ESB: Μείωση λογαριασμών ενέργειας και εξάλειψη ρύπων με ηλεκτροδότηση μέσω ΑΠΕ

ESB: Μείωση λογαριασμών ενέργειας και εξάλειψη ρύπων με ηλεκτροδότηση μέσω ΑΠΕ

Τα νοικοκυριά χρειάζονται δίκαιη κίνηση στο δίκτυο για ηλιακά, μπαταρίες και ηλεκτρικά οχήματα σύμφωνα με έκθεση του πρώην Συμβουλίου Ενεργειακής Ασφάλειας

Εάν όλα τα νοικοκυριά και τα οχήματα της Αυστραλίας ήταν ηλεκτρικά, θα μπορούσε να εξοικονομηθεί 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2040, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την κλιματική αλλαγή και βελτιώνοντας την αναπνευστική υγεία των παιδιών μας.

Αυτό σημαίνει ότι οι λογαριασμοί ενέργειας θα ήταν φθηνότεροι και τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα θα εξαφανίζονταν.

Η τελική έκθεση παράδοσης από το πρώην Συμβούλιο Ενεργειακής Ασφάλειας (ESB) της χώρας, που κυκλοφόρησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καλεί τις εταιρείες διανομής ενέργειας να ενσωματώσουν την ηλιακή ενέργεια οικιακής χρήσης στο δίκτυο, υποστηρίζοντας ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) θα προσφέρουν ηλεκτροδότηση με πιο χαμηλό κόστος.

Τα πρώτα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστραλία ήταν τοπικοί «δήμοι» είτε ιδιώτες είτε ανήκουν σε δημοτικά συμβούλια και στο τέλος ενοποιήθηκαν (έγιναν κρατικά ρυθμιζόμενα περιουσιακά στοιχεία).

Προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση των τιμών, θεωρήθηκε αρκετό να επιτραπεί μόνο ένα σταθερό ποσοστό απόδοσης της «βάσης του ενεργητικού» (των πόλων και των καλωδίων).

 

Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εκτόξευσαν τις τιμές

Για να προωθηθεί περισσότερο ο ανταγωνισμός, εισήχθησαν τη δεκαετία του 1990 μεταρρυθμίσεις (στον ανταγωνισμό) που χώρισαν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε 4 παίκτες: γεννήτριες, μεταφορά (μεγάλες αποστάσεις), διανομή (τοπικοί πόλοι και καλώδια) και λιανοπωλητές.

Δημιουργήθηκε ένας φορέας της αγοράς (AEMO), που ανήκει στην κυβέρνηση (60%) και στους παράγοντες του κλάδου (40%). Αυτός ο φορέας της αγοράς δεν παρέχει άμεση ισχύ στους καταναλωτές της Αυστραλίας, είτε είναι αγοραστές ηλεκτρικής ενέργειας με υψηλό κόστος είτε ιδιοκτήτες ηλιακών και μπαταριών που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην αγορά για να μειώσουν το κόστος της ενέργειας για όλους.

Έγιναν ιδιωτικοποιήσεις με συνέπεια η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας να εκτοξευθεί στα ύψη.

 

Οι ΑΠΕ είναι η λύση της ηλεκτροδότησης

Εσχάτως έχουμε την κλιματική αλλαγή, όπου είναι προφανές σε οποιονδήποτε (εκτός από τους μεγαλύτερους αρνητές του κλίματος), ότι η λύση είναι η ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μεγάλης κλίμακας, συμπεριλαμβανομένης της θερμότητας, της θέρμανσης νερού, της κουζίνας και των αυτοκινήτων μας.

Ευτυχώς, ο ηλιακός στον τελευταίο όροφο ήρθε και έγινε πολύ φθηνός όπως και οι μπαταρίες.

Η ηλιακή ταράτσα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι σας για περίπου 5c/kWh. Το δίκτυο είναι κατά μέσο όρο περίπου 30c/kWh.

Επίσης για να γεμίσει ένα αυτοκίνητο με ηλιακό στον τελευταίο όροφο ισοδυναμεί με περίπου 20c/λίτρο βενζίνης. Άρα γίνεται εξοικονόμηση πάνω από 1000 $ το χρόνο σε κάθε αυτοκίνητο.

 

Προσπάθειες εκφοβισμού σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση  

Αλλά οι φορείς και οι ρυθμιστικές αρχές της αγοράς ενέργειας που προορίζονται να μας ρυθμίσουν από αυτό το χάος, σχεδιάστηκαν από και για το παλιό ενεργειακό κατεστημένο.

Ο καταναλωτής και τα συμφέροντα του καταναλωτή δεν εκπροσωπούνται. Οι υπάρχοντες παίκτες πραγματοποιούν εκστρατείες εκφοβισμού σχετικά με τη μετάβαση σε ένα πιο κατανεμημένο ενεργειακό σύστημα επειδή το αντιλαμβάνονται ως απειλή.

 

Ενεργειακό σύστημα χαμηλού κόστους

Οι υπάρχοντες φορείς πιστεύουν ότι είναι εφικτή η εξέλιξη μιας αλλαγής κανόνα κάθε φορά σε ένα νέο σύστημα.

Είναι ιδιαίτερα αναληθές μέχρι να συμβούν δύο πράγματα.

(1) Τοποθετούμε με υπεροχή το νοικοκυριό της Αυστραλίας ως τον κρίκο και τον πελάτη για τον οποίο σχεδιάζουμε αυτό το σύστημα.

(2) Αναγνωρίζουμε ότι τα 20 εκατομμύρια οχήματα της Αυστραλίας θα είναι τελικά μια μπαταρία 6 φορές μεγαλύτερη από το έργο Snowy Hydro και ότι τα νοικοκυριά της Αυστραλίας μπορούν εύκολα να παράγουν πάνω από τη μισή ενέργεια που χρειάζονται από τις στέγες τους.

Τα νοικοκυριά και τα οχήματα αποτελούν κρίσιμης σημασίας εθνική ενεργειακή υποδομή και εάν το σύστημα σχεδιαστεί σωστά, η ενσωμάτωσή τους και η παροχή κινήτρων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξήσει την αξιοπιστία και θα αυξήσει την ανθεκτικότητα και θα μειώσει το συνολικό κόστος ενέργειας για όλους μας.

Όταν τα νοικοκυριά έχουν πλεονάζουσα ηλιακή ενέργεια από τη στέγη τους, δεν θα πρέπει να μεταπωλείται στον γείτονά με την τιμή λιανικής που χρεώνεται για ολόκληρη την παραγωγή, μεταφορά, διανομή και διανομή λιανικής.

Θα πρέπει να πουληθεί με το κόστος παραγωγής.

Για να δημιουργήσουμε ένα ενεργειακό σύστημα χαμηλού κόστους, θα πρέπει να μεγιστοποιηθούν τα κίνητρα για την εγκατάσταση των μεγαλύτερων εγκαταστάσεων στον τελευταίο όροφο που μπορούμε και επίσης να δημιουργήσουμε κοινοτική ηλιακή ενέργεια πάνω από τα δημόσια κτίρια και τους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων μας.

Τίποτα από αυτά δεν θα συμβεί χωρίς πολύ πιο σοβαρή μεταρρύθμιση της αγοράς.

Ουσιαστικά τα νοικοκυριά θα πρέπει να έχουν κίνητρα να χτίσουν μια νέα υποδομή και να μην πληρώνουν εξωφρενικά ενοίκια στους παραδοσιακούς παίκτες για την υποδομή τους.

 

Οι κανόνες NEM

Οι κανόνες της Εθνικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Αυστραλίας (NEM) ορίζουν τους ρόλους και τις ευθύνες των φορέων της αγοράς και τι αποτιμάται και τι όχι.

Οι κανόνες NEM ορίζουν ποια εμπορεύματα αποτιμώνται και διαπραγματεύονται, πώς θα διαπραγματεύονται αυτά τα εμπορεύματα και από ποιον.

Οι κανόνες NEM ορίζουν ποιος έχει «πρόσβαση» στην αξία και αυτή η πρόσβαση διαμορφώνει το μελλοντικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι κανόνες NEM καθορίζουν τους ρόλους και τις ευθύνες των φορέων της αγοράς και τους καταδικάζουν να έχουν κολλήσει στο παρελθόν.

Οι κανόνες NEM καθορίζουν τους ρόλους των συναρτήσεων AEMC και AER. Το αποτέλεσμα είναι μια ακαταμάχητη γραφειοκρατία πεπεισμένη ότι οι αγορές μπορούν να λύσουν τα πάντα.

Το ρυθμιζόμενο επιχειρηματικό μοντέλο του Αυστραλιανού Διαχειριστή Ενεργειακής Αγοράς σημαίνει ότι πρέπει να αντλούν έσοδα από συναλλαγές στην αγορά.

Η Rewiring Australia καλεί τους υπουργούς να συντάξουν νέα νομοθεσία για έναν AEMO που τους απαιτεί να έχουν εκπροσώπους των οικιακών παραγωγών ενέργειας στο διοικητικό συμβούλιο.

Επί του παρόντος, η AEMO βρίσκεται εγγενώς σε εμπορική σύγκρουση συμφερόντων με οποιονδήποτε χρήστη ενέργειας με ηλιακό σύστημα στον τελευταίο όροφο.

Οι NEM δημιουργήθηκαν προτού διατεθεί η ηλιακή ενέργεια χαμηλού κόστους και χρειάζεται επανασχεδιασμό από τις κυβερνήσεις και όχι από τις ρυθμιστικές αρχές.

 

Το σχέδιο για τη μείωση των λογαριασμών

Η εκ νέου καλωδίωση του σχεδίου της Αυστραλίας για την ελάφρυνση των λογαριασμών και τη μεταρρύθμιση της Εθνικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας περιλαμβάνει:

Ανασκόπηση διακυβέρνησης και ανταγωνισμού της Εθνικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και της ικανότητάς της να προσφέρει την ενεργειακή μετάβαση με ελάχιστο κόστος στους χρήστες ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης των καταναλωτών σε ρόλους διακυβέρνησης σε όλους τους ρυθμιστικούς φορείς.

Εάν τα νοικοκυριά με ηλιακούς συλλέκτες, μπαταρίες και ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να ανταλλάσσουν ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ τους, αυτό θα ισοπεδώσει τους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των καταναλωτών ενέργειας και των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών που ορίζονται από τη NEM.

Περισσότερη τοπικά παραγόμενη ενέργεια θα μειώσει το κόστος του συστήματος και θα μειώσει την ανάγκη για ακριβή περιφερειακή υποδομή μεταφοράς.

 

Η κυβέρνηση πρέπει να σταθεί αρωγός στους πολίτες

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να βοηθήσει τα νοικοκυριά της Αυστραλίας να επενδύσουν σε αυτή την εθνική ενεργειακή υποδομή (τα σπίτια τους) και να άρει ό,τι εμποδίζει τα νοικοκυριά να εγκαταστήσουν ηλιακούς συλλέκτες, μπαταρίες και φορτιστές οχημάτων.

Θα πρέπει επίσης να καταργήσει τους ανόητους κανόνες, όπως τον εξωφρενικό κανόνα που επιτρέπει στις εταιρείες φυσικού αερίου να χρεώνουν για την αποσύνδεση από το δίκτυο φυσικού αερίου τους.

Η ACCC θα πρέπει να πιεστεί για να αντιμετωπίσει αυτούς τους αντιανταγωνιστικούς κανόνες της αγοράς που χορηγούνται από την AER.

Οι ιδιωτικοποιήσεις, ο ανταγωνισμός και οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς αποδεδειγμένα δεν απέδωσαν. Η τιμή του ρεύματος έχει αυξηθεί ενώ θα έπρεπε να πέφτει.

Προτείνουμε έναν επανασχεδιασμό με επίκεντρο την ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών, τα ηλιακά και ηλεκτρικά οχήματα σε στέγες και κοινοτικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης