Άλμα 55% στην ευρωπαϊκή αγορά PPAs το 2023 - Ηγείται η ηλιακή - Oι πρωταγωνιστές

Άλμα 55% στην ευρωπαϊκή αγορά PPAs το 2023 - Ηγείται η ηλιακή - Oι πρωταγωνιστές
Η Ισπανία συνέχισε να είναι «η καλύτερη στην κατηγορία της» στην ευρωπαϊκή αγορά PPAs
Οι εταιρικές συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 55% το 2023 φτάνοντας στο επίπεδο ρεκόρ των 10,4 GW συμβατικής δυναμικότητας - με τις συμφωνίες για την ηλιακή ενέργεια να ηγούνται της ανόδου, σύμφωνα με την πλατφόρμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας RE-Source.

Σύμφωνα με το Montel, η αύξηση είναι ιδιαίτερα σημαντική σε σχέση με τα 6,7 GW που συνήφθησαν το 2022 και το προηγούμενο ετήσιο υψηλό από το 2021, όταν υπογράφηκαν 7,6 GW, δήλωσε η Annie Scanlan, διευθύντρια πολιτικής και επιπτώσεων της RE-Source, σε διαδικτυακό σεμινάριο για τα PPAs.

Από τη δυναμικότητα των PPAs του 2023, πέρυσι υπεγράφησαν συμβόλαια ηλιακής ενέργειας συνολικής ισχύος 6,1 GW, σε σύγκριση με 2,7 GW το 2022.

Η εμφάνιση των συλλογικών συμβολαίων και των καινοτόμων χρηματοδοτικών σχημάτων ήταν οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην υιοθέτηση των ηλιακών PPAs, επιτρέποντας σε περισσότερους μεταπωλητές να συμμετάσχουν στην προμήθεια ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, δήλωσε ο Simon Dupond, αναλυτής πολιτικής αγορών και επενδύσεων στην SolarPower Europe.

Πέρυσι έγιναν επίσης οι πρώτες συμφωνίες που συνδυάζουν ηλεκτρική ενέργεια και αποθήκευση και οι πρώτες συμφωνίες επίσης για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, δήλωσε η Scanlan.

Οι πρωταγωνιστές

Η Ισπανία συνέχισε να είναι «η καλύτερη στην κατηγορία της» στην ευρωπαϊκή αγορά PPAs, προσθέτοντας σχεδόν 3 GW νέας δυναμικότητας με 31 νέες συμφωνίες που υπεγράφησαν το 2023, ακολουθούμενη στενά από τη Γερμανία με λίγο πάνω από 2 GW, πρόσθεσε η Scanlan.

Άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία, είδαν επίσης αξιοσημείωτη αύξηση της δραστηριότητάς τους, γεγονός που αντανακλά μια πανευρωπαϊκή δυναμική προς την υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σημείωσε η ίδια.

Κοιτάζοντας μπροστά, «η Γερμανία φαίνεται ότι είναι έτοιμη να αμφισβητήσει την Ισπανία για τον τίτλο της πιο ενεργής αγοράς» τόνισε.

Παρά τη μικρή πτώση το 2022 που αποδίδεται στη μεταβλητότητα της αγοράς λόγω του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, η ανάκαμψη της Γερμανίας το 2023 ήταν ισχυρή με συνολικά 30 συμφωνίες PPAs, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με την Ισπανία, σημείωσε η ίδια.
Ο πιο ενεργός κλάδος συνέχισε να είναι η μεγάλη τεχνολογία, με κινητήρια δύναμη τις συμφωνίες που υπέγραψαν η Amazon και η Google, δήλωσε η Scanlan.

Ανεβαίνει και η αιολική ενέργεια

Όσον αφορά τον τομέα της αιολικής ενέργειας, η υπεράκτια αιολική ενέργεια αναδεικνύεται σε σημαντικό τομέα ανάπτυξης, δήλωσε ο Guy Brindley, επικεφαλής του τμήματος πληροφόρησης αγοράς της WindEurope.

Βασιζόμενοι στη δυναμική των προηγούμενων ετών, οι αναλυτές δήλωσαν αισιόδοξοι για τις προοπτικές του 2024, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης τομέων όπως τα καταναλωτικά αγαθά, η μεταποίηση και το λιανικό εμπόριο.

Με λιγότερο ευμετάβλητες τιμές PPA και με την εταιρική ζήτηση σε άνοδο, οι αναλυτές προέβλεψαν ένα ισχυρό έτος μπροστά, με προσδοκίες που ξεπερνούν τα 10 GW συμβατικής δυναμικότητας το 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης