Ενέργεια

«Μπλόκο» ακτιβιστών επενδυτών στην BP - «Εγκαταλείψτε τις ανανεώσιμες»

«Μπλόκο» ακτιβιστών επενδυτών στην BP - «Εγκαταλείψτε τις ανανεώσιμες»
Η στρατηγική που ξεκίνησε από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Bernard Looney το 2020, χαιρετίστηκε από τους περιβαλλοντολόγους, αλλά δεν κατάφερε να πείσει πλήρως τους επενδυτές

Μια κορυφαία ομάδα επενδυτών ακτιβιστών του Λονδίνου πιέζει τον πετρελαϊκό κολοσσό BP να εγκαταλείψει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να διατηρήσει τις λειτουργίες ορυκτών καυσίμων για τους μετόχους.

Στην επιστολή, την οποία είδαν οι Financial Times, η Bluebell ανέφερε ότι η δέσμευση της BP να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 25% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019 σημαίνει ότι καταστρέφει την αξία των μετόχων της, καθώς απομακρύνεται από τους υδρογονάνθρακες ταχύτερα από την κοινωνία. «Αυτή η ανορθολογική στρατηγική έχει, απολύτως κατανοητά, μειώσει την αξία της τιμής της μετοχής της BP», ανέφερε.

Έχει μείνει πίσω η BP

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  δέσμευση της BP να συρρικνώσει το μέγεθος της επιχείρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου παραμένει ο μόνος στόχος για τη μείωση της παραγωγής στον τομέα. Η στρατηγική που ξεκίνησε από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Bernard Looney το 2020, χαιρετίστηκε από τους περιβαλλοντολόγους, αλλά δεν κατάφερε να πείσει πλήρως τους επενδυτές. Η BP έχει μείνει πίσω από τις ανταγωνίστριές της Shell, TotalEnergies, ExxonMobil και Chevron όσον αφορά τις συνολικές αποδόσεις προς τους μετόχους τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο Looney αρχικά δεσμεύτηκε για μείωση της παραγωγής κατά 40% έως το 2030, αλλά το μείωσε σε μείωση κατά 25% πέρυσι, σε αυτό που η BP περιέγραψε ως απάντηση στην αναστάτωση των δυτικών ενεργειακών αγορών που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην επιστολή του Οκτωβρίου, η Bluebell ανέφερε ότι η επένδυσή της προϋπήρχε της αποχώρησης του Looney και ότι θα είχε ζητήσει την παραίτησή του εάν δεν είχε αποχωρήσει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης