Ενέργεια

Italgas: Παρουσία Σκυλακάκη - Σκρέκα σήμερα το νέο όνομα της ΔΕΔΑ που είναι ΕΝΑΟΝ - Τι είπε ο CEO P. Gallo - Έμφαση στο βιομεθάνιο

Italgas: Παρουσία Σκυλακάκη - Σκρέκα σήμερα το νέο όνομα της ΔΕΔΑ που είναι ΕΝΑΟΝ - Τι είπε ο CEO P. Gallo - Έμφαση στο βιομεθάνιο

Ανεβάζουν ρυθμούς ΕΝΑΟΝ και ΕΣΠΑΒ για την ανάπτυξη του βιομεθανίου

 

UPD (12.20) ΕΝΑΟΝ από τις ελληνικές λέξεις Ένα και Ον είναι το νέο όνομα της εταιρείας των δικτύων φυσικού αερίου που κατέχει η Italgas στην Ελλάδα και όπως τονίστηκε κατά την παρουσίασή του, παραπέμπει στην επίσης ελληνική λέξη αέναον. Σε Εnaon μετονομάστηκε η πρώην ΔΕΔΑ, θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία ελέγχει τα δίκτυα φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του νέου ονόματος έγινε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Italgas κ. Paolo Gallo, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων των νέων γραφείων της εταιρείας  στην Αθήνα, παρουσία της Προέδρου της Italgas κας Benedetta Navarra, των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, και  Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα και του πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα κ. Paolo Cuculi.

Στο επίκεντρο του συνόλου των ομιλιών βρέθηκε η υπόθεση της μετάβασης από το φυσικό αέριο στο βιομεθάνιο με τους εκπροσώπους της εταιρείας να μιλούν για την ανάγκη διαμόρφωσης του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, ώστε τα δίκτυα φυσικού αερίου να μεταφέρουν και βιομεθάνιο και τον υπουργό Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη να τονίζει ότι το βιομεθάνιο είναι το μέλλον και το υπουργείο μελετά τους τρόπους για την προώθησή του. Μάλιστα, στο τέλος της εκδήλωσης, η διευθύνουσα σύμβουλος της Enaon Barbara Morgante υπέγραψε το Μνημόνιο Συνεργασίας της εταιρείας με την ΕΣΠΑΒ.

"Πριν από περίπου έναν χρόνο", δήλωσε ο κ. Paolo Gallo, "ολοκληρώσαμε με επιτυχία την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών. Σήμερα, με την παρουσίαση της Enaon, ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία μας. Η παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας έρχεται σε μια στιγμή που έχουμε ήδη επιτύχει σημαντικούς στόχους οι οποίοι θα μας επιτρέψουν να εργαστούμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά. Αναφέρομαι στην μετάπτωση των πληροφοριακών συστημάτων σε Cloud περιβάλλον, στην ενοποίηση των τριών εταιρειών σε έναν ενιαίο Διαχειριστή, στην επιλογή των νέων γραφείων όπου οι άνθρωποι, που προηγουμένως εργάζονταν σε διαφορετικές τοποθεσίες, έχουν περισσότερο χώρο και μεγαλύτερη άνεση.

Η Italgas αποτελεί τον ιδανικό τεχνολογικό και βιομηχανικό εταίρο για να υποστηρίξει την Ελλάδα στη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή και στην επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για την απανθρακοποίηση. Η εμπειρία μας στον ψηφιακό μετασχηματισμό των δικτύων, έναν παράγοντα που επιτρέπει την απαλλαγή από τον άνθρακα, έχει ήδη τεθεί στη διάθεση των συναδέλφων μας και θα συμβάλλει ώστε τα δίκτυα διανομής στην Ελλάδα να φιλοξενήσουν σύντομα βιομεθάνιο, πράσινο υδρογόνο και άλλα ανανεώσιμα αέρια".

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: "Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται με επίκεντρο την Ελλάδα μέσω του Ομίλου Italgas -μερικές από τις οποίες παρουσιάστηκαν λεπτομερώς σήμερα- μας βοηθούν να αποκτήσουμε πρόσβαση σε τεχνογνωσία η οποία θα επιτρέψει την αναβάθμιση των ελληνικών Δικτύων Διανομής με τρόπο που θα μπορούσαν σύντομα να υποδεχθούν βιομεθάνιο και άλλα ανανεώσιμα αέρια".

8965.jpg


Ανεβάζουν ρυθμούς ΕΝΑΟΝ και ΕΣΠΑΒ για την ανάπτυξη του βιομεθανίου

Με την ευκαιρία της παρουσίασης της νέας επωνυμίας, η Enaon υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον ΕΣΠΑΒ, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραγωγών Βιοαερίου, ο οποίος εκπροσωπεί σήμερα 48 παραγωγούς βιοαερίου που έχουν ήδη εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για την μετατροπή της μονάδας τους για την παραγωγή βιομεθανίου,  το οποίο θα διοχετευθεί στα δίκτυα διανομής.

Το Μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη από την κα Barbara Morgante, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Enaon και τον κ. Αλέξανδρο Υφαντή, πρόεδρο του ΕΣΠΑΒ, είναι διάρκειας δύο ετών και επικεντρώνεται στα εξής θέματα: από την ανάπτυξη προτάσεων που αφορούν στο ρυθμιστικό πλαίσιο έως τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων για τη σύνδεση των μονάδων με τα δίκτυα και από τον καθορισμό του κόστους για την επέκταση του δικτύου και τη σύνδεση των μονάδων έως την προώθηση της συλλογής βιώσιμης βιομάζας και την αξιοποίηση του υποπροϊόντος ως λίπασμα.

Η συνεργασία μεταξύ της Enaon και του ΕΣΠΑΒ είναι στρατηγικής σημασίας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης του βιομεθανίου, σύμφωνα με τους στόχους της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης. Ως ανανεώσιμο αέριο, το βιομεθάνιο αντιπροσωπεύει μια πηγή ενέργειας που μειώνει την εξάρτηση από ξένες προμήθειες και ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια. Συμβάλλει, επίσης, στην κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, δημιουργώντας θετικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.

6747437.jpg


Εναρμόνιση τιμολογίων

Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ) η Italagas δρομολόγησε και τη σταδιακή εναρμόνιση των τιμολογίων, εξέλιξη που πυροδότησε και τις πρώτες μεγάλες αυξήσεις στις ώριμες αγορές της Θεσσαλονίκης, της Θεσσαλίας και της Αττικής και έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της βιομηχανίας.

Σε διαφωνίες είχε έρθει προσφάτως η Ιταλική εταιρία και με την ΡΑΑΕΥ για το ύψος του Wacc (μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου). H Αρμόδια Αρχή δεν αποδέχτηκε τελικά το αίτημα της Italgas για Wacc 10% την ρυθμιστική περίοδο 2024-2027 και το περιόρισε στο 8,3% αποτρέποντας σημαντικές επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές από μια τέτοια αύξηση.


542_1.jpg



Τι σημαίνει ENAON

Η επωνυμία Enaon προέρχεται από την ελληνική λέξη αέναος, η οποία όταν συνδέεται με τον τομέα της ενέργειας συμβολίζει την αδιάλειπτη παροχή βιώσιμων λύσεων που μπορούν να εξασφαλίσουν τόσο τις σημερινές ανάγκες όσο και την ευημερία των μελλοντικών γενεών. Απλοποιώντας τη λέξη σε Enaon, η νέα επωνυμία γίνεται ευδιάκριτη, εύχρηστη και με ένα οικουμενικό νόημα.

Επιπλέον, η λέξη "Ena" συμβολίζει την ένωση των 3 προηγούμενων Διαχειριστών Δικτύου Διανομής Αερίου -ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ ΘΕΣΣ- σε μια ενιαία Εταιρεία, ενώ το "on" αντιπροσωπεύει αυτό που τίθεται σε λειτουργία και, ως τέτοιο, εκφράζει τη δέσμευση της Εταιρείας να διατηρεί  την ενέργεια σε συνεχή ροή, παρέχοντας αδιάλειπτα φυσικό αέριο και φροντίζοντας να «θωρακίσει» τη χώρα με πρωτοποριακές, έξυπνες και ευέλικτες υποδομές.


Τα νέα γραφεία

Τα γραφεία της Enaon στην Αθήνα βρίσκονται στο Πολιτεία Business Center:

Τα νέα γραφεία των ελληνικών εταιρειών του Ομίλου δίνουν την ευκαιρία στους ανθρώπους που προηγουμένως εργάζονταν σε διαφορετικά γραφεία και τοποθεσίες στην πόλη να συγκεντρωθούν σε έναν χώρο, ενισχύοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, την ανταλλαγή εμπειριών και δεξιοτήτων, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη άνεση για τους εργαζόμενους.

Στα νέα γραφεία, που εκτείνονται σε 7 ορόφους, οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε σύγχρονους, λειτουργικούς και ευέλικτους χώρους επιτυγχάνοντας μια αποτελεσματική ισορροπία μεταξύ των μεμονωμένων δραστηριοτήτων και της ομαδικής εργασίας. Η «αρχιτεκτονική» των νέων γραφείων αποσκοπεί στην εξασφάλιση ενός φωτεινού και ήσυχου εργασιακού περιβάλλοντος, μακριά από πηγές που αποσπούν την προσοχή, καθώς και χώρων κατάλληλα εξοπλισμένων για απομακρυσμένη συνεργασία.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νέων γραφείων είναι ο πλήρης ανασχεδιασμός των υποδομών Πληροφοριών & Επικοινωνιών, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Ο ανασχεδιασμός αυτός, που υλοποιήθηκε με σημαντικές βελτιώσεις, είναι εναρμονισμένος με τα αυστηρά πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές του Ομίλου, περιορίζοντας αποτελεσματικά τους κινδύνους που σχετίζονται με τις τεχνολογίες Πληροφοριών & Επικοινωνιών.



066.jpg



Κατασκευή 600 χλμ το 2023

Ενάμιση χρόνο μετά την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2022, ο Όμιλος έχει ήδη επιτύχει ορισμένα από τα ορόσημα που είχαν προβλεφθεί κατά την ολοκλήρωση της εξαγοράς και είχαν τεθεί στο Στρατηγικό Σχέδιο έως το 2029.

Ακολουθούν μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του "Business Breakfast" με την Πρόεδρο της Italgas κα Benedetta Navarra, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Italgas κ. Paolo Gallo, τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ Υποδομών κα Barbara Morgante και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ κα Francesca Zanninotti.

Το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει προγραμματιστεί για την περίοδο του Στρατηγικού Σχεδίου, βρίσκεται σε εξέλιξη και επέτρεψε τους τελευταίους μήνες να:

  • πραγματοποιηθούν σημαντικές παρεμβάσεις επέκτασης και ψηφιακού μετασχηματισμού του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου σε διάφορες περιοχές της χώρας,
  • ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση των Εταιρειών στον Όμιλο, συμπεριλαμβανομένων της μετάπτωσης των συστημάτων πληροφορικής σε cloud περιβάλλον και της διεύρυνσης των στόχων βιωσιμότητας,
  • αναδιοργανωθούν οι εταιρείες σε έναν ενιαίο Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Αερίου με σημαντικά οφέλη όσον αφορά την αύξηση της αποδοτικότητας, της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας.

Ειδικότερα, μετά την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών, έχουν κατασκευαστεί περίπου 800 χιλιόμετρα νέων αγωγών, επεκτείνοντας το δίκτυο σε περιοχές που προηγουμένως δεν είχαν πρόσβαση στο φυσικό αέριο και επιτρέποντας την τροφοδότηση 25 νέων πόλεων.

Μόνο το 2023, κατασκευάστηκαν 600 χιλιόμετρα "εγγενώς ψηφιακών" δικτύων (αύξηση κατά 25,5% σε σύγκριση με το 2022 και αύξηση κατά 78% σε σύγκριση με το 2021), με περισσότερες από 23.000 νέες συνδέσεις καταναλωτών από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα. Έμφαση δόθηκε, επίσης, στην αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου και στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υποδομών και των διεργασιών, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης περισσότερων από 32.000 έξυπνων μετρητών. Από το 2025, θα ξεκινήσει και στην Ελλάδα η εγκατάσταση του Nimbus, της τελευταίας γενιάς "H2 ready" έξυπνου μετρητή, με πολυάριθμες λειτουργίες, που αναπτύχθηκε εσωτερικά από τον Όμιλο Italgas.

Τα έργα υποδομής που υλοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες είχαν, μεταξύ άλλων, ως στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη σε περιοχές της χώρας με σημαντικές τουριστικές δραστηριότητες, την ενεργοποίηση του νέου δικτύου στην πόλη της Καβάλας, τη μετάβαση των δικτύων στη Θεσσαλία και την Αττική από τα πετρελαιοειδή στο φυσικό αέριο και την εγκατάσταση των πρώτων κρυογενικών μονάδων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Φλώρινα και την Καστοριά, οι οποίες υλοποιήθηκαν σύμφωνα με την τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε στην Ιταλία για την τροφοδότηση της Σαρδηνίας.

Τον τελευταίο χρόνο, η χρήση της τεχνολογίας Picarro επέτρεψε την εποπτεία 9.100 χιλιομέτρων αγωγών όταν το σύνολο του ελληνικού δικτύου διανομής ανέρχεται σε 7.500 χιλιόμετρα. Στην πραγματικότητα, με την Picarro, ελέγχθηκε το 120% του δικτύου, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από αυτό που απαιτείται από τους ελληνικούς κανονισμούς και ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, η τεχνολογία Picarro επέτρεψε να προσδιοριστεί το επίπεδο απόδοσης του ελληνικού δικτύου, που ήδη προσεγγίζει τα πρότυπα του Ομίλου, με σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών.

Αναφορικά με τα έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για το τρέχον έτος, για το 2024 προβλέπεται η επέκταση του δικτύου σε δεκατρείς νέες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων αστικών κέντρων της Πάτρας και των Ιωαννίνων, καθώς και σε τρεις Περιφέρειες: Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.


Η ψηφιοποίηση

Επιπρόσθετα, η ενσωμάτωση  των εταιρειών στον όμιλο Italgas υλοποιήθηκε με γοργούς ρυθμούς. Μεταξύ των βασικών σταθμών αυτής της πορείας, με αποκορύφωμα την αναδιοργάνωση των τριών Διαχειριστών Δικτύου Διανομής Αερίου σε έναν ενιαίο φορέα, περιλαμβάνονται το εντατικό πρόγραμμα ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εμπειριών που ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση, η επέκταση των ψηφιακών τεχνολογιών και η δέσμευση για την επίτευξη των στόχων  βιωσιμότητας στην πορεία προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Όσον αφορά την ψηφιακή επανάσταση, ο ακρογωνιαίος λίθος της πορείας που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα είναι η μετάπτωση των πληροφοριακών συστημάτων σε cloud περιβάλλον- μια μετάπτωση που έγινε στο μισό χρόνο σε σχέση με ό,τι είχε συμβεί στην Italgas το 2017, με εξορθολογισμό του κόστους. Η κατάργηση των «φυσικών διακομιστών» (physical servers) επιτεύχθηκε μέσω της δημιουργίας 186 εικονικών συστημάτων, χωρητικότητας 179 Terabytes δεδομένων και της υιοθέτησης περίπου 100 εφαρμογών. Η διαδικασία ενσωμάτωσης συμπεριέλαβε, επίσης, την επέκταση των πρωτοκόλλων της Italgas όσον αφορά την προστασία και τον έλεγχο των υποδομών και την κυβερνοασφάλεια.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η υιοθέτηση του οικοσυστήματος της Apple από τις ελληνικές εταιρείες, με τη διανομή κινητών συσκευών (iPad και iPhone) και υπολογιστών Mac για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, ευέλικτου συστήματος με υψηλότερο βαθμό ασφάλειας.

Οι στόχοι για τη βιωσιμότητα, που εγκρίθηκαν από τον Όμιλο πριν από τη συγχώνευση, επεκτάθηκαν και στην ελληνική πραγματικότητα. Παρά το διαφοροποιημένο πλαίσιο εφαρμογής, ο Όμιλος επιβεβαίωσε το στόχο για μείωση της καθαρής κατανάλωσης ενέργειας κατά 27% έως το 2028 και κατά 33% έως το 2030, σε σχέση με το 2020. Οι στόχοι αυτοί συνεπάγονται την εν εξελίξει υλοποίηση των πρωτοβουλιών για την ενεργειακή απόδοση, την ψηφιοποίηση και τη βελτιστοποίηση του συστήματος ελέγχου και διαχείρισης όλου του λειτουργικού εξοπλισμού, αλλά και την ανάπτυξη νέων δράσεων και διαδικασιών οι οποίες αξιοποιούν την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχει αποκτήσει η Italgas όλα αυτά τα χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης