Διεθνή

Bloomberg: Σε δίλημμα ο Μπάιντεν για το αν πρέπει να χτυπήσει το Ιράν

Bloomberg: Σε δίλημμα ο Μπάιντεν για το αν πρέπει να χτυπήσει το Ιράν

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σκέφτεται τις επιπτώσεις ενόψει των εκλογών

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται το τελευταίο τριήμερο ο Αμερικάνος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν λόγω των 3 νεκρών και των δεκάδων άλλων τραυματιών συμπατριωτών του μετά την επίθεση που δέχτηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο από drones, μια βάση των ΗΠΑ στην Ιορδανία.

Είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώνονται στη Μέση Ανατολή μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα.

Ο Λευκός Οίκος, αν και δεν κατηγόρησε ευθέως την Τεχεράνη, υποστήριξε ότι ευθύνονται οι «ριζοσπαστικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν» στη Συρία και το Ιράκ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, ο Μπάιντεν δέχεται τεράστια πίεση για αντίποινα και έχει δεσμευτεί να απαντήσει «σε στιγμή και με τρόπο που θα επιλέξουμε».

Μερικά γεράκια… στην Ουάσιγκτον επιμένουν ότι η μόνη καλή αντίδραση είναι μια επίθεση στο ιρανικό έδαφος. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πεπεισμένοι από την επιμονή του Ιράν ότι δεν εμπλέκεται.

 

Οι συνέπειες που σκέφτεται ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος αντιμετωπίζει μια από τις πιο σκληρές και συνεπακόλουθες αποφάσεις της προεδρίας του.

Εάν ενεργήσει πολύ σκληρά, κινδυνεύει με μια άμεση σύγκρουση με το Ιράν, σημαντικά περισσότερα θύματα και μια απότομη άνοδο στις τιμές του πετρελαίου. Όλα αυτά σε μια εκλογική χρονιά.

Εάν είναι πολύ μαλακός, θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους πληρεξούσιους του Ιράν να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους και να χάσουν την εκλογική υποστήριξη.

«Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μόνο κακές επιλογές», δήλωσε ο Firas Modad, (επικεφαλής της Modad Geopolitics η οποία είναι συμβουλευτική εταιρεία κινδύνου).

Ό,τι κι αν αποφασίσει, είναι ξεκάθαρο ότι οι συνέπειες από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα (υφίσταται εδώ και 4 μήνες έχοντας ελάχιστα σημάδια ότι θα τελειώσει σύντομα) διευρύνονται.

Αλλού, οι Χούθι της Υεμένης συνεχίζουν να αναστατώνουν τον ναυτιλιακό κόσμο με τις επιθέσεις τους γύρω από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα, ενώ οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο αυξάνονται.

«Με τόσο μικρή προοπτική επίτευξης στρατηγικών στόχων με τη βία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να επικεντρωθούν στη διάσωση ζωών και στη δημιουργία ενός παραθύρου για περιφερειακή αποκλιμάκωση», γράφει ο Marc Champion για το Bloomberg Opinion.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης