Ενέργεια

BloombergNEF: Μέχρι και τα 574 GW η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών για το 2024 - Τι προβλέπει για την Ελλάδα

BloombergNEF: Μέχρι και τα 574 GW η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών για το 2024 - Τι προβλέπει για την Ελλάδα
Όσον αφορά τα έτη 2029 και 2030, προβλέπεται ετήσια αύξηση των φωτοβολταϊκών 820 GW και 880 GW, αντίστοιχα
Ο κόσμος θα μπορούσε να εγκαταστήσει έως και 574 GW νέας φωτοβολταϊκής ισχύος μέσα στο τρέχον έτος, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που αφορά στις παγκόσμιες προοπτικές της ηλιακής ενέργειας.

Με βάση τα όσα γράφει η έκθεση του Bloomberg NEF, οι νέες ηλιακές εγκαταστάσεις θα φτάσουν μέχρι και τα 444 GW το 2023, υπερβαίνοντας σημαντικά τις προηγούμενες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για περίπου 413 GW.

Στην ίδια έκθεση σημειώθηκε πως οι νέες παγκόσμιες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών αναμένεται να φτάσουν τα 627 GW το 2025 και τα 672 GW το 2026 και στη συνέχεια θα αυξηθούν περαιτέρω στα 718 GW το 2027 και στα 722 GW το 2028.

Όσον αφορά τα έτη 2029 και 2030, προβλέπεται ετήσια αύξηση των φωτοβολταϊκών 820 GW και 880 GW, αντίστοιχα.

Τα δεδομένα αυτά αποκλίνουν σημαντικά από εκείνα που δημοσίευσε η Wood Mackenzie τον Ιανουάριο, η οποία προέβλεπε σταθερή μέση ετήσια ανάπτυξη για τα επόμενα οκτώ χρόνια, αντιστρέφοντας την τάση ταχείας ανάπτυξης κατά την τελευταία δεκαετία.

«Το πρόβλημα με αυτές τις προβλέψεις έγκειται στο γεγονός ότι παραθέτουν ρυθμούς εξαιρετικά ανεβασμένους, σε τέτοιο σημείο που αναγκαστικά η πρόβλεψη καταλήγει στο ότι όλος ο κόσμος θα καλυφθεί με ηλιακούς συλλέκτες», δήλωσε στο περιοδικό PV η Jenny Chase, αναλύτρια ηλιακής ενέργειας στο BloombergNEF.

«Η πρόβλεψή μας για το 2030 είναι ήδη πάνω από 6,7 TW, πολύ πάνω από το σενάριο Net Zero του BNEF», τόνισε η Chase.

Ενθρρυντικά τα στοιχεία για την Ελλάδα

Στο πλαίσιο της ίδιας δήλωσης, ανέφερε ότι η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα μπορούσαν να παράγουν 50% περισσότερο ρεύμα από ηλιακή ενέργεια μέχρι το 2030 από ό,τι το 2022.

«Σε αυτά τα επίπεδα, θα έχουμε μηχανισμούς αρνητικής ανάδρασης και αυτά είναι που είναι πραγματικά δύσκολο να προβλέψουμε», πρόσθεσε.

«Η ενέργεια θα πέσει σε πολύ χαμηλές τιμές όταν ο ήλιος είναι έξω, και η αποθήκευση δεν είναι δωρεάν - οπότε γιατί να κατασκευάσει κανείς περισσότερη ηλιακή ενέργεια, τουλάχιστον με τους ιστορικούς ρυθμούς ανάπτυξης; Αυτό το ζήτημα είναι που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι περιφερειακοί αναλυτές του BNEF τώρα που η ηλιακή ενέργεια δεν είναι πια αμελητέα, και δεν είναι περίεργο που μπορεί να φαίνονται διστακτικοί. Η πρόβλεψη ότι το μέλλον θα είναι δραματικά διαφορετικό από το παρελθόν είναι πάντα δύσκολη», κατέληξε η Chase.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης