Γερμανία: Συμφωνία για επιδότηση 16 δισ. ευρώ σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου που στρέφονται στο υδρογόνο

Γερμανία: Συμφωνία για επιδότηση 16 δισ. ευρώ σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου που στρέφονται στο υδρογόνο

 Θα δημοπρατήσει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου ισχύος έως και 10 GW

 

Η κυβέρνηση της Γερμανίας συμφώνησε σχέδια για επιδότηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου που μπορούν να στραφούν σε υδρογόνο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομίας, ύψους 16 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιδοτήσεις ως μέρος των προσπαθειών για τη συμπλήρωση της διαλείπουσας ανανεώσιμης ενέργειας και την επιτάχυνση της μετάβασης σε παραγωγή χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από τις πιέσεις από τη βιομηχανία, αφού η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί πέρυσι αυτή τη στρατηγική και καθώς η Γερμανία βασίζεται στο υδρογόνο για να βοηθήσει τη χώρα να απομακρυνθεί από το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.

Η διαδικασία για τις τέσσερις μονάδες φυσικού αερίου συνολικής ισχύος έως 10 γιγαβάτ (GW) θα πραγματοποιηθεί σύντομα, ανέφερε το υπουργείο, χωρίς να διευκρινίσει το πότε.
Η κρατική στήριξη σε εταιρείες για την κατασκευή και τη λειτουργία των μελλοντικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με υδρογόνο θα ανέλθει συνολικά σε περίπου 16 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων και λειτουργικών επιδοτήσεων, ανέφεραν δύο πηγές του συνασπισμού στο Reuters τη Δευτέρα.
Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι τα σχέδια μετάβασης του υδρογόνου θα πρέπει να εκπονηθούν έως το 2032 για να μπορέσουν οι μονάδες να στραφούν πλήρως σε υδρογόνο μεταξύ 2035 και 2040.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EnBW, Γεώργιος Σταματελόπουλος δήλωσε ότι ενώ η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα, ο στόχος των 10 GW είναι πολύ χαμηλός για να διασφαλιστεί η ταχεία έξοδος από την ηλεκτρική ενέργεια με καύση άνθρακα έως το 2030 και η ταχεία διαδικασία υποβολής προσφορών είναι καίριας σημασίας δεδομένου ότι τέτοια έργα χρειάζονται 6- 8 χρόνια.
Η RWE ανέφερε ότι σχεδιάζει να λάβει μέρος στους διαγωνισμούς.
Η κυβέρνηση θα επιδοτήσει επίσης σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν αποκλειστικά με υδρογόνο με χωρητικότητα έως 500 μεγαβάτ για ενεργειακούς ερευνητικούς σκοπούς, ανέφερε το υπουργείο, χωρίς να δώσει οικονομικές λεπτομέρειες.

Νέος σχεδιασμός για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Επιπλέον, το Βερολίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ένας νέος σχεδιασμός για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα εισαγάγει έναν μηχανισμό χωρητικότητας βασισμένο στην αγορά, που θα συμφωνηθεί γύρω στα μέσα του τρέχοντος έτους και θα είναι λειτουργικός έως το 2028.
Θα αντικατοπτρίζει την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Γερμανίας, μετά την κριτική από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές ότι έχουν χρησιμοποιηθεί μηχανισμοί χωρητικότητας για πληρωμή των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας προκειμένου να διασφαλισθεί η χωρητικότητα βασικού φορτίου όταν η διαλείπουσα ηλιακή και αιολική ενέργεια υπολείπεται για την επιδότηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων.

Ο περιβαλλοντικός όμιλος Deutsche Umwelthilfe δήλωσε ότι η συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού της χρηματοδότησης και του διαγωνισμού, παραμένει ασαφής και μπορεί να οδηγήσει στην κατασκευή σταθμών παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου που δεν μετατρέπονται σε υδρογόνο.
Ανέφερε ότι η συμφωνία εξετάζει την ανάπτυξη δαπανηρών ή αβέβαιων τεχνολογιών που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, όπως η πυρηνική σύντηξη και η δέσμευση άνθρακα, αντί να βασίζεται σε υπάρχουσες λύσεις.
Η ένωση επιχειρήσεων κοινής ωφελείας BDEW επεσήμανε ότι η συμφωνία πρέπει να ακολουθηθεί αμέσως από μια συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση, ώστε να πραγματοποιηθεί η πρώτη πρόσκληση υποβολής προσφορών φέτος.
"Μόλις μπορέσουμε να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες, θα αποφασίσουμε εάν και με ποιες επενδύσεις θα συμμετάσχουμε", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper Michael Lewis.

Διαφωνία με ΕΕ για τις επιδοτήσεις

Η Γερμανία πέρυσι συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσφέρει 8,8 GW νέων μονάδων υδρογόνου και έως 15 GW που θα λειτουργούν αρχικά με φυσικό αέριο πριν συνδεθούν με το δίκτυο υδρογόνου το αργότερο έως το 2035, αλλά το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες διαφώνησαν σχετικά με πώς θα επιδοτηθούν οι μονάδες αερίου.
Η γερμανική κυβέρνηση θα συζητήσει εάν χρειάζεται περαιτέρω χωρητικότητα φυσικού αερίου πέραν των 10 γιγαβάτ που σχεδιάστηκε, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας τη Δευτέρα.

Ο καγκελάριος Olaf Scholz, ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck και ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner συμφώνησαν επίσης να άρουν τα εμπόδια στην κατασκευή και τη λειτουργία ηλεκτρολύσεων, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τον διαχωρισμό του υδρογόνου από το νερό, ανέφερε το υπουργείο.

Η στρατηγική της Γερμανίας για το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής υποτίθεται ότι ήταν έτοιμη πέρυσι, αλλά μια απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου που έθεσε βέτο σε 60 δισ. ευρώ χρέους που προορίζονταν για έργα για το κλίμα, ανάγκασε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τον προϋπολογισμό της.
Οι προγραμματισμένες μονάδες θα είναι ζωτικής σημασίας για το Βερολίνο για να πείσουν τους ανατολικούς παραγωγούς καφέ άνθρακα, του πιο ρυπογόνου είδους, να καταργήσουν σταδιακά τους σταθμούς με καύση άνθρακα νωρίτερα από την επίσημη ημερομηνία του 2038 και να βοηθήσουν τη Γερμανία να επιτύχει τους στόχους της για τις εκπομπές θερμοκηπίου γρηγορότερα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης