Λόγω ισχυρής προσφοράς και υψηλής αποθήκευσης
Οι διάθεση υγρού καυσίμου στην περιοχή ανήλθε συνολικά σε 15 bcm, σε σύγκριση με τα 15,8 bcm που παρατηρήθηκαν τον Δεκέμβριο, με το τελευταίο να είναι το πέμπτο υψηλότερο στην ιστορία, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Οι εισαγωγές LNG τον Ιανουάριο μειώθηκαν επίσης σχεδόν 7% σε ετήσια βάση, ωστόσο παρέμεινε η μεγαλύτερη πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την περιοχή, με τις ροές του νορβηγικού αγωγού να συνεισφέρουν περίπου 10,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον περασμένο μήνα.
Η παροχή νορβηγικών αγωγών προς την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κατά μέσο όρο σχεδόν 350 εκ. εκ./ημέρα τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με περίπου 328 εκ. εκ./ημέρα πέρυσι την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία του TSO Gassco.
Το μερίδιο των ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ, περισσότερο από το 55% του LNG από την Ευρώπη και την Τουρκία τον Ιανουάριο προέρχεται από τις ΗΠΑ, σε σύγκριση με 50% τον Δεκέμβριο και 45% κατά μέσο όρο το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Αυτό είναι το υψηλότερο μερίδιο των ΗΠΑ στη συνολική προσφορά LNG, με δεύτερο και τρίτο μεγαλύτερο προμηθευτή τη Ρωσία και την Αλγερία, ενώ το Κατάρ ήρθε στην τέταρτη θέση.
Σε ό,τι αφορά τις εισροές LNG, πιέστηκαν από τα «υψηλά επίπεδα αποθήκευσης, μαζί με ισχυρές παραδόσεις φυσικού αερίου», δήλωσε ο αναλυτής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας Γκρεγκ Μόλναρ στη Montel, με την Ευρώπη να είχε αρχικά στραφεί στο ψυχρό καύσιμο για να αντικαταστήσει τις ρωσικές ροές που χάθηκαν εν μέσω των επιπτώσεων από τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Οι μονάδες αποθήκευσης φυσικού αερίου εμφανίστηκαν για τελευταία φορά στο 70,6% της χωρητικότητας, μόλις 2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.
www.worldenergynews.gr