Ενέργεια

Υποχώρηση για το πετρέλαιο  - Στα 82 δολ. κινείται το Brent στα  79 δολ. το αργό

Υποχώρηση για το πετρέλαιο  - Στα 82 δολ. κινείται το Brent στα  79 δολ. το αργό

Αβέβαιες παραμένουν οι προοπτικές ζήτησης

 

 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τρίτη, με μια αβέβαιη προοπτική για την παγκόσμια ζήτηση να χτυπά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού, παρά το ασφάλιστρο κινδύνου από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent υποχώρησαν  1,39% στα 82,4 δολάρια το βαρέλι έως τις 19:50  ώρα Ελλάδας. Η διαφορά εξαμήνου για το Brent την Τρίτη ήταν επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, σε ένδειξη στενότερης αγοράς.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση Απριλίου υποχώρούσε  0,03%, στα 79,17 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο του Μαρτίου με το WTI κέρδισε 0,45% στα 79,55 δολάρια το βαρέλι πριν από τη λήξη του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Δεν υπήρξε διακανονισμός για το WTI τη Δευτέρα λόγω επίσημης αργίας των ΗΠΑ.

Οι αγορές αργού ήταν «οριακά χαμηλότερες» στις «ήρεμες συναλλαγές κατά τη διάρκεια της αργίας της Ημέρας των Προέδρων στις ΗΠΑ και καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση αντιστάθμισαν τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή», ανέφερε σε σημείωμα ο αναλυτής της αγοράς IG, Tony Sycamore.

Διάφορες χώρες αυξάνουν τις προσπάθειες για να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα καθώς πλησιάζει ο κίνδυνος ισραηλινής επίθεσης στην πόλη Ράφα. Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι μια επίθεση «θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφαγή».

Η ναυτιλία έχει υποφέρει καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή απειλεί να κλιμακωθεί, με τις αγορές ενέργειας να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Προς υποστήριξη των Παλαιστινίων, οι Χούτι έχουν αυξήσει τις επιθέσεις σε ναυτιλιακές λωρίδες στην Ερυθρά Θάλασσα και στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ, με τουλάχιστον τέσσερα ακόμη πλοία να έχουν χτυπηθεί από επιδρομές με drone και πυραύλους από την Παρασκευή.

Ωστόσο, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου, δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης.

Μια πτωτική έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) την περασμένη εβδομάδα αναθεώρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου το 2024 προς τα κάτω, σε σχεδόν ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα λιγότερο από τις προοπτικές του ομίλου παραγωγών του ΟΠΕΚ.

Ο IEA εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,22 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) φέτος, ενώ η πρόβλεψη ανάπτυξης του ΟΠΕΚ είναι 2,25 εκατομμύρια bpd.

Οι δυο τους συγκρούονται εν μέρει για τη στροφή προς ανανεώσιμες πηγές και καθαρότερη ενέργεια, με τον ΔΟΕ, που εκπροσωπεί τις βιομηχανικές χώρες, να προβλέπει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί μέχρι το 2030, ενώ ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η χρήση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται για τις επόμενες δύο δεκαετίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης