Υπογραφή σχετικού μνημονίου μεταξύ των δύο χωρών
Μάλιστα υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης από το σέρβικο υπουργείο, την κινεζική Shanghai Fengling Renewable και τη Serbia Zijin Copper, θυγατρική της Zijin Mining, στις 26 Ιανουαρίου 2024.
Η συμφωνία είναι η μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα των ΑΠΕ της Σερβίας μέχρι σήμερα.
Περιλαμβάνει σχέδια για ένα αιολικό πάρκο 1,5 GW, μια ηλιακή μονάδα 500 MW και μια εγκατάσταση παραγωγής υδρογόνου ικανή να παράγει 30.000 τόνους ετησίως έως το 2028.
Η Ντουμπράβκα Τζέντοβιτς Χαντάνοβιτς (υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας της Σερβίας), δήλωσε από το Reuters:
«Αυτό το έργο θα επιτρέψει στη Zijin να παράγει σημαντικό μέρος των αναγκών της ηλεκτρικής ενέργειας με βιώσιμο τρόπο.
Αυτή η επένδυση θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε στόχους ενεργειακής ασφάλειας και ανεξαρτησίας και να επιτύχουμε την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα έως το 2050».
Η Shanghai Fengling Renewable θα είναι ο κύριος επενδυτής στα έργα.
Η ενέργεια που παράγεται από αυτές τις ΑΠΕ προορίζεται για χρήση στο ορυχείο και το μεταλλουργείο χαλκού που ανήκει στο Zijin κοντά στο Bor, μια πόλη στην ανατολική Σερβία.
Η Σερβία εργάζεται για να μειώσει την εξάρτησή της από την εισαγόμενη ενέργεια επεκτείνοντας τις δυνατότητές της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως μέρος της ευρύτερης ενεργειακής της στρατηγικής.
Η Zijin Mining εδραίωσε τη θέση της στη Σερβία με το να γίνει στρατηγικός εταίρος στο ορυχείο χαλκού RTB Bor το 2018.
Η εταιρεία επένδυσε 1,26 δισ. δολάρια για μερίδιο 63% και στη συνέχεια άνοιξε το υπόγειο ορυχείο χαλκού και χρυσού Cukaru Peki το 2021.
Η βαλκανική χώρα αναζητά ξένες επενδύσεις στους ορυκτούς της πόρους για να προσελκύσει εταιρείες όπως η Zijin και η Rio Tinto.
Οι επενδύσεις της Κίνας στη χώρα είναι στο επίπεδο δισεκατομμυρίων, κυρίως μέσω δανείων με ευνοϊκούς όρους για έργα υποδομής και ενέργειας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road.
www.worldenergynews.gr