Παιχνίδι άμυνας από την Vattenfall – Μειώνει κατά 50% τις επενδύσεις της στις ΑΠΕ

Παιχνίδι άμυνας από την Vattenfall – Μειώνει κατά 50% τις επενδύσεις της στις ΑΠΕ
«Βλέπουμε ότι η αγορά ενέργειας θα παραμείνει ταραχώδης και επισφαλής για κάποιο διάστημα», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας
Σχετικά Άρθρα
Το ρευστό και αβέβαιο κλίμα της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς, οδηγεί την σουηδική εταιρεία κοινής ωφελείας Vattenfall στον επαναπροσδιορισμό των επενδύσεών της στην αιολική ενέργεια τα έτη 2024 και το 2025.
Ειδικότερα, αυτό μεταφράζεται στο ποσό του 1,58 δισ (-50%) σε σύγκριση με τα 3,34 δισ. ευρώ τα προηγούμενα δυο χρόνια.

«Βλέπουμε ότι η αγορά ενέργειας θα παραμείνει ταραχώδης και επισφαλής για κάποιο διάστημα», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Anna Borg στο Montel μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ομίλου για το 2023.

«Ο αυξημένος πληθωρισμός και τα ανεβασμένα επιτόκια επηρεάζουν τόσο εμάς όσο και τους προμηθευτές μας. Μας προβληματίζουν επίσης και οι λιγότερες παγκόσμιες συναλλαγές, οπότε η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει τη δική της παραγωγή», συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το 2023, η Vattenfall έβαλε φρένο στην ανάπτυξη του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Norfolk Boreas, ισχύος 1,8 GW, στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της εκτίναξης του κόστους.

Πονοκέφαλο φέρνουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η Borg στο Montel, «δεν ξέρω αν θα επιστρέψουμε ποτέ στο επενδυτικό κλίμα που είχαμε δει πριν από το 2021.
Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε πιο ακριβείς σχετικά με τα έργα στα οποία επενδύουμε και να αναλύουμε ποια είναι τα κερδοφόρα επενδυτικά πλάνα από το χαρτοφυλάκιό μας».

Μακροπρόθεσμα πάντως, η CEO αναμένει ότι τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού θα αμβλυνθούν.

«Τα σημεία όπου κολλάνε αυτή τη στιγμή τα logistics, θα ανοίξουν μέσα σε δύο χρόνια. Βλέπουμε δραστηριότητες και επενδύσεις στην παραγωγή», δήλωσε, αναφέροντας επίσης ότι η Vattenfall εξακολουθεί να θεωρεί την υπεράκτια αιολική ενέργεια ως τον βασικό της επιχειρηματικό τομέα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης