Ενέργεια

Συνομιλίες ΔΕΠΑ και Serbijagas για κοινές προμήθειες LNG - Νέα πύλη εισόδου η Ελλάδα

Συνομιλίες ΔΕΠΑ και Serbijagas για κοινές προμήθειες LNG - Νέα πύλη εισόδου η Ελλάδα

Επαφές Κ. Ξιφαρά στη Σερβία για την ενεργειακή ασφάλεια

 

Σχετικά Άρθρα
Οι στρατηγικές και οι κινήσεις για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τη συνεργασία ΔΕΠΑ Εμπορίας με την κρατική σερβική εταιρεία Serbijagas, συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη στη Σερβία του Κωνσταντίνου Ξιφαρά Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ο κ. Ξιφαράς βρέθηκε στη Σερβία συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σερβία, εν όψει της διοργάνωσης του Σερβοελληνικού επιχειρηματικού Φόρουμ που πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα 12.02.2024 στο Βελιγράδι.

Οι δύο εταιρείες είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν από κοινού την πρόοδο του μνημονίου συνεργασίας (MOU) που υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2023, με στόχο την αναβάθμιση της ενεργειακής ασφαλείας των δύο χωρών.
Στο πλαίσιο αυτό στόχος είναι η βελτιστοποίηση των υποδομών lng στη Ρεβυθούσα και στο FSRU Αλεξανδρούπολης αλλά και οι δυνατότητες για κοινές προμήθειες lng.

Στενή συνεργασία των δύο χωρών

Στο πλαίσιο της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Serbijagas ήδη εργάζονται στενά με στόχο την αναβάθμιση της ενεργειακής ασφαλείας και των δύο χωρών και την ανάδειξη της Ελλάδας σε νέα πύλη εισόδου ΥΦΑ.
Επιπλέον, οι δύο εταιρείες θα εξετάσουν την από κοινού αξιοποίηση των υποδομών φυσικού αερίου της ευρύτερης περιοχής για το σκοπό της αναβάθμισης της ενεργειακής ασφάλειας των δύο χωρών ενώ παράλληλα θα εργαστούν στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης των προμηθειών τους, εξετάζοντας μεταξύ άλλων τις δυνατότητες κοινών προμηθειών ΥΦΑ στο πλαίσιο της ευρύτερης ενεργειακής διασύνδεσης των δύο χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες θα εργαστούν από κοινού στην ανάπτυξη καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας, στους τομείς της βελτιστοποίησης προμηθειών και αποθήκευσης φυσικού αερίου.
Παράλληλα, η ΔΕΠΑ και η Serbijagas συμφώνησαν να εξετάσουν την από κοινού προμήθεια ΥΦΑ, στο πλαίσιο της ανάδειξης της Ελλάδας σε νέα πύλη εισόδου ΥΦΑ (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) για την ευρύτερη αγορά της Ν.Α Ευρώπης, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέων υποδομών φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή (ICGB & FSRU Αλεξανδρούπολης, Interoconector Bulgaria-Serbia, Αποθήκη φ.α Banatski Dvor).

Συστηματική αύξηση των εξαγωγών για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Όπως είχε δηλώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, μετά την υπογραφή του μνημονίου, προτεραιότητα για την εταιρεία είναι η επιχειρηματική της εξωστρέφεια και η αύξηση των εξαγωγών.
«Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με τη Serbijagas θα θωρακίσει την ενεργειακή ασφάλεια των δύο χωρών..
Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί την είσοδο της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε μια ακόμη ευρωπαϊκή αγορά, μετά από αυτές της Βουλγαρίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας. Η εταιρεία μας έχει, τα τελευταία χρόνια, διπλασιάσει τις ποσότητες που εξάγει, αξιοποιώντας το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προμήθειας φυσικού αερίου που διαθέτει, το οποίο συνδυάζει μακροχρόνια συμβόλαια και στοχευμένες αγορές spot φορτίων LNG. Με στρατηγικές κινήσεις και συνεργασίες, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ενισχύει διαρκώς την επιχειρησιακή της εξωστρέφεια, επενδύοντας παράλληλα στην ανάπτυξη νέων υποδομών και στην βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων, συμβάλλοντας στην ασφάλεια εφοδιασμού των αγορών της Ν. Α Ευρώπης.»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης