Ενέργεια

Με αξιώσεις αντί για μετρητά η προσφορά της Conoco για τη Citgo

Με αξιώσεις αντί για μετρητά η προσφορά της Conoco για τη Citgo
Εάν εγκριθεί η προσφορά από το δικαστήριο, τότε θα μειωθεί το κονδύλι των μετρητών που είναι διαθέσιμα για να διανεμηθούν μεταξύ των υπόλοιπων πιστωτών
Η ConocoPhillips - ο μεγαλύτερος δανειστής της κρατικής πετρελαϊκής Citgo της Βενεζουέλας μετά την οικειοποίηση περιουσιακών στοιχείων ύψους 12 δις. δολαρίων, κατέθεσε προσφορά για την εταιρεία σε δημοπρασία που γίνεται σε αμερικανικό δικαστήριο.

Σύμφωνα με το Reuters, η Conoco υπέβαλε προσφορά χρησιμοποιώντας τις απαιτήσεις της αντί για μετρητά.

Εάν εγκριθεί η προσφορά από το δικαστήριο, τότε θα μειωθεί το κονδύλι των μετρητών που είναι διαθέσιμα για να διανεμηθούν μεταξύ των υπόλοιπων πιστωτών που προσπαθούν να πάρουν το δικό τους κομμάτι από το χρέος των 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει η Βενεζουέλα.

Ο γύρος υποβολής προσφορών ήταν ανοικτός έως τις 22 Ιανουαρίου και όλες οι προσφορές έχουν πλέον υποβληθεί.

Ενώ άλλες εταιρείες μπορεί να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις απαιτήσεις τους αντί για μετρητά για να υποβάλουν προσφορά, η ConocoPhillips είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής και η έγκριση από το δικαστήριο μιας τόσο υψηλής προσφοράς με τη χρήση απαιτήσεων θα μπορούσε να αφήσει ελάχιστα μετρητά διαθέσιμα στις άλλες εταιρείες που οφείλουν χρήματα από τη δημοπρασία.

Η διαδικασία πώλησης ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023, ενώ ήταν δεκάδες οι ενεργειακές εταιρείες και οι επενδυτικές τράπεζες που έσπευσαν το τελευταίο διάστημα να μάθουν τα οικονομικά στοιχεία για τη Citgo και τη μητρική της εταιρεία.

Το έβδομο μεγαλύτερο διυλιστήριο των ΗΠΑ

Ο γύρος υποβολής προσφορών αφορά πιστωτές και αιτούντες κατά της ιδιοποίησης πετρελαϊκών περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας και των χρεών που έχει η Citgο.

Η Citgo είναι το έβδομο μεγαλύτερο διυλιστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες με συνολική δυναμικότητα που ξεπερνά τα 800.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ διαθέτει εργοστάσια στο Τέξας, τη Λουιζιάνα και το Ιλινόις, μαζί με αγωγούς και ένα δίκτυο διανομής βενζίνης που τροφοδοτεί 4.200 σημεία πώλησης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρώτη στη σειρά που θα λάβει κεφάλαια από τη δημοπρασία θα είναι η καναδική Crystallex, η οποία οφείλει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια και υπέβαλε την πρώτη αξίωση κατά της PDVSA μετά την εθνικοποίηση του ορυχείου χρυσού της Βενεζουέλας στη χώρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης