Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κοινοπραξία φυσικού αερίου στην Αίγυπτο ανακοίνωσαν BP και Adnoc - Οι όροι της συμφωνίας

Κοινοπραξία φυσικού αερίου στην Αίγυπτο ανακοίνωσαν BP και Adnoc - Οι όροι της συμφωνίας
Οι συναλλαγές φυσικού αερίου βρίσκονται ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων της Adnoc, αποβλέποντας σε μεγαλύτερη παραγωγή και στοχεύοντας σε μεγαλύτερες εμπορικές δραστηριότητες
Την κοινοπραξία τους στην Αίγυπτο ανακοίνωσαν οι ενεργειακοί κολοσσοί Adnoc και BP, με τομέα δραστηριότητας το φυσικό αέριο.

Η νέα εταιρεία στην οποία η βρετανική ΒΡ θα κατέχει το 51% και η Adnoc των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το 49%, θα συνδυάσει τις βαθιές τεχνικές ικανότητες και τις αποδεδειγμένες επιτυχίες του ζεύγους, καθώς στοχεύει στην ανάπτυξη ενός άκρως ανταγωνιστικού χαρτοφυλακίου στο φυσικό αέριο, σύμφωνα με δήλωση της αραβικής εταιρείας.

Η BP θα συνεισφέρει σε τρεις αναπτυξιακές παραχωρήσεις, καθώς και έργα έρευνας στην Αίγυπτο στην επιχείρηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ η Adnoc θα παράσχει μετρητά για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση μελλοντικών ευκαιριών ανάπτυξης.

Οι συναλλαγές φυσικού αερίου βρίσκονται ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων της Adnoc, αποβλέποντας σε μεγαλύτερη παραγωγή και στοχεύοντας σε μεγαλύτερες εμπορικές δραστηριότητες.

Η Αίγυπτος προμηθεύει με LNG την Ευρώπη μέσω εξαγωγικών μονάδων στις μεσογειακές ακτές της χώρας, ενώ μεγάλοι Ευρωπαίοι πάικτες όπως η BP και η ιταλική Eni SpA εργάζονται στην βορειοαφρικανική χώρα εδώ και δεκαετίες για την ανάπτυξη κοιτασμάτων που μπορούν να τροφοδοτήσουν τόσο τις εγχώριες όσο και τις διεθνείς αγορές.

Το εν λόγω εγχείρημα σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, καθώς η Adnoc χτίζει διεθνές χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε στην ανακοίνωση ο Musabbeh Al Kaabi, επικεφαλής της εταιρείας για λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα και διεθνή ανάπτυξη.

Σημαντικές ευκαιρίες για την Adnoc

Να σημειωθεί πως BP και Adnoc έχουν συνεργαστεί ξανά σε μια συμφωνία για φυσικό αέριο στην περιοχή της Μεσογείου μέσω μιας κοινής προσφοράς για έναν ισραηλινό παραγωγό, η οποία ωστόσο έχει παγώσει λόγω του πολέμου στην Γάζα.

Η τελευταία κίνηση δίνει στην Adnoc πρόσβαση σε προμήθειες από ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Αιγύπτου - το κοίτασμα Zohr, το οποίο ανακαλύφθηκε από την Eni το 2015.

Η BP κατέχει μερίδιο 10% στην παραχώρηση Shorouk, η οποία περιλαμβάνει το κοίτασμα Zohr.

Η Mubadala Investment Co., ένα κρατικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι, κατέχει επίσης ένα ξεχωριστό 10% στο Shorouk.

Το 100% της BP στην παραχώρηση North Damietta, η οποία περιέχει το παραγωγικό κοίτασμα Atoll, και το 50% του μεριδίου της στο North El Burg, θα μεταφερθούν επίσης στην κοινοπραξία Adnoc.

Οι άδειες εξερεύνησης North El Tabya, Bellatrix-Seti East και North El Fayrouz θα μεταβιβαστούν επίσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης