EIA: Το 2024 η ηλιακή ενέργεια των ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύει το 58% της συνολικής παραγωγής

EIA: Το 2024 η ηλιακή ενέργεια των ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύει το 58% της συνολικής παραγωγής

Η τελευταία έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, εκτιμά ότι θα διπλασιαστεί η χωρητικότητα αποθήκευσης μπαταριών στη χώρα (CleanTechnica)

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) η οποία εκδόθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2024, ο ενεργειακός τομέας των αναμένει να προσθέσει 62,8 GW νέας ισχύος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας το 2024.

Θα πρέπει όμως οι Αμερικάνοι να προβληματιστούν από το ότι η Κίνα
η οποία είναι ανταγωνίστρια χώρα, θα κατασκευάσει υλικά για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) κάτι που σημαίνει ότι η ενεργειακή τους ασφάλεια εξαρτάται από το ασιατικό κράτος.


Η
EIA λέει ότι οι ΗΠΑ παράγουν 9 φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σήμερα από ό,τι το 1950.


Καθώς η ηλεκτρική ενέργεια συνεχίζει να αντικαθιστά τα ορυκτά καύσιμα για την τροφοδοσία οχημάτων, τη θέρμανση και την ψύξη κτιρίων και την παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων όπως χάλυβα και τσιμέντο, η ζήτηση αναμένεται να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί ξανά μέχρι το 2050.

Αυτά τα 62,8 GW νέας ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν προγραμματιστεί για φέτος θα είναι 55% περισσότερα από τα 40,4 GW ηλεκτρικής ενέργειας που προστέθηκαν το 2023.


Η συντριπτική πλειονότητα (36,4
GW, ή 58%) θα προέρχεται από νέες ηλιακές εγκαταστάσεις κλίμακας κοινής ωφέλειας.

Πέρυσι, μόνο 18,4 GW ηλιακής ισχύος προστέθηκαν στο δίκτυο καθώς η εφοδιαστική αλυσίδα και τα προβλήματα αδειοδότησης συνέχισαν να επηρεάζουν τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας.

Επιπλέον άλλα 14,3 GW (23% του συνόλου) θα παρέχονται από νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης μπαταριών.

Συνολικά, η ηλιακή ενέργεια και η αποθήκευση μπαταριών θα είναι υπεύθυνες για περισσότερο από το 80% της νέας χωρητικότητας ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ φέτος.

Οι αμερικάνικες Πολιτείες με το μεγαλύτερο ποσοστό
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_1_10.png

Τρεις Πολιτείες των ΗΠΑ (Τέξας, Καλιφόρνια και Φλόριντα) θα αντιπροσωπεύουν περισσότερες από τις μισές νέες ηλιακές εγκαταστάσεις φέτος.

Το Τέξας θα δει μακράν το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου (35%), ενώ η Καλιφόρνια θα είναι υπεύθυνη για το 10% και η Φλόριντα άλλο 6%.

Αλλού, η ηλιακή εγκατάσταση Gemini στη Νεβάδα σχεδιάζει να ξεκινήσει τη λειτουργία της το 2024. Με προγραμματισμένη ισχύ φωτοβολταϊκών 690 μεγαβάτ (MW) και αποθήκευση μπαταρίας 380 MW, αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο ηλιακό έργο στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν είναι πλήρως λειτουργικό.

Το 2023, 6,4 GW νέας χωρητικότητας αποθήκευσης μπαταριών για ηλεκτρική ενέργεια προστέθηκαν στο δίκτυο των ΗΠΑ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 70%.

Η EIA αναφέρει ότι αναμένει ότι η χωρητικότητα αποθήκευσης μπαταριών των ΗΠΑ θα διπλασιαστεί σχεδόν το 2024, καθώς οι προγραμματιστές αναφέρουν ότι σχεδιάζει να προσθέσει 14,3 GW αποθήκευσης μπαταρίας φέτος.

Στα τέλη του 2023, η συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης μπαταριών στις ΗΠΑ ήταν 15,5 GW.

Το Τέξας, με αναμενόμενα 6,4 GW, και η Καλιφόρνια, με αναμενόμενα 5,2 GW, θα αντιπροσωπεύουν το 82% της νέας χωρητικότητας αποθήκευσης μπαταριών στις ΗΠΑ.

Οι κατασκευαστές έχουν προγραμματίσει το Menifee Power Bank (460,0 MW) στην τοποθεσία του πρώην σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο μεθανίου Inland Empire Energy Center στο Riverside της Καλιφόρνια, να κυκλοφορήσει το 2024.

 

Αιτίες ανόδου της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια

Με την αύξηση της ηλιακής και αιολικής δυναμικότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια από την αποθήκευση μπαταριών συνεχίζει να αυξάνεται.

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) έχει επίσης επιταχύνει την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας με την καθιέρωση εκπτώσεων φόρου για επενδύσεις για αυτόνομη αποθήκευση. Πριν από τον IRA, οι μπαταρίες πληρούσαν τις προϋποθέσεις για ομοσπονδιακές εκπτώσεις φόρου μόνο εάν συστεγάζονταν με ηλιακή ενέργεια.

Σχέδια που θα πραγματοποιηθούν το 2024

Οι φορείς εκμετάλλευσης αναφέρουν ότι άλλα 8,2 GW δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες έχουν προγραμματιστεί να κυκλοφορήσουν το 2024.

Μετά τις προσθήκες ρεκόρ άνω των 14 GW τόσο το 2020 όσο και το 2021, οι προσθήκες αιολικής δυναμικότητας επιβραδύνθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια.

Δύο μεγάλα υπεράκτια αιολικά εργοστάσια που έχουν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν φέτος είναι το Vineyard Wind 1 ισχύος 800 MW στις ακτές της Μασαχουσέτης και το South Fork Wind 130 MW στα ανοικτά των ακτών της Νέας Υόρκης.

Το South Fork Wind, την οποία οι προγραμματιστές περίμεναν να ξεκινήσει εμπορική λειτουργία πέρυσι, έχει προγραμματιστεί τώρα να κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο τον Μάρτιο του 2024.


Ηλεκτρισμός από μεθάνιο

Για το 2024, οι κατασκευαστές αναφέρουν ότι σχεδιάζεται 2,5 GW νέας ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας από θερμική παραγωγή που τροφοδοτείται από αέριο μεθανίου, τη μικρότερη ποσότητα νέας χωρητικότητας αερίου τα τελευταία 25 χρόνια, αλλά υπάρχουν περισσότερα σε αυτή την ιστορία.

Φέτος, το 79% της νέας χωρητικότητας αερίου μεθανίου θα προέρχεται από μονάδες απλού κύκλου αεριοστροβίλων μεθανίου (SCGT).

 

Διαφορές στις μεθόδους θερμικής παραγωγής

Η EIA εξηγεί τις διαφορές στις μεθόδους θερμικής παραγωγής με τον ακόλουθο τρόπο.

Γενικά, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής δεν παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με την πλήρη ισχύ τους κάθε ώρα της ημέρας.

Οι κύριοι τύποι μονάδων παραγωγής που διαφέρουν ανάλογα με την προβλεπόμενη χρήση:

Οι μονάδες παραγωγής βασικού φορτίου συνήθως παρέχουν το σύνολο ή μέρος της ελάχιστης ή βασικής ζήτησης (φορτίο) στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Μια μονάδα παραγωγής βασικού φορτίου λειτουργεί συνεχώς, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια με σχεδόν σταθερό ρυθμό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής λειτουργούν γενικά ως υπηρεσία βασικού φορτίου λόγω του χαμηλού κόστους καυσίμου τους και των τεχνικών περιορισμών στη λειτουργία απόκρισης φορτίου.

Οι μονάδες γεωθερμίας και βιομάζας λειτουργούν επίσης συχνά με βασικό φορτίο λόγω του χαμηλού κόστους καυσίμου τους.

Πολλές από τις μεγάλες υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις, αρκετές μονάδες άνθρακα και ένας αυξανόμενος αριθμός γεννητριών με καύση φυσικού αερίου, ιδιαίτερα αυτές σε εφαρμογές συνδυασμένης ισχύος, παρέχουν επίσης ισχύ βασικού φορτίου.

Οι μονάδες παραγωγής ενδιάμεσου φορτίου αποτελούν τον μεγαλύτερο τομέα παραγωγής και παρέχουν λειτουργία απόκρισης φορτίου μεταξύ βασικού φορτίου και υπηρεσίας αιχμής.


Κατηγορία
The Dead Last But Finished

Ο 4ος αντιδραστήρας (1,1 GW) στον πυρηνικό σταθμό Vogtle της Georgia, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να συνδεθεί πέρυσι, μεταφέρθηκε στον Μάρτιο του 2024.

Η μονάδα Vogtle 3 ξεκίνησε εμπορική λειτουργία στα τέλη Ιουλίου 2023. Δεν υπάρχουν άλλες νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις που να σχεδιάστηκαν στις ΗΠΑ.


ΗΠΑ: Πρόβλημα η κατασκευή ηλιακών πάνελ
(και όχι μόνο) στην Κίνα  

Η έκθεση της IEA είναι καλό νέο για την καθαρή ηλεκτρική ενέργεια στην Αμερική, αλλά υπάρχει ένα στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί και αυτό είναι η Κίνα.

Τα περισσότερα από τα ηλιακά πάνελ που θα παρέχουν τη νέα δυναμικότητα ηλεκτρικής ενέργειας θα κατασκευαστούν στην Κίνα σε μια περιοχή αυτής της χώρας που υπάρχει υποψία ότι χρησιμοποιεί καταναγκαστική εργασία στα εργοστάσιά της.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει παραχωρήσει διετή δασμολογική αναστολή, παρόλο που είναι σαφές ότι οι προμήθειες από την Κίνα είναι χαμηλότερες από τους προμηθευτές των ΗΠΑ. Η πολιτική είναι μια ακατάστατη δουλειά.

Δεύτερον, πολλές από αυτές τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης μπαταριών κατασκευάζονται στην Κίνα.

Το Σώμα Πεζοναυτών μόλις αποσύνδεσε μια εγκατάσταση BESS που ήταν παλιά, επειδή οι μπαταρίες προμηθεύονταν από την CATL.

Από τη μια πλευρά, οι ΗΠΑ χρειάζονται όλη την ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που μπορούμε να πάρουν.

Από την άλλη πλευρά, η ενεργειακή της ασφάλεια εξαρτάται από μια ξένη και ανταγωνιστική χώρα που μπορεί να μη συμφωνεί με τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης