Ενέργεια

Ξεχασμένος στα συρτάρια ο φάκελος για τον ενεργειακό τουρισμό και τα ληξιπρόθεσμα - Εκκρεμεί η τροποίηση του άρθρου 42 για τον κώδικα προμήθειας

Ξεχασμένος στα συρτάρια ο φάκελος για τον ενεργειακό τουρισμό και τα ληξιπρόθεσμα - Εκκρεμεί η τροποίηση του άρθρου 42 για τον κώδικα προμήθειας
Η πολιτική ηγεσία είναι ικανοποιημένη για τις «χαμηλές τιμές που δίνουν κάποιοι πάροχοι, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι τιμές αυτές εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των εταιριών

Ξεχασμένος στα συρτάρια του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας και της ΡΑΑΕΥ βρίσκεται εδώ και μήνες ο φάκελος της τροποποίησης του Κώδικα Προμήθειας κυρίως σε ότι αφορά το άρθρο 42 που προσδιορίζει τους κανόνες μετακίνησης των καταναλωτών από μεταξύ των προμηθευτών ειδικά σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά μετά περίφημα χρωματιστά τιμολόγια και τους κανόνες που τα διέπουν αποτελεί ένα ακόμη αντικείμενο εκνευρισμού και δυσαρέσκειας για τους χειρισμούς του ΥΠΕΝ αλλά και της ΡΑΑΕΥ.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι της αγοράς η πολιτική ηγεσία είναι ικανοποιημένη για τις «χαμηλές τιμές που δίνουν κάποιοι πάροχοι, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι τιμές αυτές εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των εταιριών.  Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι οι κανόνες δεν είναι ξεκάθαροι και η σύγχυση επιτείνεται με τα χρωματιστά τιμολόγια, τα οποία δεν φαίνεται ότι έχουν επιδράσει στο κύριο ζητούμενο δηλαδή την αύξηση της κινητικότητας των καταναλωτών μεταξύ των παρόχων για να εξασφαλίσουν χαμηλότερες τιμές. Υπολογίζεται ότι οι μετακινήσεις από τη ΔΕΗ προς την ιδιωτική αγορά προμήθειας ήταν και παραμένει της τάξης των 2000 καταναλωτών κάθε μήνα.

Αναμένονται οι γνωμοδοτήσεις

Σε ότι αφορά τον ενεργειακό τουρισμό όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι της αγοράς η αντιμετώπιση του εκκρεμεί από το 2020 όταν εκδόθηκε η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που προέβλεπε ότι θα πρέπει να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας όσον αφορά την μετακίνηση των καταναλωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή, και βρισκόμαστε στο 2024. Το καλοκαίρι του 2021 η ΡΑΑΕΥ γνωμοδότησε ότι είναι δυνατόν να γίνεται αποκοπή της ηλεκτροδότησης και από τον προηγούμενο πάροχο εφόσον δεν εξυπηρετούνται ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ εκείνης της περιόδου με αφορμή και το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα θέμα.

Οπότε το Φθινόπωρο του 2023 ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνάντηση με τους προμηθευτές ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει τη γνωμοδότηση της ΡΑΑΕΥ και μάλιστα θα ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ να σηματοδοτήσει τους καταναλωτές με βάση το εάν έχουν ή όχι οφειλές, ώστε ο κάθε πάροχος να κινείται αναλόγως.
Ακολούθησαν σχετικές ανακοινώσεις από το κ. Σκυλακάκη ο οποίος δήλωσε ότι θα τροποποιήσει το άρθρο 42 του Κώδικα Προμήθειας ώστε να θέσει φραγμούς στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών, επιχειρώντας έτσι να σταματήσει τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών στους παρόχους.

Oι 3 πάροχοι και τα 500 εκατ

Η λύση που έχει επιλεγεί είναι ο οικιακός καταναλωτής που έχει αφήσει πίσω του απλήρωτους λογαριασμούς θα μπορεί να αλλάζει ως και τρεις παρόχους ενώ θα παγώνει η δυνατότητα του αυτή στον τέταρτο πάροχο. Σε ότι αφορά τους επαγγελματικούς καταναλωτές με τον νέο Κώδικα θα τους δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης έως και σε δυο παρόχους
Πάντως μετά τις ανακοινώσεις αυτές και παρά το γεγονός ότι πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής των όσων έχουν προαναγγελθεί το ζήτημα της τροποποίησης του Κώδικα παραμένει παγωμένο και πάντα υπάρχει κάτι περισσότερο επείγον που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Από την πλευρά των εταιριών προμήθειας εκτιμάται ότι κανένα από τα μέτρα αυτά δεν θα δώσει πραγματική λύση στο πρόβλημα των συστηματικών κακοπληρωτών, που εκμεταλλεύονται κάθε παράθυρο της νομοθεσίας για να μην εξοφλούν τον λογαριασμό τους.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι εκτιμάται πως το 2023 οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί που άφησαν πίσω, στην προηγούμενη ή τις προηγούμενες εταιρίες προμήθειας, οι κακοπληρωτές ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ.
Έτσι επί του παρόντος η αγορά περιμένει να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που διαρκώς διογκώνεται και όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι των προμηθευτών," απλώς δεν γνωρίζουμε τις μας ξημερώνει".

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης