Στο επίκεντρο η διανομή ανανεώσιμων αερίων και υδρογόνου
Ο κ. Gallo βρέθηκε χθες στην Αθήνα για τα εγκαίνια των νέων γραφείων και την ανακοίνωση του νέου ονόματος της ΔΕΠΑ Υποδομών η οποία ως γνωστόν εξαγοράστηκε από την Italgas το Σεπτέμβριο του 2022, ενώ πλέον στην εταιρία μετέχει με ποσοστό 10% και η εταιρία Phaeton του ομίλου Κοπελούζου.
Το νέο όνομα των ελληνικών εταιριών της Italgas είναι Enaon για τη μητρική και Enaon Eda για τη θυγατρική στην οποία έχει περιέλθει ο έλεγχος του συνόλου των δικτύων διανομής φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης της Ελλάδας.
Αναβάθμιση δικτύου
Η στροφή στη διανομή ανανεώσιμων αερίων όπως βιομεθάνιο αλλά και μελλοντικά υδρογόνο βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εταιρίας η οποία για το σκοπό αυτό προχωρεί σε αναβάθμιση του δικτύου της αλλά και στην τοποθέτηση έξυπνων μετρητών προκειμένου να είναι δυνατή η μέτρηση του βιομεθανίου ή των άλλων ανανεώσιμων αερίων που θα μεταφέρονται από αυτό. Αυτός φαίνεται ότι είναι και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Gallo απέφυγε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το αναπτυξιακό σχέδιο της Enaon το οποίο δεν έχει κατατεθεί ακόμη ούτε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Αρκέστηκε να σημειώσει ότι οι επενδύσεις της ελληνικής εταιρίας του ομίλου Italgas θα ξεπεράσουν αρκετά τα 900 εκατ. ευρώ έως το 2029, ενώ τόνισε ότι από το 2025 και μετά θα ξεκινήσει και στην Ελλάδα η εγκατάσταση του Nimbus, της τελευταίας γενιάς «H2 ready» έξυπνου μετρητή, που αναπτύχθηκε εσωτερικά από τον Όμιλο Italgas.
WACC και ενιαία τιμολόγια
Σε ότι αφορά την αύξηση του WACC που ζήτησε η εταιρία από τη ΡΑΑΕΥ ο κ. Gallo σημείωσε ότι αντίστοιχη αύξηση έγινε και στην Ιταλία προσθέτοντας μάλιστα ότι στην Ελλάδα συνυπολογίζεται ο πληθωρισμός καθώς και ότι η άνοδος των επιτοκίων αυτονόητα οδήγησε στην άνοδο του WACC. Όσο δε για την πρόταση για ενιαία τιμολόγια σε όλη την Ελλάδα που έγινε μερικώς αποδεκτή από τη ΡΑΑΕΥ και η οποία οδήγησε σε αυξήσεις από 31-64% για τη βιομηχανία στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, ο κ. Gallo σημείωσε ότι πρόκειται για πρόταση με στόχο την απλοποίηση και την κοινωνική δικαιοσύνη ενώ κάτι αντίστοιχο εφαρμόζεται και στη Σαρδηνία.
Ωστόσο, η αύξηση των τιμολογίων χρήσης δικτύου σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση αερίου (όπως η Θεσσαλονίκη και η Θεσσαλία) και η μείωση τους σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος, μάλλον δείχνει προσπάθεια εξισορρόπησης των απωλειών της εταιρίας από τη δραστηριότητα της σε περιοχές με περιορισμένη ζήτηση, παρά για κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Άλλωστε ο κ. Gallo σε κάθε ευκαιρία τόνισε ότι στόχος της εταιρίας είναι η επέκταση του δικτύου στις περιοχές όπου υπάρχει ζήτηση αερίου.
Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ο κ. Gallo ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επέκτασης των δραστηριοτήτων της Enaon στη διαχείριση δικτύων νερού δραστηριότητα στην οποία επεκτάθηκε πρόσφατα στην Ιταλία η Italgas. Όπως είπε πρόκειται για μια πολύ νέα δραστηριότητα για τον όμιλομ ακόμη και στην Ιταλία προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν είναι στα σχέδια της εταιρίας για την Ελλάδα». Σε ότι αφορά πάντως την επέκταση της διανομής αερίου στα ελληνικά νησιά αναφέρθηκε χαρακτηριστικά την Κρήτη σημειώνοντας ότι ως μεγάλο νησί θα μπορούσε να εξεταστεί. Σημειώνεται ότι για το 2024 προβλέπεται η επέκταση του δικτύου της Enaon σε 13 νέες πόλεις που είναι τα Γρεβενά, η Λιβαδειά, τα Γιαννιτσά, η Βέροια, η Φλώρινα, η Καστοριά, το Άργος Ορεστικό, η Άμφισσα, η Αλεξάνδρεια, το Καρπενήσι, η Ορεστιάδα, η Πάτρα και τα Ιωάννινα.
www.worldenergynews.gr