Ενέργεια

Παρελθόν το τέλος 5% επί του αερίου για τους ηλεκτροπαραγωγούς - Νέα πτώση αναμένεται στα τιμολόγια Μαρτίου

Παρελθόν το τέλος 5% επί του αερίου για τους ηλεκτροπαραγωγούς - Νέα πτώση αναμένεται στα τιμολόγια Μαρτίου
Οι ηλεκτροπαραγωγοί θα σταματήσουν να πληρώνουν το εν λόγω Τέλος, το οποίο είχε θεσπιστεί με το άρθρο 62 του ν. 4986/2022, από τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ

Ένα ακόμη μέτρο που επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών των τελικών καταναλωτών αποτελεί παρελθόν.
Ο λόγος για το Τέλος 5% επί του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, το οποίο καταργήθηκε με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή, αφού είχε ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας.

Η κατάργηση του Τέλους 5%, που στην αρχική μορφή ήταν 10 ανά θερμική MWh και στη συνέχεια πήρε τη μορφή ποσοστού, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση της χονδρικής τιμής του ρεύματος τουλάχιστον κατά 3 ευρώ/MWh και κατ΄ επέκταση στη μείωση τόσο της λιανικής τιμής όσο και των εισαγωγών.

Οι ηλεκτροπαραγωγοί θα σταματήσουν να πληρώνουν το εν λόγω Τέλος, το οποίο είχε θεσπιστεί με το άρθρο 62 του ν. 4986/2022, από τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ. Έως τότε όπως αναφέρει η τροπολογία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη: «Για το φυσικό αέριο που καταναλώθηκε από τους υπόχρεους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, προς κάλυψη των αναγκών ηλεκτροπαραγωγής, έως και τη δημοσίευση του παρόντος, εξακολουθεί να εφαρμόζεται η διαδικασία του άρθρου 62 του ν. 4986/2022 (Α’ 204)».


Πτωτική πίεση στα τιμολόγια Μαρτίου


Το συγκεκριμένο τέλος είχε θεσπιστεί κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που επιδοτούσε τους λογαριασμούς ρεύματος. Η κατάργηση της λεγόμενης «ειδικής εισφοράς ανά θερμική μεγαβατώρα», αναμένεται να μειώσει το κόστος του ρεύματος στη χονδρική αγορά κατά περίπου 3 ευρώ/MWh, αν ληφθούν ως βάση υπολογισμού για την τιμή του φυσικού αερίου τα 35 ευρώ/MWh.

Σημειώνεται ότι η τιμή TTF κυμαίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα κάτω από τα 30 ευρώ/MWh. Την Παρασκευή (9/2) έκλεισε στα 26,8 ευρώ/MWh (-1,169%).
Η άρση της επιβάρυνσης αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της τιμής ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά, πράγμα που, αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική ανατροπή στις διεθνείς τιμές, αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση τιμών στα τιμολόγια λιανικής του Μαρτίου αλλά και σε σύγκλιση της εγχώριας χονδρικής αγοράς με τις τιμές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η τιμή του ηλεκτρισμού στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας συγκαταλεγόταν το 2023 ανάμεσα στις πέντε ακριβότερες της Ευρώπης, και ένας από τους βασικούς λόγους ήταν η ειδική εισφορά του 5%. Μάλιστα, οι υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά προσελκύουν τις εισαγωγές, αφενός γιατί η αρχιτεκτονική του ενιαίας αγοράς διοχευτεύει αυτόματα τις ροές ηλεκτρικής ενέργειας προς την ακριβότερη συζευγμένη αγορά και αφετέρου, γιατί ήταν φθηνότερη για τους εγχώριους παίκτες να εισάγουν ηλεκτρική ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης