Ενέργεια

Ανησυχία για καθυστερήσεις στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής μετά την δολιοφθορά

Ανησυχία για καθυστερήσεις στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής μετά την δολιοφθορά

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης δήλωσε στο WEN ότι λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος ενημέρωσε ο ίδιος το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

 

Δεν είναι ώρα να παίζουμε με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης -Αττικής. Η ολοκλήρωση του εντός χρονοδιαγράμματος είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για την ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης και της οικονομίας του νησιού, όσο και για το σύνολο των καταναλωτών ενέργειας αφού το όφελος από τη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση το 2030.


Αυτό είναι το μήνυμα της ηγεσίας του ΑΔΜΗΕ προς εκείνους που εμπλέκονται στην υπόθεση της δολιοφθοράς του εξοπλισμού εγκατάστασης του υπογείου τμήματος του καλωδίου, βόρεια του ΒΟΑΚ, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφέστατα να εννοηθεί ότι πρόκειται για προσπάθεια καθυστέρησης του έργου. Η δολιοφθορά έγινε στο μηχάνημα που τοποθετεί το καλώδιο και ονομάζεται εκτυλίχτρια και επί του παρόντος δεν έχει προσδιοριστεί ο χρόνος αποκατάστασης του.

Εσκεμμένη ενέργεια

Πάντως το ζήτημα θεωρείται εξαιρετικά σοβαρό καθώς υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι θα προκαλέσει καθυστέρηση στο έργο, ενώ εκτιμάται ότι δεν πρόκειται για ένα απλό περιστατικό κλοπής καλωδίων ή εξοπλισμού όπως συμβαίνει σε πολλά σημεία της χώρας από τσιγγάνους, αλλά για μια εσκεμμένη ενέργεια που στόχο έχει να καθυστερήσει η διασύνδεσης.
Μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε στο WEN ότι λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος ενημέρωσε ο ίδιος το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όπως έγινε γνωστό από τον ΑΔΜΗΕ την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024, σημειώθηκε η δολιοφθορά και έχει ήδη κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά από τον εργολάβο στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα.
Από την πλευρά του ο Διαχειριστής συνεργάζεται με την Ελληνική Αστυνομία για τον εντοπισμό των δραστών.
Παράλληλα η Αστυνομία ανέλαβε τη φύλαξη του συγκεκριμένου σημείου του έργου όπου βρίσκεται το όχημα και ο εξοπλισμός. Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται παράλληλα σε συντονισμό με την Περιφέρεια Κρήτης και τις δημοτικές αρχές για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Τι λέει ο ΑΔΜΗΕ

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του ΑΔΜΗΕ «στόχος της δολιοφθοράς δεν ήταν η κλοπή υλικών αλλά η διακοπή των εργασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση. Στην παρούσα φάση, εξετάζεται το μέγεθος της καθυστέρησης που θα επιφέρει στην ολοκλήρωση του έργου το εν λόγω συμβάν, που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μιας κρίσιμης υποδομής για την Κρήτη, αλλά και -ακόμα χειρότερα- την υγεία και ασφάλεια εργαζομένων στο project, εγείροντας παράλληλα και κίνδυνο καταστροφής του εξοπλισμού».
Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αναμένεται να ολοκληρωθεί κατασκευαστικά στο τέλος του έτους και να τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του 2025.

Όπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ πρόκειται για το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, το οποίο σε συνδυασμό με την πρώτη διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτη (που λειτουργεί αδιάλειπτα από το καλοκαίρι του 2021), θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια εφοδιασμού του νησιού, χωρίς τη χρήση ρυπογόνων συμβατικών μονάδων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης