Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Γαλλία: Εκτός στόχων ο ρυθμός ανάπτυξης των ΑΠΕ – Καλύτερη η εικόνα στην ηλιακή ενέργεια

Γαλλία: Εκτός στόχων ο ρυθμός ανάπτυξης των ΑΠΕ – Καλύτερη η εικόνα στην ηλιακή ενέργεια
Μολονότι από το 2021 ανέβηκε ο ρυθμός ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εντούτοις την περίοδο μεταξύ 2022 και 2023 ο ανοδικός ρυθμός κατέγραψε πτώση
Σχετικά Άρθρα
Την ανάγκη η Γαλλία να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επισημαίνει το Γαλλικό Παρατηρητήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.
Μολονότι από το 2021 ανέβηκε γενικά ο ρυθμός ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εντούτοις την περίοδο μεταξύ 2022 και 2023 ο ανοδικός ρυθμός κατέγραψε πτώση από τα 5,3 στα 4,5 GW, γεγονός που ανησυχεί τους ιθύνοντες για την ενεργειακή πολιτική της χώρας.

Πρόκειται για έναν ρυθμό που «κρατά τη χώρα πίσω από τους στόχους της»
, ανέφερε το Παρατηρητήριο.
«Με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αντιπροσωπεύουν το 28% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2022, η χώρα ξεπέρασε τελικά το όριο του 27% που επεδίωκε στο τέλος του 2020, ωστόσο συνεχίζει να κινείται πολύ αργά για την επίτευξη του στόχου του 40% μέχρι το τέλος του 2030», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα επομένως, η Γαλλία να υστερεί και σε σχέση με τους στόχους που έχει θέσει επίσημα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό που χρειάζεται είναι «μια ισχυρή πολιτική βούληση.
Αυτό είναι που βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης», δήλωσε ο Jules Nyssen, πρόεδρος της γαλλικής Ένωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (SER), στην Euractiv France.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει σε έναν πανευρωπαϊκό στόχο 42,5% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας μέχρι το 2030, ενώ κάθε χώρα της ΕΕ έχει καθορίσει με βάση την ιδιαίτερη δυναμική της τον δικό της επιμέρους στόχο ώστε να μοιραστεί το συνολικό βάρος.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως οι εθνικοί στόχοι δεν είναι νομικά δεσμευτικοί για τα κράτη μέλη της ΕΕ και απορρίπτονται ακόμη και από χώρες που τάσσονται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, όπως η Γαλλία, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι ολοένα υψηλότεροι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπονομεύουν τις προοπτικές της πυρηνικής ενέργειας που αποτελεί βασικό άξονα της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας.
Τον Δεκέμβριο, 11 κράτη-μέλη της ΕΕ ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανοίξει εκ νέου τον κανονισμό που καθορίζει τον επιμερισμό των βαρών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αναγνωριστεί πλήρως η συμβολή όλων των μη ορυκτών πηγών ενέργειας προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία ακόμα δεν έχει δώσει στην Επιτροπή συγκεκριμένο στόχο για το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας μέχρι το 2030.
Η ίδια εικόνα αναπαράγεται και σε κυβερνητικό επίπεδο καθώς ο στόχος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν έχει τεθεί ούτε στο υπό συζήτηση ενεργειακό νομοσχέδιο, με την γαλλική κυβέρνηση να λέει ότι θα το πράξει αυτό εν καιρώ.

Σε καλύτερο δρόμο η ηλιακή ενέργεια

Μπορεί οι ρυθμοί γενικά στη Γαλλία να μην είναι οι καλύτεροι, ωστόσο η ηλιακή ενέργεια απογειώθηκε το 2023, με αύξηση κατά 3 GW στην εγκατεστημένη ισχύ, με την καλή πορεία να συνεχίζεται από τα προηγούμενα χρόνια.
Αν και ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί ούτε στα ηλιακά, εντούτοις ο ρυθμός ανάπτυξης, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι ενθαρρυντικός: +55,9 GW εγκατεστημένα σε όλη την ΕΕ το 2023, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 14 GW για τη Γερμανία, από 40 GW το 2022, σύμφωνα με την εμπορική ένωση SolarPower Europe.

Βέβαια, ορισμένοι αναλυτές έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μέσα στο τρέχον έτος και οι ρυθμοί ανάπτυξης να πέσουν.
Αναφορικά με την αιολική ενέργεια, ο ρυθμός ανάπτυξης έχει πέσει σε σχέση με το 2022, καθώς μόνο 23 GW (συμπεριλαμβανομένων 0,7 GW υπεράκτιων) αναμένεται να προστεθούν στην συνολική ισχύ έως το 2023, σε σύγκριση με την πρόβλεψη για 26,5 GW (συμπεριλαμβανομένων 2,4 GW υπεράκτιων).

Αυτό οφείλεται «στους πολύ μεγάλους χρόνους επεξεργασίας των αιτήσεων και σε μια σειρά ρυθμιστικών περιορισμών που μειώνουν σημαντικά τον αριθμό των περιοχών που είναι διαθέσιμες για νέες εγκαταστάσεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Για να αλλάξει την κατάσταση προς το θετικότερο, η Γαλλία υιοθέτησε στις αρχές του περασμένου έτους έναν νόμο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την υπουργό ενεργειακής μετάβασης Agnès Pannier-Runacher να πραγματοποιεί αρκετές συναντήσεις με τοπικούς εκπροσώπους για να ξεκινήσουν τα έργα.

Όμως η κατάργηση του χαρτοφυλακίου της ενέργειας μετά από κυβερνητικό ανασχηματισμό νωρίτερα φέτος επιβράδυνε τα πράγματα.
Παρόλα αυτά, η Γαλλία παραμένει «ένας από τους κορυφαίους πρωταθλητές της Ευρώπης» όσον αφορά την εγκατεστημένη αιολική ενέργεια, πίσω από τη Γερμανία (66,2 GW εγκατεστημένα μέχρι το τέλος του 2022) και την Ισπανία (29 GW εγκατεστημένα μέχρι το τέλος του 2022), σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης