Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μαγνητίζει και την Κένυα η Ελλάδα για την ανάπτυξη FSRU!

Μαγνητίζει και την Κένυα η Ελλάδα για την ανάπτυξη FSRU!
Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικές συνεργασίες με Ευρωπαϊκές εταιρίες που διαθέτουν ισχυρή τεχνογνωσία στην τεχνολογία LNG to Power

Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποίησε την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kenya Electricity Generating Company (KenGen), κ. Peter Njenga, της κορυφαίας εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ανατολικής Αφρικής. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μεταξύ των κ. κ. Peter Njenga, του Θεόδωρου Θεοδωρόπουλου (Mediterranean), Προέδρου Ελληνικής Κατασκευαστικής Εταιρείας και Εκπροσώπου Αμερικανικής Εταιρείας για την ανάπτυξη τερματικού σταθμού εισαγωγής LNG και απευθείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (LNG to Power) στην Μομπάσα της Κένυας, και ταυτόχρονη κατασκευή ενός σύγχρονου δικτύου διανομής φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, μετά τις πρόσφατες συναντήσεις του Προέδρου της Κένυας κ. William Ruto, στο Χιούστον (ΗΠΑ) και στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, επανήλθε ξανά στο προσκήνιο το σχέδιο που προέβλεπε έναν τερματικό σταθμό με χωρητικότητα 0,26 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ετησίως (mtpa), ή 0,04 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών την ημέρα (bcfd), με νέο σχέδιο δεκαπλάσιας δυναμικότητας που θα στοχεύει στην σύνδεση της χώρας με την Τανζανία και την Αιθιοπία.

Επίσης, το έργο προβλέπει την δημιουργία του Mombasa CCGT Power (συνδυαστικού κύκλου) που θα τροφοδοτείται απευθείας από LNG με συνολική καθαρή χωρητικότητα ισχύος 2.800MW σε 2 φάσεις ανάπτυξης.

Επιπλέον, προβλέπει τη δημιουργία ενός εκτεταμένου συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου από Μομπάσα σε Ναϊρόμπι μήκους 486 χιλιομέτρων, Αντίς Αμπέμπα/Αιθιοπία μήκους 1.561 χιλιομέτρων, και  Ντοντόμα/Τανζανία μήκους 680 Χιλιομέτρων, με συνολικό προϋπολογισμό του έργου τα 3.1 δις. δολάρια. Το έργο χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), Αφρικανική Τράπεζα Αναπτύξεως (African Bank of Development), Obama Foundation, KenGen, KPA και NF Group (US).

Η σημασία του έργου

Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικές συνεργασίες με Ευρωπαϊκές εταιρίες που διαθέτουν ισχυρή τεχνογνωσία στην τεχνολογία LNG to Power, καθώς επίσης στην κατασκευή και λειτουργία  συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά και συντήρησης αυτών. Πολλαπλές συνέργειες αναμένεται επίσης να υπάρξουν και στον κατασκευαστικό τομέα χερσαίων και υπεράκτυων υποδομών του έργου. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερις (4) φάσεις ανάπτυξης και χρηματοδότησης, ξεκινώντας από την υποδομή του FSRU και υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου που προσδοκάτε να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία την άνοιξη του 2027.

Επίσης, έχουν προχωρήσει συζητήσεις με Ευρωπαϊκές εταιρείες (TSO – Διαχειριστές Δικτύων Υψηλής Πίεσης ΦΑ), αλλά και Ελληνική Εταιρεία που θα υποστηρίξει το έργο σε σχέση με το ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο, κυρίως λόγω του πρόθεσης για εφαρμογή του Ευρωπαϊκού σχεδίου που φέρει αυξημένες δικλίδες προστασίας, ασφάλειας λειτουργίας, και σεβασμού προς το περιβάλλον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης