Διεθνή

Παραδοχή Stoltenberg (NATO): Επιπτώσεις στο ουκρανικό μέτωπο από το αδιέξοδο στις ΗΠΑ

Παραδοχή Stoltenberg (NATO): Επιπτώσεις στο ουκρανικό μέτωπο από το αδιέξοδο στις ΗΠΑ
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα δαπανήσουν 280 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα, ποσό που είναι το 2% του ΑΕΠ τους λέει ο Stoltenberg
Στην παραδοχή ότι το αδιέξοδο που καταγράφεται στο Κογκρέσο των ΗΠΑ όσον αφορά την αποδέσμευση της βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει ήδη επιπτώσεις στο πολεμικό μέτωπο προχώρησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος επισήμανε πως το ΝΑΤΟ αναμένει πως 18 συμμαχικά κράτη θα καταφέρουν να επιτύχουν το στόχο του 2% του ΑΕΠ τους όσον αφορά τις αμυντικές τους δαπάνες το 2024.
«Βλέπουμε ήδη τις επιπτώσεις από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει να πάρουν απόφαση»
Αναμένω ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν μια απόφαση και ότι το Κογκρέσο θα συμφωνήσει να βοηθήσει την Ουκρανία» υποστήριξε ο Stoltenberg λίγο πριν την έναρξη της συνόδου των υπουργών Άμυνας των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά η επένδυση η βοήθεια στην Ουκρανία

Επιπλέον, ο Stoltenberg επανέλαβε πως η υποστήριξη στην Ουκρανία δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά επένδυση.
«Είναι μια επένδυση στη δική μας ασφάλεια» υπογράμμισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.
«Αν αφήσουμε τον πρόεδρο Putin να κερδίσει, αυτό δεν θα είναι κακό μόνο για τους Ουκρανούς, μια τραγωδία για τους Ουκρανούς, αλλά θα είναι και επικίνδυνο για εμάς.
Θα κάνει τον κόσμο ακόμη πιο επικίνδυνο και θα μας κάνει πιο ευάλωτους» τόνισε ο Stoltenberg, επισημαίνοντας πως κατά τη σημερινή σύνοδο οι υπουργοί θα συζητήσουν σχετικά με την υποστήριξη προς την Ουκρανία αλλά και με την ενίσχυση της άμυνας της Συμμαχίας.

18 κράτη θα πιάσουν τον στόχο του 2%

«Και για να κάνουμε και τα δύο, πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα, και είμαστε στο σωστό δρόμο.
Γιατί τώρα έχουμε ιστορικούς αριθμούς όσον αφορά τις αμυντικές επενδύσεις.
Πέρυσι, είδαμε μια πραγματική αύξηση 11% στις αμυντικές δαπάνες σε όλη την Ευρώπη και στον Καναδά.
Φέτος, αναμένουμε 18 Σύμμαχοι να επιτύχουν τον στόχο να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.
Και οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι ξοδεύουν μαζί 280 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την άμυνα.
Και αυτό είναι το 2% του συνδυασμένου ΑΕΠ τους.
Αλλά έχουμε δρόμο ακόμα.
Διότι στη σύνοδο κορυφής μας στο Βίλνιους πέρυσι, όλοι οι σύμμαχοι υποσχέθηκαν να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα και το 2% είναι το ελάχιστο» είπε ο Stoltenberg.

Επίθεση σε έναν σημαίνει επίθεση σε όλους

«Θα εξετάσουμε πώς να διατηρήσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία.
Βλέπουμε ότι η υποστήριξή μας κάνει τη διαφορά στο πεδίο της μάχης καθημερινά.
Μόλις χθες, οι Ουκρανοί μπόρεσαν να χτυπήσουν επιτυχώς ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο, και αυτό καταδεικνύει τις ικανότητες και την ικανότητα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, επίσης στη διεξαγωγή βαθιών χτυπημάτων πίσω από τις ρωσικές γραμμές» υποστήριξε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, ο οποίος υπογράμμισε πως «η επίθεση σε έναν Σύμμαχο θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων».
«To άρθρο 5, η δέσμευση για υπεράσπιση όλων και σύμφωνα με το οποίο η επίθεση σε έναν σύμμαχο θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων , είναι η καρδιά και ο πυρήνας του ΝΑΤΟ.
Αυτό έχει να κάνει με όλους τους Συμμάχους.
Οποιαδήποτε πρόταση ότι δεν είμαστε εκεί για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους Συμμάχους θα υπονομεύσει την ασφάλεια όλων μας θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των στρατιωτών μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να προστατεύσουν όλη τη Συμμαχία» είπε ο Stoltenberg σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Donald Trump.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης