Ενέργεια

IEA: «Υπεραρκετή» η προσφορά πετρελαίου σε σχέση με τη ζήτηση το 2024 (oilprice)

IEA: «Υπεραρκετή» η προσφορά πετρελαίου σε σχέση με τη ζήτηση το 2024 (oilprice)
o ΙΕΑ βλέπει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου να εξασθενεί σημαντικά το 2024, ενώ η πρόβλεψη είναι πως η κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα
Υπεραρκετή για να καλύψει την άνοδο της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος θα είναι η προσφορά από την Αμερική, ασκώντας πτωτικές πιέσεις στις τιμές του «μαύρου χρυσού», ελλείψει μιας σημαντικής γεωπολιτικής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δήλωση του εκτελεστικού διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Fatih Birol στο Bloomberg.  

Σύμφωνα με το oilprice, o ΙΕΑ βλέπει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου να εξασθενεί σημαντικά το 2024, ενώ η πρόβλεψη είναι πως η κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) σε 1,3 εκατομμύρια bpd φέτος.

Για τον Birol, η πρόβλεψη για ασθενέστερη αύξηση της ζήτησης, σχετίζεται με τις εκτιμήσεις περί επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, μεταξύ άλλων και της Κίνας, αλλά και με τις εκτιμήσεις ότι θα σημειωθεί σημαντική αύξηση της ηλεκτροκίνησης.

Αναφορικά με την προσφορά πετρελαίου, η ανάπτυξη από την Αμερική - με κινητήρια δύναμη κυρίως τις ΗΠΑ, αλλά και τον Καναδά, τη Βραζιλία και τη Γουιάνα - θα είναι υπεραρκετή για να καλύψει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης και να ασκήσει καθοδική πίεση στις τιμές.

Ελλείψει μεγάλων γεωπολιτικών αναταραχών ή σημαντικών ακραίων καιρικών φαινομένων, ο ΙΕΑ αναμένει μια άνετη αγορά πετρελαίου και μια μέτρια εξέλιξη των τιμών, πρόσθεσε ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού.

Σε περίπτωση που οι γεωπολιτικές συγκρούσεις δεν κλιμακωθούν περαιτέρω και δεν απειλήσουν την προσφορά πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν περίπου στα σημερινά επίπεδα και δεν θα υποδαυλίσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό - κάτι που θα ήταν καλό νέο για την παγκόσμια οικονομία, ιδίως για τις αναδυόμενες αγορές, σημείωσε ο Birol.

Χαμηλότερες οι προβλέψεις του ΙΕΑ

Στην τελευταία διαθέσιμη μηνιαία έκθεσή του για τον Ιανουάριο, ο ΙΕΑ αύξησε τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης το 2024 για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αναμένοντας ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,2 εκατομμύρια bpd φέτος σε σχέση με το 2023, αν και θα είναι μειωμένη σε σύγκριση με την ετήσια αύξηση των 2,3 εκατομμυρίων bpd πέρυσι.

Μπορεί η ΙΕΑ να αναθεώρησε -και πάλι- προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, αλλά οι προβλέψεις του είναι πολύ χαμηλότερες από εκείνες του OPEC, ο οποίος αναμένει ισχυρή αύξηση της ζήτησης τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος. Οι προβλέψεις του OPEC για το τρέχον έτος είναι ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 2,2 εκατομμύρια bpd -περίπου 1 εκατομμύριο bpd περισσότερο από ό,τι αναμένει ο ΙΕΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης