Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες H2 για εκατοντάδες χρόνια

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες H2 για εκατοντάδες χρόνια

Έκθεση από το USGS υποστηρίζει ότι μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες του κόσμου για υδρογόνο (Hydrogeninsight)

Σχετικά Άρθρα
Διαπίστωση που αλλάζει τα δεδομένα στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) προκαλώντας παράλληλα και ερωτηματικά, έκανε το Αμερικάνικο Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) βασιζόμενο σε αδημοσίευτη έκθεσή του.

 

Την περασμένη εβδομάδα οι γεωλόγοι είπαν ότι υπάρχουν τρισεκατομμύρια τόνοι φυσικού υδρογόνου σε υπόγειες δεξαμενές, ένα μικρό ποσοστό των οποίων θα κάλυπτε όλες τις ανάγκες του κόσμου σε H2 για εκατοντάδες χρόνια.

Προέβλεψαν μάλιστα ότι πρόκειται να ξεκινήσει μια «βιασύνη χρυσού» για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων.

Σύμφωνα με το Financial, ο ερευνητής του USGS (υπηρεσία της κυβέρνησης των ΗΠΑ) Τζέφερι Έλις αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο των ΗΠΑ τη διαπίστωση του USGS σύμφωνα με την οποία υπάρχουν υπόγεια έως και 5 τρισεκατομμύρια τόνοι φυσικού υδρογόνου.

«Μόνο ένα κλάσμα αυτού θα ήταν αρκετό για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση H2 για τα επόμενα χρόνια.

Το μεγαλύτερο μέρος του υδρογόνου είναι πιθανότατα απρόσιτο, αλλά ένα ποσοστό ανάκαμψης θα εξακολουθούσε να παρέχει όλη την προβλεπόμενη ζήτηση (500 εκατομμύρια τόνους ετησίως) για εκατοντάδες χρόνια», είπε ο Έλις στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης στο Ντένβερ.

Το Συμβούλιο Υδρογόνου εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση υδρογόνου θα φτάσει τους 375 εκατομμύρια τόνους ετησίως μέχρι το 2050.

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδύσεις είναι πιθανό να αρχίσουν να ρέουν άμεσα στην παραγωγή φυσικού υδρογόνου, είπε στο κοινό του Ντένβερ ο Mengli Zhang (επίκουρος καθηγητής ερευνητής στο Colorado School of Mines).

«Έρχεται ένας πυρετός για χρυσό υδρογόνο», είπε, προσθέτοντας ότι η εκμετάλλευση του φυσικού υδρογόνου (μερικές φορές γνωστό ως χρυσό ή λευκό υδρογόνο) θα ήταν πιο καθαρή και φθηνότερη από την παραγωγή H2 μέσω αναμόρφωσης μεθανίου ατμού ή ηλεκτρόλυσης.

Τα νέα έρχονται καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ διέθεσε την πρώτη δόση ενός προγράμματος επιδότησης 20 εκατομμυρίων δολαρίων για τεχνολογίες για τη μέτρηση και την παραγωγή φυσικού H2.

 

Αμφιβολίες για την εμπορική εκμετάλλευση του υδρογόνου

Παρόλα αυτά δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι το φυσικό υδρογόνο μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά, λόγω του ότι φαίνεται πάντα να αναμιγνύεται με άλλα αέρια όπως το μεθάνιο, από το οποίο θα πρέπει να διαχωριστεί και εν μέρει λόγω το μέγεθος των αποθεμάτων που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Η μόνη τρέχουσα χρήση φυσικού υδρογόνου οπουδήποτε στον κόσμο είναι σε ένα χωριό στο Μάλι, στη δυτική Αφρική, όπου καίγεται (χωρίς να διαχωρίζεται από άλλα αέρια) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Αλλαγή άποψης για το φυσικό υδρογόνο υπόγειο

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι το υπόγειο φυσικό υδρογόνο θα καταστρεφόταν από μικρόβια ή χημικές διεργασίες κοντά στην επιφάνεια της Γης.

Αλλά ο Alexis Templeton από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Boulder, είπε στη διάσκεψη ότι οι γεωλόγοι πιστεύουν τώρα ότι το υπόγειο υδρογόνο παράγεται σε μεγάλες ποσότητες όταν τα πλούσια σε σίδηρο ορυκτά αντιδρούν με το νερό.

«Δεν έχουμε αναζητήσει πόρους υδρογόνου στα σωστά μέρη με τα σωστά εργαλεία», είπε ο Έλις.

 

Έρευνες εταιρειών για εντοπισμό υδρογόνου

Αρκετές εταιρείες εξερεύνησης αναζητούν ήδη ενεργά πόρους H2, με στόχο την εμπορευματοποίησή τους.

Η Gold Hydrogen της Αυστραλίας ανέφερε τον Νοέμβριο ότι βρήκε «υψηλά επίπεδα» H2 στο πηγάδι της στη Νότια Αυστραλία, ενώ η Αμερικανικη εξερευνητής Koloma (εταιρεία γεωλογικού υδρογόνου που αξιοποιεί την τεχνολογία για τον εντοπισμό και την εμπορευματοποίηση αυτών των πόρων σε παγκόσμια κλίμακα) που υποστηρίζει ο Μπιλ Γκέιτς έψαχνε στις Μεσοδυτικές ΗΠΑ.

Νωρίτερα φέτος, οι ερευνητές βρήκαν μια «πηγή» σχεδόν καθαρού φυσικού υδρογόνου στην Αλβανία, που παράγει έως και 200 τόνους ετησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης