Ενέργεια

Το «στοίχημα» του βιομεθανίου για την Ευρώπη και οι επενδύσεις των 60 δισ.

Το «στοίχημα» του βιομεθανίου για την Ευρώπη και οι επενδύσεις των 60 δισ.
Ο στόχος της ΕΕ προβλέπει τη σχεδόν δεκαπλάσια αύξηση της παραγωγής βιομεθανίου σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα
Ο στόχος της ΕΕ για την παραγωγή 35 δισ. κυβικών μέτρων βιομεθανίου έως το 2030 βοηθά την ευρωπαϊκή αγορά να «απογειωθεί», αν και ίσως χρειαστεί κάποιου είδους κρατική ενίσχυση για την τόνωση των επενδύσεων.

Σύμφωνα με την εταιρεία STX, η ανάπτυξη της βιομηχανίας ήρθε αντιμέτωπη με τη δεύτερη οδηγία που έδωσε η ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς εμπορεύεται βιομεθάνιο από το 2013, όπως δήλωσε σχετικά ο Sead Keric, διευθύνων σύμβουλος της STX, στο Montel στο πλαίσιο της έκθεσης ενεργειακής βιομηχανίας E-World στο Έσσεν.
 
«Ο στόχος είναι εξαιρετικά φιλόδοξος... χρειάζονται αποτελεσματικές λύσεις χρηματοδότησης», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον στόχο που είχε τεθεί στο REPowerEU του 2022, το οποίο αποσκοπεί στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
 
Για το σκοπό αυτό είναι που προωθείται το βιομεθάνιο, το οποίο ως καύσιμο θεωρείται γενικά βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι του φυσικού αερίου, με τη ζήτησή του να προέρχεται κυρίως από τους τομείς της θερμότητας, των μεταφορών και της μεταποίησης.
 
Ωστόσο, σύμφωνα πάλι με τον Keric, ενώ υπάρχει αρκετό βιομεθάνιο για να καλύψεις τις ευρωπαϊκές ανάγκες, είναι μέχρι τώρα αρκετά δύσκολο να προσελκυστούν οι απαραίτητες επενδύσεις, επομένως η κρατική στήριξη είναι σχεδόν αναγκαία.

Το πακέτο των 60 δισ. ευρώ

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της παραγωγής των 35 δισ. κυβικών μέτρων μέχρι το 2030 θα χρειαστούν με βάση τους υπολογισμούς επενδύσεις ύψους έως και 60 δισ. ευρώ.
 
Τονίζοντας εν τω μεταξύ τη δέσμευσή της στο καύσιμο, η STX υποστήριξε πρόσφατα τη χρηματοδότηση της κατασκευής μιας μονάδας βιομεθανίου 80 GWh/έτος στην ολλανδική πόλη Cothen, η οποία θα ξεκινήσει την παραγωγή μέσα στο τρέχον έτος.
 
Επίσης, η STX θα είναι υπεύθυνη για την προσφορά του παραγόμενου βιομεθανίου στην αγορά, αξιοποιώντας την εμπειρία της από την τρέχουσα εμπορία 5 TWh ετησίως σε όλη την Ευρώπη.
 
Να τονιστεί εδώ πως ο στόχος της ΕΕ σημαίνει τη σχεδόν δεκαπλάσια αύξηση από την τρέχουσα ευρωπαϊκή παραγωγή βιομεθανίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης