατ. δολ. για την υποστήριξη της βιομηχανίας για την καινοτομία και την εμπορική αξιοποίηση τεχνολογιών μπαταριών, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου κέντρου βιομηχανικής αξιοποίησης μπαταριών της Αυστραλίας.
-92,2 εκατ. δολ. για την προώθηση των επενδύσεων σε μπαταρίες και την ανάπτυξη της αλυσίδας εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των επιχορηγήσεων.
-202,5 εκατ. δολ. για την προώθηση της τοπικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου κρατικού οργανισμού εκκαθάρισης.

Ο Miles δήλωσε ότι η Αυστραλία μπορεί να είναι ανταγωνιστική ως προς τις τιμές σε σχέση με χώρες με χαμηλότερους μισθούς, όπως η Κίνα, εν μέρει επειδή ο τομέας είναι περισσότερο προσανατολισμένος στην τεχνολογία.

Πλούσια σε ορυκτά η χώρα

Για την Αυστραλία, κομβική ήταν η περίοδος του Covid, καθώς τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στην εφοδιαστική αλυσίδα οι δυτικές χώρες με την Κίνα, τη Ρωσία ή τις χώρες της Μέσης Ανατολής, τις έκαναν να στραφούν στην Αυστραλία για την παράδοση μπαταριών.

Το Queensland διαθέτει μεγάλες ποσότητες κρίσιμων ορυκτών, συμπεριλαμβανομένων του βαναδίου, του χαλκού, του λιθίου και άλλων που θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα για την πράσινη μετάβαση και ειδικότερα για την κατασκευή μπαταριών.

Το Συμβούλιο Διατήρησης της πολιτείας, δήλωσε ότι καθώς ο στόλος των ανθρακοπαραγωγών της πολιτείας κλείνει, θα πρέπει να τον αντικαταστήσει με μπαταρίες και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε ότι αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει 275 εκατ. δολάρια για την καινοτομία των μπαταριών. Γνωρίζουμε ότι οι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως οι μπαταρίες βανάδιου και οι μπαταρίες ροής σιδήρου, έχουν απεριόριστο κύκλο ζωής και έχουν μέγιστη διάρκεια μεταξύ 8 και 14 ωρών», δήλωσε η υπεύθυνη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Stephanie Gray.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης