Ενέργεια

Μειωμένες κατά 14% οι ισπανικές εισαγωγές LNG τον Ιανουάριο

Μειωμένες κατά 14% οι ισπανικές εισαγωγές LNG τον Ιανουάριο
Η Enagas είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ο Αύγουστος του 2023 σηματοδότησε την πρώτη φορά στην ιστορία της που η Ισπανία κατάφερε να γεμίσει το 100% των υπόγειων αποθηκευτικών της εγκαταστάσεων
Μειωμένες ήταν τον Ιανουάριο του τρέχοντος οι ισπανικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Με βάση το lngprime, οι εισαγωγές LNG μειώθηκαν κατά 13,9% σε περίπου 20 TWh τον Ιανουάριο αντιπροσωπεύοντας το 65,4% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου.
Τον Δεκέμβριο, οι εισαγωγές LNG άγγιξαν περίπου τις 15 TWh.

Συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών μέσω αγωγών από την Αλγερία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία, οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ισπανία έφθασαν περίπου τις 32,3 TWh τον περασμένο μήνα, μια πτώση από περίπου 34,2 TWh τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, ανέφερε η Enagas στη μηνιαία έκθεσή της.

Επιπλέον, η εθνική ζήτηση φυσικού αερίου τον Ιανουάριο τονώθηκε κατά 13,3% σε ετήσια βάση σε περίπου 33,6 TWh.
Η ζήτηση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 18,8% σε ετήσια βάση σε περίπου 6,88 TWh τον περασμένο μήνα, ενώ η συμβατική ζήτηση αυξήθηκε κατά 11,9% σε 26,7 TWh, δήλωσε ο διαχειριστής τερματικού σταθμού LNG.

Η Enagas είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ο Αύγουστος του 2023 σηματοδότησε την πρώτη φορά στην ιστορία της που η Ισπανία κατάφερε να γεμίσει το 100% των υπόγειων αποθηκευτικών της εγκαταστάσεων.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης ήταν επίσης πλήρεις τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, ήταν γεμάτες κατά 91% τον Δεκέμβριο και κατά 82% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Enagas διαχειρίζεται ένα μεγάλο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου και διαθέτει τέσσερις εγκαταστάσεις εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βαρκελώνη, την Huelva, την Cartagena και τη Gijon.

Επίσης, κατέχει το 50% της μονάδας επαναεριοποίησης BBG στο Bilbao και το 72,5% της μονάδας Sagunto, ενώ η Reganosa διαχειρίζεται τη μονάδα Mugardos.

Τον Αύγουστο, ο ισπανικός όμιλος ενέργειας Endesa παρέδωσε το πρώτο εμπορικό φορτίο στον τερματικό σταθμό LNG El Musel στη Gijon.

Η Enagas ανέθεσε τον Ιούλιο τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών logistics στην Endesa και ολοκλήρωσε επίσης την πώληση του 25% του μεριδίου του τερματικού σταθμού LNG El Musel στην Reganosa.

ΗΠΑ και Ρωσία οι μεγαλύτεροι προμηθευτές

Οι επτά λειτουργικοί τερματικοί σταθμοί επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ισπανίας, εκφόρτωσαν 21 φορτία τον περασμένο μήνα, μειωμένα κατά τέσσερα φορτία σε σχέση με τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ισπανία τον Ιανουάριο με περίπου 9,44 TWh, από 7,1 TWh πέρυσι, ακολουθούμενες από τη Ρωσία με 8,68 TWh, αύξηση από 6,37 TWh πέρυσι.

Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ισπανία τον Δεκέμβριο.

Πριν από αυτό, οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ισπανίας τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Οι ισπανικοί τερματικοί σταθμοί ΥΦΑ έλαβαν επίσης 1,13 TWh από τη Νιγηρία, 0,98 TWh από την Αλγερία και 0,87 TWh από το Κατάρ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης