Η επέκταση της ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία θα οδηγήσει σε αστάθεια τις τιμές (Montel)

Η επέκταση της ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία θα οδηγήσει σε αστάθεια τις τιμές (Montel)
Η Γερμανία προσέθεσε πέρυσι ηλιακούς συλλέκτες αξίας 14 GW
Η επέκταση της ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία αναμένεται να οδηγήσει σε αστάθεια των τιμών στην αγορά κατά το δεύτερο τρίμηνο δήλωσαν παράγοντες του κλάδου στο Montel.

Η Γερμανία προσέθεσε πέρυσι ηλιακούς συλλέκτες αξίας 14 GW, κατά 85% περισσότερο από το προηγούμενο έτος, και η έκρηξη αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος, σύμφωνα με την ομάδα BSW η οποία πιέζει για την επέκταση της ηλιακής ενέργειας.

«Δεν έχουμε αρκετή ευελιξία στον στόλο των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για να αντισταθμίσουμε την έντονη άνοδο το πρωί ή την έντονη πτώση το βράδυ», δήλωσε η ομάδα, προσθέτοντας πως ως εκ τούτου, οι τιμές θα είναι πιο ευμετάβλητες και επίσης πιο δύσκολο να προβλεφθούν.

Πολλοί ακόμα αναλυτές συμφωνούν ότι ο σημερινός γερμανικός στόλος σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τα δίκτυα δεν είναι ακόμη έτοιμα να αντιμετωπίσουν τόσο μεγάλες διακυμάνσεις στο σύστημα των τιμών.

«Η ταχύτητα αύξησης της ηλιακής ενέργειας είναι πολύ γρήγορη για τον λιθάνθρακα και πόσο μάλλον για τον λιγνίτη», δήλωσε ο Tobias Federico της Energy Brainpool.

Μόνο οι μονάδες φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αντιδράσουν αρκετά γρήγορα για να απορροφήσουν την ενέργεια που κατακλύζει τα δίκτυα το πρωί και εξαφανίζεται ξανά το βράδυ, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα για την κατασκευή έως και 10 GW μονάδων φυσικού αερίου έτοιμων για παραγωγή υδρογόνου μέσω διαγωνισμών, όπως ανέφερε η Montel νωρίτερα αυτό το μήνα.

Δεν θα επιμείνει το πρόβλημα

Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, ο Federico δήλωσε ότι δεν αναμένει να επιμείνει αυτό το πρόβλημα, καθώς οι ηλεκτρολύτες θα πρέπει να αρχίσουν να παράγουν υδρογόνο αμέσως μόλις καταστεί διαθέσιμη η ανανεώσιμη ενέργεια, απορροφώντας ή αποθηκεύοντας τυχόν πλεονάζουσα ενέργεια.

Πέρυσι μόνο, η Γερμανία είδε συνολικά 301 ώρες όπου η τιμή της ενέργειας ήταν αρνητική στα αποτελέσματα των δημοπρασιών day-ahead, όπως έδειξαν τα στοιχεία της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής δικτύου BNA.

Ο αντίκτυπος πιθανότατα θα γίνει ακόμη πιο αισθητός αυτό το καλοκαίρι, δήλωσε ο Christoph Maurer της εταιρείας συμβούλων ενέργειας Consentec.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Γερμανία στοχεύει να κατασκευάσει 10 GW δυναμικότητας ηλεκτρόλυσης έως το 2030, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να καταστεί ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2045.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης