Το πρώτο βήμα για σταθμό ηλιακής ενέργειας στο διάστημα (supercarblondie)

Το πρώτο βήμα για σταθμό ηλιακής ενέργειας στο διάστημα (supercarblondie)

Η Γη έλαβε ενέργεια που εκπέμπεται από δορυφόρο στο διάστημα

Πείραμα που θα φέρει επανάσταση στον ενεργειακό τομέα και θα αποτελέσει τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα πραγματοποιείται τους 7 τελευταίους μήνες στο διάστημα όπου η ενέργεια μεταδίδεται στη Γη μέσω ηλιακών συλλεκτών σε έναν δορυφόρο σε τροχιά, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα supercarblondie.com.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι για πρώτη φορά, η Γη έλαβε ενέργεια που εκπέμπεται από δορυφόρο στο διάστημα.

 

Ο Διαστημικός Επίδειξης Ηλιακής Ενέργειας (SSPD) της Caltech, που χρησιμοποιεί τη Συστοιχία Μικροκυμάτων για Πείραμα Μεταφοράς Ισχύος για Πείραμα Χαμηλής Τροχιάς (MAPLE), έχει δείξει ότι είναι εφικτή η μετάδοση ισχύος στο διάστημα και από το διάστημα στη Γη.

Είναι η πρώτη φορά που η ηλιακή ενέργεια μεταδόθηκε από την τροχιά και θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα προς έναν σταθμό ηλιακής ενέργειας στο διάστημα.

Το πρωτότυπο διαστημικής ηλιακής ενέργειας εκτοξεύτηκε σε τροχιά τον Ιανουάριο του 2023 και μόλις 2 μήνες αργότερα, μπόρεσε να μεταδώσει ενέργεια αξίας περίπου 100 milliwatts μέσω του διαστήματος.

Η δοκιμή αποστολής ισχύος στη Γη είχε περίπου ένα milliwatt ισχύος στο έδαφος και διεξήχθη 3 φορές σε μια περίοδο 8 μηνών.

Το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένας αρθρωτός αστερισμός διαστημικού σκάφους σε κλίμακα περίπου ενός χιλιομέτρου, ικανός να μεταδίδει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει 10.000 σπίτια.

Ο αστερισμός θα αποτελείται από μεμονωμένους δορυφόρους κύβου ενός μέτρου που θα ξεδιπλώνονται σε ένα επίπεδο τετράγωνο 50 μέτρων ανά πλευρά, με ηλιακά κύτταρα στη μία πλευρά και πομπούς μικροκυμάτων στην άλλη.

Καθώς το MAPLE είναι ικανό να εκπέμπει ενέργεια προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, η ιδέα είναι ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να στείλει απευθείας ενέργεια και ενέργεια σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία ή κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης, καθώς δεν απαιτεί υποδομή μετάδοσης.

«Με τον ίδιο τρόπο που το Διαδίκτυο εκδημοκρατίζει την πρόσβαση στις πληροφορίες, ελπίζουμε ότι η ασύρματη μεταφορά ενέργειας εκδημοκρατίζει την πρόσβαση στην ενέργεια.

Δεν θα χρειαστεί καμία υποδομή μεταφοράς ενέργειας στο έδαφος για να λάβει αυτή την ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να στείλουμε ενέργεια σε απομακρυσμένες περιοχές και περιοχές που έχουν καταστραφεί από πόλεμο ή φυσική καταστροφή», δήλωσε πέρυσι ο Ali Hajimiri (επικεφαλής ερευνητής και συνδιευθυντής του SSPP).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης