Παρενέργειες

PPA: Γιατί και τα 72 ευρώ/MWh στην διετία δεν είναι η καλύτερη λύση

PPA: Γιατί και τα 72 ευρώ/MWh στην διετία δεν είναι η καλύτερη λύση
Σχετικά Άρθρα

Οριακή είναι για τους μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής η τιμή των 72 ευρώ/MWh για διετές PPA που προσφέρεται από ΦΟΣΕ στην αγορά και ο οποίος δεν είναι και ο μόνος. Και αυτό διότι οι αγοραστές της ενέργειας θα πρέπει να συνυπολογίσουν στην τιμή και το περίφημο shaping cost δηλαδή το κόστος του ρεύματος που θα χρειαστούν επιπλέον για την κάλυψη των αναγκών τους, αφού όπως είναι γνωστό τα φωτοβολταϊκά παράγουν ενέργεια μόνο συγκεκριμένες ώρες και μόνο όταν υπάρχει ηλιοφάνεια.

Κατά τη διάρκεια του 2023 το shaping cost έφθανε ακόμη και τα 25 ευρώ/MWh. Πλέον αφού οι τιμές γενικώς αποκλιμακώνονται υπολογίζεται σε περίπου 10-15 ευρώ/MWh. Το ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθεί στα 72 ευρώ/MWh, ώστε να εκτιμηθεί από τους αγοραστές αν πράγματι είναι συμφέρον ένα διετές PPA. Μπορεί δηλαδή να είναι ένα καλό χετζάρισμα αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι η λύση για τους μεγάλους καταναλωτές. Πολύ δε περισσότερο δεν αποτελούν λύση τα δεκαετή PPA που προσφέρονται σε τιμές της τάξης των 60 ευρώ/MWh, όπως λένε γνώστες της αγοράς αν η τιμή δεν πέσει κάτω από τα 50 ευρώ/MWh.


Από τον περασμένο Δεκέμβριο, όλοι οι μεγάλοι ΦΟΣΕ (Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης) είχαν ξεκινήσει τις επαφές και προσέφεραν τιμές κοντά στα 72 ευρώ/MWh τόσο σε επενδυτές όσο και για έργα ενεργειακών κοινοτήτων. Ενεργοποιήθηκε δηλαδή η δυνατότητα διετούς αναστολής των συμβάσεων με τον ΔΑΠΕΕΠ για όσα έργα είχαν ηλεκτριστεί μετά τις 29 Μαρτίου 23 και είχαν συνάψει σύμβαση στα τέλη του 2023.

Με τη δυνατότητα αναστολής της σύμβασης με τον ΔΑΠΕΕΠ , τα επιλέξιμα έργα μπορούν να συνάψουν PPA (διμερείς συμβάσεις) με τιμή αποζημίωσης υψηλότερη από την Τιμή Αναφοράς που απολαμβάνει η τρέχουσα σύμβαση τους με τον ΔΑΠΕΕΠ, η οποία είναι στα 65,7 ευρώ/MWh. Βεβαίως, όσοι δεν δεσμεύονται από δανεισμό και δεν χρειάζεται να πάρουν το «πράσινο φως» από την τράπεζά τους (που είναι ευκολότερο να δοθεί στην περίπτωση σύναψης PPA) μπορούν να συμμετάσχουν απευθείας στην αγορά όπου οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 85 ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης