Ενέργεια

Έρχεται νέο mega deal - Με 26 δισ. θα εξαγοράσει την Endeavor η Diamondback

Έρχεται νέο mega deal - Με 26 δισ. θα εξαγοράσει την Endeavor η Diamondback
Στους όρους της συμφωνίας θα προβλέπεται η άντληση 816.000 βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα (boepd) και ετήσιες συνέργειες ύψους 550 εκατομμυρίων δολαρίων
Ο παραγωγός σχιστολιθικών προϊόντων Diamondback Energy δήλωσε σήμερα ότι θα εξαγοράσει τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου στη λεκάνη της Permian, την Endeavor Energy Partners, σε μια συμφωνία αξίας περίπου 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία μετά την εξαγορά θα αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή μετά την Exxon και τη Chevron, με αμφότερες να έχουν ανακοινώσει πρόσφατες συμφωνίες.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω ενός κύματος ενοποίησης στην παραγωγική λεκάνη Permian για την ενίσχυση της παραγωγής, με τη μεγαλύτερη για το 2023 να είναι η εξαγορά της Pioneer Natural Resources από την Exxon σε μια συμφωνία ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου εκμεταλλεύονται τις υψηλές τιμές των μετοχών τους για να εξασφαλίσουν χαμηλότερου κόστους αποθέματα και να προετοιμαστούν για την επόμενη αναταραχή σε έναν κλάδο που είναι πιθανό δει ακόμα περισσότερες συμφωνίες το επόμενο διάστημα.

Στους όρους της συμφωνίας θα προβλέπεται η άντληση 816.000 βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα (boepd) και ετήσιες συνέργειες ύψους 550 εκατομμυρίων δολαρίων, με καθαρή αξία άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων την επόμενη δεκαετία.

Το Reuters, επικαλούμενο πηγές, είχε γράψει πρόσφατα για συνομιλίες μεταξύ της Diamondback και της Endeavor.

Το 60,5% θα έχει η Diamondback

Η συμφωνία για την εξαγορά της Endeavour αποτελείται από περίπου 117,3 εκατομμύρια κοινές μετοχές της Diamondback και 8 δισ. δολάρια σε μετρητά.

Ο Stephens, ένας πρώην μηχανικός εκτιμητών που έγινε περισσότερο γνωστός μέσω των εμφανίσεών του στην τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ Black Gold, πέτυχε την αύξηση της Endeavor αποκτώντας τις λιγότερο προσφιλείς εδαφικές εκτάσεις των ανταγωνιστών του και καταφέρνοντας να εξορύξει πετρέλαιο και φυσικό αέριο με κερδοφόρο τρόπο.

Οι δραστηριότητες της Endeavour εκτείνονται σε περίπου 350.000 καθαρά στρέμματα στο τμήμα Midland του Permian και αναμένεται να παράγει περίπου 350.000 έως 365.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα το 2024.

Η Diamondback αναμένει ότι η συμφωνία θα κλείσει το τέταρτο τρίμηνο και οι μέτοχοί της αναμένεται να αποκτήσουν το 60,5% της νέας εταιρείας, ενώ η Endeavor θα κατέχει το υπόλοιπο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης