Ενέργεια

«Βουτιά» 45% για τα προσαρμοσμένα κέρδη της Centrica το 2023 (Montel)

«Βουτιά» 45% για τα προσαρμοσμένα κέρδη της Centrica το 2023 (Montel)
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να μειωθεί το συνολικό προσαρμοσμένο λειτουργικό κέρδος του ενεργειακού ομίλου κατά σχεδόν 20%
Τα πολύ χαμηλότερα επίπεδα μεταβλητότητας το 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, επηρέασαν σημαντικά το εμπόριο φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της Centrica Energy, όπως ανακοίνωσε στα προκαταρκτικά της αποτελέσματα η εταιρεία.

Σύμφωνα με το Montel, η μονάδα εμπορίας και βελτιστοποίησης της βρετανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Centrica είδε τα προσαρμοσμένα λειτουργικά της κέρδη να υποχωρούν κατά 45% στα 774 εκατ. στερλίνες το 2023, με την πτώση της μεταβλητότητας της αγοράς να συμπιέζει τα αποτελέσματα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να μειωθεί το συνολικό προσαρμοσμένο λειτουργικό κέρδος του ενεργειακού ομίλου κατά σχεδόν 20% σε 2,75 δισ. στερλίνες, σε σχέση με τα 3,3 δισ. στερλίνες το 2022.

Στην ίδια ανακοίνωση, η εταιρεία ανέφερε ότι τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη από την πυρηνική της δραστηριότητα άγγιξαν τα 536 εκατ. στερλινών, έναντι 724 εκατ. στερλινών το 2022.

Μειωμένα τα κέρδη και φέτος

Οι υψηλότερες τιμές και οι χαμηλότερες χρεώσεις εξισορρόπησης αντισταθμίστηκαν και με το παραπάνω από τον χαμηλότερο όγκο παραγωγής και την επιβάρυνση ύψους 326 εκατ. στερλινών για την εισφορά των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε η Centrica.

Η εταιρεία είχε αντισταθμίσει 5,4 TWh πυρηνικής παραγωγής σε μέση τιμή 153 GBP/MWh για το 2024 και 1,7 TWh σε 110 GBP/MWh για το 2025.

«Όπως θα περιμένατε, οι απότομα χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και η μειωμένη μεταβλητότητα θα μειώσουν φυσικά τα κέρδη φέτος σε σύγκριση με το 2023, καθώς επιστρέφουμε σε ένα πιο ομαλό περιβάλλον», δήλωσε η Centrica.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης