Ενέργεια

Αρνητική έκπληξη τα οικονομικά αποτελέσματα της Santos - «Βουτιά» 42% στα κέρδη της το 2023

Αρνητική έκπληξη τα οικονομικά αποτελέσματα της Santos - «Βουτιά» 42% στα κέρδη της το 2023
Παρά πάντως τη μείωση των κερδών, η Santos ανακοίνωσε υψηλότερο μέρισμα για το 2023
Ο αυστραλιανός ενεργειακός κολοσσός Santos ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 1,42 δισ. δολαρίων για το 2023, καταγράφοντας πτώση κατά 42% σε σχέση με το 2022, η οποία μάλιστα ήταν βαθύτερη από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

Ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων, η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε.

Επίσης μείωση κατέγραψαν και τα έσοδα της εταιρείας όπως και τα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων, με τις ταμειακές ροές να εμφανίζονται σημαντικά πεσμένες κατά 42%.

Μια ορισμένη μείωση των επιδόσεων πέρυσι ήταν αναμενόμενη μετά το 2022 όπου ο κλάδος σημείωσε ρεκόρ λόγω της ισχυρής ανόδου των τιμών τόσο στο πετρέλαιο όσο και στο φυσικό αέριο, αλλά σε αυτή την περίπτωση το μέγεθος της πτώσης της Santos ήταν κάτι που δεν περίμενε το επενδυτικό κοινό.

Παρά πάντως τη μείωση των κερδών, η Santos ανακοίνωσε υψηλότερο μέρισμα για το 2023.

Το «ναυάγιο» με τη Woodside

Αξίζει να τονιστεί ότι η αυστραλιανή εταιρεία βρισκόταν νωρίτερα φέτος σε συνομιλίες με την έτερη αυστραλιανή εταιρεία Woodside σχετικά με μια πιθανή συγχώνευση, ωστόσο, οι συνομιλίες διακόπηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού οι δύο δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην τιμή που θα έπρεπε να καταβάλει η Woodside για τη Santos.

Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν απροσδόκητη, ιδίως δεδομένου ότι ορισμένοι επενδυτές εξέφρασαν την ανησυχία ότι η Woodside θα έπρεπε να καταβάλει ένα σημαντικό premium για τη Santos για να καταστήσει τη συμφωνία οικονομικά συμφέρουσα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης