Ενέργεια

Εξαιρετικές οι προοπτικές του κοιτάσματος "Κρόνος 2" στην Κύπρο - Τι λένε Υπουργείο και εταιρείες

Εξαιρετικές οι προοπτικές του κοιτάσματος
Το «Cronos» συνιστά την τρίτη κατά σειρά ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, μαζί με τα «Calypso το 2018 και «Zeus» το 2022 - Cyprus Mail
Σε σημερινή του ανακοίνωση, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου δήλωσε ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της γεώτρησης αξιολόγησης «Cronos-2», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited (Διαχειριστής) και TotalEnergies EP Cyprus B.V.

Σύμφωνα με το Cyprus Mail, οι εταιρείες ανακοίνωσαν πως το κοίτασμα είναι εξαιρετικής ποιότητας και πλέον γίνονται μελέτες για την επιλογή της καλύτερης λύσης για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ανάπτυξή του.

Η γεώτρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και 3 χιλιομέτρων από το σημείο της αρχικής γεώτρησης «Cronos-1», κατέδειξε την ύπαρξη της ίδιας στήλης φυσικού αερίου η οποία υπερβαίνει τα 115 μέτρα.

Ταυτόχρονα με τη γεώτρηση, έγινε και πλήρης παραγωγική δοκιμή, με στόχο να διαπιστωθεί η εξαιρετική ποιότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα, όπως επίσης και η υψηλή ικανότητα παραγωγής του ταμιευτήρα, που εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 150 mmscfd σε συνθήκες παραγωγής.

Το «Cronos» συνιστά την τρίτη κατά σειρά ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, μαζί με τα «Calypso το 2018 και «Zeus» το 2022.

Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων θα αφορά στην προμήθεια με αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, της Κύπρου και της Ευρώπης.

H παρουσία της Εni και της TotalEnergies

Η Eni δραστηριοποιείται στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου από το 2013. Το Block 6 διαχειρίζεται η Eni με ποσοστό 50%, με συνεργάτη την TotalEnergies, η οποία κατέχει το άλλο 50%.

Η Eni διαχειρίζεται επίσης τα Μπλοκ 2, 3, 8 και 9 και έχει συμμετοχές στα Μπλοκ 7 και 11 που διαχειρίζεται η TotalEnergies.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης